Ζάκυνθος

Ρ. Κράτσα: Θέσαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη Περιφέρεια και ανοίγουμε δρόμους στη νέα εποχή

Ένα πολύπτυχο θεμάτων τέθηκε από την εφημερίδα ΕΡΜΗΣ στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε σημαίνοντα θέματα των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών και η κ. Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου έδωσε το αυτοδιοικητικό και πολιτικό της στίγμα, καταθέτοντας απόψεις και πρωτοβουλίες, καθώς και στοιχεία για την έως τώρα πορεία της στο τιμόνι της ΠΙΝ.Ο επίλογος της συνέντευξης είναι η επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ζάκυνθο, θέμα για το οποίο δίνεται η ευκαιρία προβολής πολύ συγκεκριμένων σημείων του νησιού μας με εδικό βάρος, τόσο ιστορικά όσο και επιστημονικά.  Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης είναι η προσπάθεια για τα υδατοδρόμια και την τουριστική προβολή, όπως και το εγχείρημα συνεργασίας των δύο βαθμίδων αυτοδιοίκησης μέσα από ένα νέο σχημα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.Ακολουθεί η συνέντευξη της Περιφερειάρχη.
ΕΡ.: Το χρονικό διάστημα που υπηρετείτε την αυτοδιοίκηση, ένα χώρο που είναι μακριά από την Ευρωβουλή η οποία λειτουργεί σε άλλα μήκη κύματος, τι αποκομίσατε  για τον εν λόγω θεσμό και τι εντοπίσατε αναφορικά με τα συν και τα πλην του;
ΑΠ.: Παρ΄ όλη την απόσταση μεταξύ των δυο ρόλων στην οποία αναφέρεσθε, θέλω να σας πως ότι κατ΄ αναλογία με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Περιφέρεια πρέπει να συγκεράσω μεγάλες και μικρές οντότητες νησιών με κοινά αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να καλλιεργώ την συνοχή μεταξύ τους με στόχους για το καθένα και λύσεις για τα προβλήματά του. Έχω μια καλή προετοιμασία, λοιπόν, για αυτή την αποστολή από την Ευρωπαϊκή πολιτική.
Η νέα εμπειρία της Περιφερειακής Διοίκησης είναι συναρπαστική αλλά και η ζωή στην Κέρκυρα όπου είναι η έδρα της Περιφέρειας, όσο και στα άλλα νησιά, τη Ζάκυνθο την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κεφαλονιά, την Λευκάδα, την Ιθάκη, το Μεγανήσι και τα μικρότερα Κάλαμο, Καστό και Διαπόντια, έχει μεγάλη γοητεία.
Εντοπίσαμε και συνεχίζουμε να εντοπίζουμε πολλές καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς και έλλειψη εξωστρέφειας. Ανοίξαμε ήδη δρόμους σε νέα εποχή. Θέσαμε τις βάσεις για μια σύγχρονη Περιφέρεια με αυτοπεποίθηση, όραμα και καλύτερη οργάνωση στην λειτουργία, στόχους και ανοιχτή στην κοινωνία. Έχουμε ήδη τα θετικά αποτελέσματα στην μάχη για την ποιότητα ζωής, την δημόσια υγεία, στην αναβάθμιση των υποδομών, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αντιπλημμυρική προστασία καθώς και του τουρισμού. Αναδεικνύουμε την πλούσια πολιτισμική μας ταυτότητα με απλά αλλά και σπουδαία έργα όπως το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων με εξωστρέφεια και παρουσία στον σύγχρονο κόσμο και δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους.
Μόνο την χρονιά που πέρασε δημοπρατήσαμε έργα προϋπολογισμού αντίστοιχου με τα έργα που δημοπράτησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή στο σύνολο της πενταετίας.
ΕΡ.: Μια νησιωτική Περιφέρεια, όπως η δική μας, πόσο διαφορετική είναι από τις αντίστοιχες σε χερσαίους χώρους και πόσα εμπόδια αντιμετωπίσατε κι εσείς από τη νησιωτικότητα στην επίλυση ζητημάτων;
ΑΠ.: Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας, όπου η επικοινωνία μεταξύ μας γίνεται μέσω της ακτής και εθνικών οδών άλλων Περιφερειών. Αυτό απαιτεί πολύ χρόνο για τις μετακινήσεις μας και δυσχεραίνει την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των νησιών.
