Στον απόηχο του Qatar gate το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη (15/12) την αναστολή των νομοθετικών έργων που αφορούν στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας και οποιασδήποτε αεροπορικής συμφωνίας.
Καθώς οι νομοθέτες ξεκινούν τη διαδικασία διερεύνησης της επιρροής των λόμπι από το κράτος του Κόλπου στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, η Ολομέλεια υποστήριξε ένα ψήφισμα την Πέμπτη που περιελάμβανε τροπολογία της Γαλλίδας ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Λεϊλά Σαϊμπί, αναφέρει δημοσίευμα του Politico. Με τη τροπολογία σταματά το νομοθετικό έργο και ακυρώνει οποιεσδήποτε προγραμματισμένες επισκέψεις ευρωβουλευτών στη Ντόχα.
To ψήφισμα αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο «αναστέλλει όλες τις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Κατάρ… έως ότου επιβεβαιωθούν ή απορριφθούν οι ισχυρισμοί» για το σκάνδαλο διαφθοράς.
Tο σχέδιο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 541-2, και τρεις αποχές.
Ωστόσο, τουλάχιστον για τις αεροπορικές εταιρείες, η απόφαση του Κοινοβουλίου θα έχει μικρό αντίκτυπο, καθώς η συμφωνία αεροπορικής σύνδεσης με το Κατάρ είναι ήδη σε ισχύ. Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν τελική έγκριση μόνο όταν όλα τα κράτη μέλη έχουν επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 2021. Μέχρι στιγμής την έχουν επικυρώσει μόνο έξι χώρες: Αυστρία, Λετονία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Εσθονία και Τσεχική Δημοκρατία.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Politico ότι μπορεί να χρειαστεί έως και μια δεκαετία μέχρι να επιστρέψει η νομοθεσία στο Κοινοβούλιο, επομένως αυτό είναι απίθανο να συμβεί πριν κλείσει οποιαδήποτε έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς.
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ήταν αρχικά έτοιμοι να ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα για να επιτραπεί στους υπηκόους τόσο του Κατάρ όσο και του Κουβέιτ να ταξιδεύουν στην ΕΕ για 90 ημέρες χωρίς βίζα.
Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, η πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών του Κοινοβουλίου, Γαλλίδα Green Karima Delli, δήλωσε ότι επιθυμεί «ενεργό ρόλο» σε οποιαδήποτε έρευνα που θα πρέπει να «ρίξει φως στη διαφάνεια του νομοθετικού έργου, ιδίως σε σχέση με την αεροπορική συμφωνία με το Κατάρ».
Σχέδιο 10 σημείων
για την αντιμετώπιση της διαφθοράς
Σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς θα προτείνουν ανώτατα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σκιά του σκανδάλου δωροδοκίας που κλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στον απόηχο των καταγγελιών για δωροδοκία, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να παρουσιάσει σχέδια τον Ιανουάριο για να αντιμετωπίσει τα κενά και τις δυσλειτουργίες που επέτρεψαν να ευδοκιμήσουν η διαφθορά και οι ακατάλληλες πρακτικές λόμπι, είπαν στο Politico άτομα που ενημερώθηκαν για τα σχέδια.
Το σχέδιο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή προστασίας σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές ανάμεσα στα 705 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τέτοιων προστασιών για τους πολίτες της ΕΕ, δεν παρέχει τέτοιες προστασίες στους υπαλλήλους και οι πληροφοριοδότες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν αντίποινα επειδή μίλησαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους.
Τα νέα για τα σχέδια ήρθαν καθώς οι συντηρητικοί ηγέτες προετοίμασαν πολιτική επίθεση εναντίον των σοσιαλιστών αντιπάλων τους, μέλη των οποίων ήταν το κύριο επίκεντρο της έρευνας της βελγικής αστυνομίας για το σκάνδαλο.
ΠΗΓΗ: CNN Grecce