Ζάκυνθος

Ρύπανση στη θάλασσα εντόπισε το Λιμενικό από το ΧΥΤΑ του Σκοπού

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των συνεχιζόμενων βροχών, έχει οξυνθεί το πρόβλημα με τα στραγγίδια από το ΧΥΤΑ του Σκοπού καθώς ρέουν προς τη θάλασσα και έχουν δημιουργήσει κηλίδα στο Βροντόνερο.

Για το θέμα κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει στις αρχές και έχουν ζητήσει την εφαρμογή του νόμου, καθώς πρόκειται για ένα χρόνιο και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα που δεν έχει λυθεί και θα αργήσει η πλήρης και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες ποσότητες από στραγγίδια έφτασαν μέχρι τη θάλασσα ρυπαίνοντας τον κόλπο του Λαγανά και τον βιότοπο της χελώνας, θέμα για το οποίο το Λιμεναρχείο έχει κάνει αυτοψία και συντάσσει δικογραφία που θα στείλει στη δικαιοσύνη.

Για τη ρύπανση της περιοχής μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αναστάσιος Τζίμης ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της περιοχής και είπε: «Είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής αγώνα για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Σκοπό και τα τελευταία 2 χρόνια είδαμε κάποιο ενδιαφέρον μετά και την επίσκεψη του Γ. γραμματέα του υπουργείου κ. Γραφάκου. Κάναμε λίγο πίσω γιατί από το 2004 κάνουμε προσπάθεια και αφού είδαμε ότι ο κ. Γραφάκος έδωσε υπόσχεση ότι θα λυθεί το θέμα, περιμένουμε. Είχα όχληση από τις οικογένειες που μένουν εκεί κοντά και έπρεπε να σκύψουμε πάνω στο θέμα.

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ανέβηκα στο Σκοπό και είδα ένα τεράστιο χάλι, το χειρότερο που είχα δει ποτέ και στη χειρότερη μορφή! Πήγα και στη θάλασσα όπου είδα ένα υπόστρωμα μετά την ποσειδωνία και είναι γύρω στους 10 πόντους σε καφέ χρώμα. Αυτό έκανε την κίνηση του νερού και πηγαινοερχόταν. Είναι κοντά στην αμμουδιά. Στο Βροντόνερο έχει βότσαλο αλλά τώρα έχει μεταφερθεί εκεί άμμος.

Μιλήσαμε με τις οικογένειες και είπαμε να δούμε τι συμβαίνει. Οι κάτοικοι πήραν τηλέφωνο αλλά δεν βρήκαν άκρη και μόνο η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο ασχολήθηκαν και το Υγειονομικό».

Για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό ο κ. τζίμης είπε ότι είναι πολλά 6 εκατομμύρια € για να μεταφέρουμε δίπλα τα σκουπίδια αν και ο μελετητής κ. Φραντζής υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει άτομο στο χώρο που θα δουλεύει σε 2 μονάδες προβιολόγησης των στραγγιδίων.

Μεταφορά σκουπιδιών δεν ξέρω αν επιτρέπεται σε πλαγιά βουνού, μπορεί να γίνει εξόρυξη και λήψη των ανακυκλώσιμων, σημείωσε ο κ. Τζίμης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *