Κοινωνία

Προβληματισμός για τις πυρκαγιές σε χώρους διάθεσης απορριμμάτων σε όλα τα Ιόνια

Η σωρεία περιστατικών με πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες  σε χώρους διάθεσης των απορριμμάτων σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Παξούς εντείνουν την ανησυχία και για τη Ζάκυνθο, εδώ που τόσο ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό όσο και ο χώρος προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λίβα αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» σε περίπτωση φωτιάς.

Αυτός είναι και ο λόγος της σύγκλησης της κατεπείγουσας σύσκεψης που έγινε χθες το μεσημέρι στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, παρουσία του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου και των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, του Δημάρχου αλλά και των αρμόδιων υπαλλήλων  Πολιτικής Προστασίας. Μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την περασμένη Κυριακή,  ο Διοικητής της Πυροσβεστικής πραγματοποίησε αυτοψία στο Λίβα, θέλοντας να καταγράψει πλήρως την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην περιοχή. Εκεί βρέθηκαν και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που παρέμειναν στο χώρο και μετά την αναχώρηση του Διοικητή, που έφυγε εσπευσμένα λόγω της φωτιάς στο Σκοπό.,

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Λίβα, με τους χιλιάδες τόνους δεματοποιημένα σκουπίδια προκαλεί τεράστια ανησυχία και αυτό για το οποίο επί μακρόν συζήτησαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη ήταν τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν άμεσα στο χώρο. Τα μέτρα αυτά αφορούν την φύλαξη του χώρου, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλους τρόπους που θα αποτρέψουν κάθε πιθανό κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πυροσβεστική έχουν καταγραφεί αρκετές εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να κλείσουν για να μην υπάρξει κίνδυνος.

Η φωτιά που ξέσπασε τα προηγούμενα 24ωρα στην Κεφαλονιά, στο ΧΥΤΑ της Παλοστής προκάλεσε προβλήματα με έντονη δυσοσμία στους κατοίκους της ορεινής Ζακύνθου, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της επιβάρυνσης στο περιβάλλον του γειτονικού μας νησιού.

Το θέμα απασχόλησε επί μακρόν και την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τηλεδιάσκεψη και αυτό που αποφασίστηκε ήταν να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την προστασία των χώρων αυτών, των κατοίκων και φυσικών του περιβάλλοντος των νησιών.  Το Συμβούλιο παράλληλα εξέφρασε έναν έντονο αποτροπιασμό και προβληματισμό, για το ότι η σωρεία των περιστατικών με φωτιές σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *