Να αποτελέσουν τα Ιόνια Νησιά πρωτίστως έναν ασφαλή προορισμό σε σχέση τη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Προστασία αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μεταξύ των στόχων που θέτει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την νέα χρονιά που ξεκίνησε.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, έθεσε το πλαίσιο του σχεδιασμού για το 2021 υποστηρίζοντας πως υπάρχουν όλα τα στοιχεία που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και την «επανεκκίνηση».
«Ελπίζουμε το 2021 να είναι μια χρονιά αισιόδοξη και ελπιδοφόρα. Οδεύουμε προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης και της επανάκαμψης από τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες που μας έφερε. Χρειάζεται όμως δουλειά και προσοχή, μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Υπάρχει φως στο τούνελ και αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά και πιστά» ανέφερε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης υπογραμμίζοντας πως η αρχή για την επανάκαμψη της οικονομίας θα γίνει με τον τουρισμό, μια που είναι ο πρώτος τομέας που επανακάμπτει μετά από περιόδους κρίσης.
«Αυτό είναι ένα δεδομένο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η καμπάνια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης με πάνω από 3.000.000 αναπαραγωγές» ανέφερε για την τουριστική καμπάνια της ΠΙΝ στα social media και συμπλήρωσε πως ήδη ξεκινούν επαφές και με θεσμικούς παράγοντες και τουριστικούς φορείς του Εξωτερικού, ώστε να ακολουθήσουν καμπάνιες και προς τις διεθνείς αγορές..
Υγειονομική ασφάλεια
Η Περιφερειάρχης προτάσσοντας το θέμα της υγειονομικής ασφάλειας των νησιών, ανέφερε πως και οι επισκέπτες αναζητούν προορισμούς που παρέχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια από τον covid 19.
«Από την πρώτη στιγμή δώσαμε μια πολύπλευρη διάσταση στην ασφάλεια των νησιών μας. Η ασφάλεια δεν αφορά μόνο την προστασία από τον κορωνοϊό. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε περιεχόμενο και αποτέλεσμα σε αυτό το ζήτημα και ευτυχώς το καταφέραμε. Πέρα από την δυσάρεστη εξέλιξη που είχαμε με το κλείσιμο της επικοινωνίας με τη βρετανική αγορά για τη Ζάκυνθο τον Σεπτέμβρη, μείναμε μια ασφαλής Περιφέρεια και καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες μέσω της Βρετανικής Πρεσβείας, αλλά και της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για να εξηγήσουμε πως επρόκειτο για μια βίαιη απόφαση που δεν ήταν τεκμηριωμένη. Θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό το αίσθημα της ευθύνης που έχουμε και τελικά μπόρεσαν να επανέλθουν οι Βρετανοί και να αποδείξουμε πως μπορούμε να αντιδρούμε σωστά αν έχει γίνει κάποιο λάθος» δήλωσε η Περιφερειάρχης σημειώνοντας πως και το 2021 η Περιφέρεια προβλέπει την χρηματοδότηση όχι μόνο έργων για την αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας αλλά και για την μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού που έχει προσληφθεί στα Νοσοκομεία, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό.
Τέλος, η διαχείριση των απορριμμάτων εντάσσεται σύμφωνα με την Περιφερειάρχη στον ίδιο σχεδιασμό με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και του περιβάλλοντος. Με αφορμή την τελευταία Γενική Συνέλευση του Διαβαθμιδικού Περιφερειακού Φοδσα αναφέρθηκε στις επικείμενες προκηρύξεις των εργοστασίων διαχείρισης για την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, σημειώνοντας πως η Ζάκυνθος βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο, με τη δημοπράτηση να έχει ήδη γίνει και να αναμένεται η εγκατάσταση του αναδόχου.
Σε ότι αφορά δε την απόφαση που ελήφθη για την εκπροσώπηση όλων των περιφερειακών ενοτήτων στο διοικητικό συμβούλιο, υπογράμμισε πως είναι αναγκαία καθώς σήμερα δεν εκπροσωπείται η Περιφερειακή Ενότητα της Λευκάδας.
«Πολιτική βούληση ήταν να υπάρχει ένας εκπρόσωπος από κάθε περιφερειακή ενότητα στο διοικητικό συμβούλιο. Όπως διαμορφώθηκε όμως το συμβούλιο, λείπει η Λευκάδα. Με παραίνεση του Υπουργείου Εσωτερικών μας ζητήθηκε να εντάξουμε στο καταστατικό μας μια διάταξη Νόμου που να έχει αυτή την πρόβλεψη» ανέφερε η Περιφερειάρχης κάνοντας γνωστό πως αφού γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο Καταστατικό θα γίνει και η ανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου.
Μ.Π.