Ελλάδα

Πρωθυπουργός από ΔΕΘ: Ούτε πρόωρες εκλογές, ούτε αλλαγή εκλογικού νόμου

Η χώρα χρειάζεται πρώτα απ’ όλα πολιτική σταθερότητα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία. Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν, ούτε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Στο θέμα των εκλογών και του εκλογικού νόμου επικεντρώθηκαν οι πρώτες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

«Αλήθεια έχω δεχθεί εισηγήσεις  για αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Αλλά δεν είμαι “κωλοτούμπας”. Εχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε με τον ψηφισμένο νόμο».

Στη συνέχεια, όμως, έκανε πρόσθετη τοποθέτηση σημειώνοντας «Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εκτός εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη με απλά αναλογική είναι μια βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να τον αλλάξουμε». Ερωτηθεις αν σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι’αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

.

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *