Ο Αντιπρόεδρος του Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ για τη διαχείριση στη Ζάκυνθο
Η επικαιροποίηση της μελέτης για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, οι άμεσες λύσεις για την διευθέτηση του χώρου στο Λίβα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για το έργο της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο διαθέσιμο οικόπεδο είναι οι πρώτες ενέργειες που θα αναλάβει ο νέος διαβαθμιδικός περιφερειακός φορέας διαχείρισης Απορριμμάτων σύμφωνα με όσα δήλωσε στον -Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος του νέου Φορέα Σπ. Ιωάννου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης που παρέμεινε στο νησί μας δύο ημέρες μετά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων είχε μια σειρά από συναντήσεις και επαφές που αφορούσαν το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ από κοινού με την Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μοθωναίου και σε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Μ. Γραφάκο. Επαφές είχε ακόμη και με τους κατοίκους της κοινότητας Καλαμακίου, αλλά και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας του Βραχιώνα με τους οποίους συζητήθηκαν τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, κάνοντας γνωστό πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται Νομοθετική Ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών που θα προβλέπει την μετάβαση των εργαζομένων στην αποκομιδή από τον ΦοΔΣΑ στο Δήμο Ζακύνθου.
Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν και την συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΙΝ με το Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο νέο Δ,Σ του διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ, η σύσταση του οποίου βρίσκεται στα «σκαριά», ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ιωάννου η καταγραφή της περιουσίας του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου έχει ολοκληρωθεί, αλλά απαιτείται και μια αναλυτική καταγραφή των αξιώσεων υπέρ του νέου Φορέα, ο οποίος δεν πρέπει να ξεκινά με βαρίδια.
«Θέλω να κάνω σαφές αυτό που είπα και στον κ. Γραφάκο. Με όση επιμέλεια και προσοχή ξεκινήσει την λειτουργία του ο νέος ΦοΔΣΑ, το θέμα των απορριμμάτων δε θα λυθεί αν δεν υπάρχει η αναγκαία υποστήριξη της ανακύκλωσης. Σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη οι ΟΤΑ Α΄βαθμού που θα πρέπει πολύ σύντομα να ενεργοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης. Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Ιωάννου τόσο στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΧΥΤΑ του Σκοπού, όσο και στην επίσκεψη που ακολούθησε στο χώρο όπου λειτουργεί η ενδιάμεση διαχείριση στο Λίβα.
“Καίριο περιβαλλοντικό πρόβλημα ο ΧΥΤΑ, αναγκαία η αποκατάσταση”
«Ο Σκοπός πρέπει να αποκατασταθεί γιατί αποτελεί καίριο περιβαλλοντικό πρόβλημα» σημείωσε, κάνοντας γνωστό πως ο νέος Φορέας θα αναλάβει την επικαιροποίηση της μελέτης που ήδη υπάρχει. Πρόσθεσε δε πως εκτός από το περιβαλλοντικό πρόβλημα, παραμένει ο σοβαρός κίνδυνος επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Λίβα, ο κ. Ιωάννου προέταξε το ζήτημα του όγκου και της έκτασης των δεμάτων, θυμίζοντας πως η ενδιάμεση διαχείριση αποτελεί ένα στάδιο πριν τον ΟΕΔΑ.
«Δεν με ικανοποίησε η εικόνα που είδα» ανέφερε, σημειώνοντας πως μια από τις προτάσεις που μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης και με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Απορριμμάτων ήταν η μεταφορά των δεμάτων εκτός Ζακύνθου.
Της Μαριλένας Παπαδάτου