Μεγάλη προστιθέμενη αξία θα μας δώσει βέβαια η δημιουργία του Δικτύου Υδατοδρομίων, το οποίο είναι ένα έργο κομβικό για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θα δοθεί λύση στη διασύνδεση μεταξύ των νησιών της Περιφέρειάς μας, αλλά και στην επικοινωνία μας με προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή εντός και εκτός Ελλάδος. 
ΕΡ.: Η διαχείριση των απορριμμάτων στη σύγχρονη εποχή είναι μία τεράστια παγκόσμια πρόκληση καθώς ο όγκος τους συνεχώς μεγαλώνει.  Πώς θα επιλυθούν αυτά τα πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα ειδικά σε τουριστικά νησιά που κάθε καλοκαίρι πλημμυρίζουν από χιλιάδες επισκέπτες;  Κι ακόμα ποιο είναι το πλάνο για τη Ζάκυνθο με το νέο Φορέα;
ΑΠ.: Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, τα οποία η Περιφερειακή Αρχή καλείται να κερδίσει είναι κι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα διαχρονικό, βαθύ, πρόβλημα, που ταλανίζει τις κοινωνίες των νησιών μας. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον τα Ιόνια Νησιά γυρίζουν σελίδα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων που έχω την τιμή εκ του νόμου να προεδρεύω του Διοικητικού Συμβουλίου δημιουργήθηκε για να δώσει οριστικές λύσεις. Στο σχήμα του νέου Φορέα, για πρώτη φορά επιχειρείται η συνεργασία και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, δηλαδή Δήμων και Περιφέρειας, σ’ ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινού οράματος. 
Ο ρόλος μας είναι πολύπλευρος:Αποκαθιστούμε το περιβάλλον από τις βλάβες, που έχουν επιφέρει η απαρχαιωμένη διαχείριση των ΧΑΔΑ και των ΧΥΤΑ και εξοπλίζουμε με σύγχρονα μέσα τους χώρους ενδιάμεσης διαχείρισης, που λειτουργούν σήμερα, έως ότου δημιουργηθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας, οι οποίες έχουν βεβαίως δρομολογηθεί. Τα νησιά μας από «κακοί μαθητές» θα γίνουν «πρότυπα» στη διαχείριση απορριμμάτων.
Η Μονάδα της Ζακύνθου θα αναβαθμιστεί κατά την κατασκευή της για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του Εθνικού Σχεδιασμού που απαιτούν πολύ χαμηλότερο ποσοστό ταφής υπολείμματος από αυτό που έχει προβλεφθεί για ένα μέλλον το οποίο είναι πιο απαιτητικό. Ο Σκοπός αποτελεί μια “πληγή” για την Ζάκυνθο και για την χώρα μας αφημένη για χρόνια στο “έλεος του Κυρίου”. Απειλείται η Ελλάδα με περιβαλλοντικό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθυστέρηση της αποκατάστασής του. Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην υποχρέωση για αποκατάσταση του Σκοπού. Όσο για το εύρος και το κόστος του έργου, αυτό έχει κριθεί με διαφάνεια και με την τεχνική γνώση των ειδικών, βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών.
ΕΡ.: Τι χρειαζόμαστε για να μην χάνουμε ούτε ευρώ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και που εστιάζετε τα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, που γνωρίζουμε πως πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού; 
ΑΠ.: Θίγετε ένα κρίσιμο ζήτημα που διαιωνίζεται για την χώρα μας και το ζω καθημερινά.Η σωστή και έγκαιρη απορρόφηση των πόρων από όπου και εάν προέρχεται είναι μέγιστο ζητούμενο. Το αποτέλεσμα αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό είναι απαραίτητο σε όλες τις υπηρεσίες γιατί οι διαδικασίες είναι αλυσιδωτές και απαιτητικές. Δυστυχώς δεν το διαθέτουμε ακόμη σε κανέναν τομέα υπηρεσιών και σε κανέναν Φορέα. 
Η Περιφέρεια διαχειρίζεται πόρους του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων για πολλούς δικαιούχους εκτός της ίδιας, όπως οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Πολιτισμού, οι επιχειρηματίες, οι κοινωνικές δομές, το Υπουργείο Υγείας, τα Σώματα Ασφαλείας κλπ.Πρέπει όλοι αυτοί να έχουν επάρκεια για να επιτύχουμε το καλό αποτέλεσμα.
Δίνουμε μεγάλο καθημερινό αγώνα για να μην χάσουμε ευκαιρίες και πόρους. Πιστεύουμε ότι έρχονται οι καλύτερες ημέρες με τις προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που δρομολογούνται.
ΕΡ.: Το Ιόνιο έχει πολύ μαζικό τουρισμό, αν και έχει τις προϋποθέσεις για εναλλακτικές μορφές και για ποιοτική αναβάθμιση στον τομέα αυτό με επισκέπτες που θα διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα. Τι είναι καλύτερο κατά τη γνώμη σας;  
ΑΠ.: Προσπαθούμε να προωθούμε συνεχώς τα νησιά μας στις τουριστικές αγορές, στις παραδοσιακές και σε νέες και παράλληλα να δημιουργούμε συνθήκες για ποιοτικό τουρισμό δηλαδή τουρίστες με απαιτήσεις και μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι παρούσα σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις με ανανεωμένο υλικό και διαφημιστική καμπάνια που περιλαμβάνει κάθε νησί. Η επιτυχία βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, τουριστικών φορέων και επαγγελματιών του κλάδου, μέσων επικοινωνίας κλπ.
Στο Ιόνιο είμαστε πέρυσι στο ίδιο επίπεδο με το Αιγαίο και την Κρήτη στην πτώση του αριθμού αφίξεων συγκριτικά με το 2019, αλλά  είμαστε πιο χαμηλά στις εισπράξεις. Η Κρήτη και το Ν. Αιγαίο είχαν δηλαδή τουρίστες ανώτερης εισοδηματικής κατηγορίας.
Το έργο μας, λοιπόν, είναι πολύπλευρο, όπως πολύπλευρη είναι και η διαδικασία της βιώσιμης τουριστικήςΑνάπτυξης με ποιοτικό τουρισμό. Από την λειτουργία των υπηρεσιών έως τα έργα βασικών υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αγκυροβόλια), αναβάθμιση ενεργειακή και λειτουργική δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπτυξης περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οχύρωση για πολιτική προστασία εν όψει των μεγάλων φυσικών καταστροφών, αποκατάσταση ζημιών.
Σε αυτό τον στόχο εντάσσονται και άλλα, όπως η συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η στοχευμένη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όπως η διάβρωση των ακτών που αφορά ιδιαίτερα στα νησιά και η σύγχρονη διαχείρισητων απορριμμάτων.
Μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες δυνατότητας εναλλακτικού τουρισμού τόσο σε σχέση με το υπέροχο και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, όσο και με την πολιτιστική παράδοση, την ιδιαίτερη γαστρονομία, τις τεράστιες δυνατότητες του θαλάσσιου τουρισμού και βέβαια του πρωτογενούς τομέα που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν. 
Όλα αυτά θέλουμε να τα συνδυάσουμε με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας. Έχουμε ήδη διαθέσει γύρω στα 60 εκατομμύρια για νέες τουριστικές επιχειρήσεις και 61 εκατομμύρια για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την πανδημία.
ΕΡ.: Πως προβλέπετε την τουριστική περίοδο που τώρα ξεκίνησε;
ΑΠ.: Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από όλη την Περιφέρεια, ιδιαίτερα και από την Ζάκυνθο.Οι επιχειρηματίες του νησιού μικροί και μεγάλοι είναι αισιόδοξοι και ανακουφισμένοι από τα υποστηρικτικά μέτρα της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικές υπηρεσίες όπως και της παράτασης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Έχουν εισπραχθεί βέβαια και οι άνευ επιστροφής επιδοτήσεις της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις.
Το στοίχημα είναι για την φετινή χρονιά είναι η ποιότητα που θα προσφέρουμε σε όλες τις υπηρεσίες και η ανταπόκρισή μας στις κρίσιμές προκλήσεις της προστασίας της δημόσιας υγείας για κατοίκους και τουρίστες όπως της μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας.
Αυτό έχει σημασία για την ακρίβεια που μας επιβαρύνει αλλά και την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και της αλλαγής του κλίματος που μας τρομάζει όλους.
ΕΡ.: Τι ελπίζετε και τι προσδοκάτε να γίνει για την ευρύτερη περιοχή του Ναυαγίου από τη λειτουργία της νεοσυσταθείσας επιτροπής στην οποία συμμετέχετε;
ΑΠ.: Η Περιφερειακή Αρχή κάνει ήδη το καθήκον της προς το “Ναυάγιο” και την Ζάκυνθο. Στηρίζει τις συντονισμένες προσπάθειες της νεοσύστατης Επιτροπής του Υπουργείου Τουρισμού για την διάσωση του εμβληματικού πλοίου, την ασφάλεια του χώρου, θαλάσσιου και χερσαίου στο πλαίσιο της Κυβερνητικής πολιτικής μέσω της Επιτροπής για το Ναυάγιο αλλά και με δικά της έργα.
Ο δρόμος διαφυγής που ανέλαβε να κατασκευάσει η Περιφέρεια είναι το πρώτο μέχρι σήμερα έργο προστασίας, πρόληψης και αξιοπιστίας τουριστικής για την Ζάκυνθο, συμβάλλοντας στην ασφαλή πρόσβαση των τουριστών μας και την διαφυγή σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτό το μοντέλο προστασίας του Ναυαγίου ευαισθητοποίησε κι άλλες περιοχές της Περιφέρειάς μας αλλά και της χώρας ευρύτερα.
Η κοινωνία της Ζακύνθου, οι παραγωγικοί φορείς εκφράζουν την ικανοποίηση αλλά και την αισιοδοξία τους για την θετική αυτή εξέλιξη που θα σώσει την ταυτότητα του Ναυαγίου και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις αξιοποίησης και προβολής του.
ΕΡ.: Ποιά ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε το διάστημα που είστε Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων; 
ΑΠ.: Πολλές ήταν οι μεγάλες προκλήσεις, αλλά η κρισιμότερη ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας με τις ασφαλέστερες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια, την υποστήριξη των κοινωνικών δομών, των νοσοκομείων και των ευάλωτων ομάδων σε όλα τα νησιά.
Ενταχθήκαμε στην εθνική προσπάθεια ενάντια στον covid-19 σε όλα τα μέτωπα. Ακόμα συνεχίζουμε να καλύπτουμε το μισθολογικό κόστος όλων των προσληφθέντων ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας.
Η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα!Το αποδεικνύουμε καθημερινά.Επόμενος στόχος μας είναι η αναβάθμιση όλων των Κέντρων υγείας για να στηρίξουμε και την πρωτοβάθμια φροντίδα.
ΕΡ.: Ο  αυτοδιοικητικός πρέπει να κρύβει την κομματική του ταυτότητα και τις πολιτικές του θέσεις, ή μήπως αυτή είναι μία ψευδεπίγραφη και διπρόσωπη συμπεριφορά, για κατανάλωση λόγου και για ένα ψεύτικο φαίνεσθαι;
ΑΠ.: Η κομματική ταυτότητα είναι στοιχείο της προσωπικής ταυτότητας του καθενός και δεν έχει λόγο να αποκρύπτεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε απομονώνει, να σε κατηγοριοποιεί και να σε εμποδίζει να συνεργάζεσαι με την κοινωνία στο σύνολό της για το κοινό συμφέρον, να βλέπεις την πραγματικότητα καθαρά.
Η συμπεριφορά των αιρετών εξαρτάται και από την ιδεολογία και από το περιεχόμενο που ο καθένας δίνει στην αποστολή του. Προσωπικά λειτούργησα και λειτουργώ πάντα ανοικτά στην κοινωνία, με σεβασμό στην διαφορετικότητα, ενάντια στον διχασμό, στον λαϊκισμό και στην μισαλλοδοξία, που ακόμη χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή δυστυχώς.
ΕΡ.: Τι θέλετε να ολοκληρώσετε οπωσδήποτε μέχρι το τέλος της θητείας σας σαν Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων;
ΑΠ.: Το έργο μας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας μας γιατί οι οι διαδικασίες μελετών όσο και χρηματοδότησης και υλοποίησης είναι δυστυχώς χρονοβόρες, τεράστιας διάρκειας.
Η δική μας Περιφερειακή Αρχή δεν βρήκε μελέτες σχεδιαζόμενων έργων για να μπορέσει να βρεθεί γρήγορα σε φάση υλοποίησης έργων.Σε πείσμα όμως όλων των δυσχερειών θα ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους για να ολοκληρώσουμε βασικά έργα και σχεδιασμούς για το μέλλον για την Ζάκυνθο και τα άλλα νησιά που λείπουν ακόμη.
Αυτό όμως που είναι σίγουρο για το τέλος της τετραετίας είναι ότι θα έχουμε θέσει τις βάσεις για μια σύγχρονη ανάπτυξη. Παντού ξεκινάει νέα πορεία, από την λειτουργία της Περιφέρειας και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις υποδομές (οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα, ψηφιακή μετάβαση, προετοιμασία για την “πράσινη” Περιφέρεια, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αγροτική παραγωγή), όπως επίσης “ανοίξαμε” την Περιφέρεια στην κοινωνία.
Υπολογίζουμε στο τέλος του 2022, το σύνολο των δημοπρατημένων έργων να ανέλθει σε 72 εκατομμύρια ευρώ.
Όλα αυτά τα έργα, το ύφος και το ήθος διακυβέρνησης που ποτέ στο παρελθόν δεν τα είχαν δει, οι συμπολίτες μας τα αναγνωρίζουν.Συνεργάζονται μαζί μας σε πολλούς τομείς για να τα προχωρήσουμε προς όφελος όλων.
ΕΡ.: Τι προσδοκάτε από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ζάκυνθο τις επόμενες ημέρες;
ΑΠ.: Σίγουρα τιμά τον τόπο μας η επίσκεψη αυτή. Η Πρόεδρος μου είχε εκφράσει την επιθυμία της από πέρυσι να επισκεφθεί την Ζάκυνθο, πατρίδα του Διονυσίου Σολωμού.
Η επιτιμοποίηση (η απόδοση του τίτλου της επιτίμου διδάκτορος) από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μάλιστα το Τμήμα περιβάλλοντος είναι η καλύτερη ευκαιρία της επίσκεψής της.Επιλέξαμε μάλιστα  την 5η Ιουνίου για την επίσκεψή της αυτή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Θα αναδειχθεί στο πανελλήνιο η Ζάκυνθος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Σολωμού που θα επισκεφθεί η Πρόεδρος.  Θα αντιληφθούμε ίσως περισσότερο και εμείς όλοι την ευθύνη μας για την διατήρηση και την ανάπτυξη αυτών των πλεονεκτημάτων μας
Aγγελική Ξενόφο

Ένα σχόλιο

  1. Ka. XENOFO
    APO TO REPORTAZ SAS EDO THA APANTISOUME H MALON THA -DIORTHOSOUME TO @[email protected] EROTISI SAS GIA TA -SKOUPIDIA TIS ZAKINTHOU. SAS BEBEONOUME OTI TO TERASTIO PROBLIMA TON SKOUPIDION TO EXEI H ELLADA KAI IDIOS H ZAKINTHOS AN ANATREXOME STIS ANEKDIIGITES KATASTASIS TOU PARELTHONDOS SAS, ME TA SKOUPIDIA KATA @[email protected] PARATIMENA GIA MINES ….SE OLLO TO NISI, AN THIMASTE. TIN (OMORFI) EIKONA MAS TIN METEFERAN TOURISTES ME FOTOGRAFIES !! SAS PLIROFOROUME LIPON OTI OUDENA PROBLIMA YPARXI EDO -USA. TA SKOUPIDIA SILEGONTE KATHE EBDOMADA APO TON DIMO, SE TRIA DIAFORETIKA XROMATA MEGALON PLASTIKON KOUBADON -XORTA, XARTIA-ALUMINIA, SKOUPIDIA KUZINAS. O DIMOS TOUS ANANEONI OTAN PATHOUN ZIMIA DIOTI O DIMOS TOUS DIATHETI. H EPOMENI (ATIXIS) APANTISI APO TIN K. GRATSA EINAI OTAN EIPE TO ANEPANALIPTO: O DROMOS DIAFIGIS APO TO NAVAGIO DINI -ASFALIA APO FOTIA ! MA ENA LEPTO. TI THA PIASI FOTIA EKEI KATO POU EINAI MONO BRAXIA KAI NERO? GIA PALIRIAKO KIMA, GIA KATOLISTHISI, KAI GIA KATI EPIGON, MALON THA PREPEI NA STREPSI TIN PROSOXI TIS H K. GRATSA APO TO SIMIO. DIOTI DEN ANAFERTHIKE STO EPANO MEROS AN KAI EINAI -FALACRO. EXOUN NA GINOUN XILIA PRAGMATA STIN -XORA-IDIOS KAI META STA BORIA TOU NISIOU. NOMIZOUME.
    THANK YOU Mss. XENOFO
    MARLA USA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *