Η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου βρέθηκε πρόσφατα σε δύσκολη κατάσταση, μετά το κλείσιμό της λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στάλθηκαν προσωρινά στο νησί δύο παιδίατροι, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες και να εξυπηρετηθούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους.
Η μετακίνηση των δύο γιατρών έγινε μετά από έντονες πιέσεις των γιατρών του Νοσοκομείου προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ανακοίνωσε τη μεταφορά τους στη Ζάκυνθο. Ωστόσο, η λύση αυτή είναι προσωρινή, καθώς οι δύο παιδίατροι θα παραμείνουν για λίγες μόνο ημέρες.
Μετά το τέλος της αναρρωτικής άδειας της μοναδικής παιδιάτρου του Νοσοκομείου, η Παιδιατρική Κλινική θα συνεχίσει να λειτουργεί με μόλις έναν γιατρό. Αυτό δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον της κλινικής από εδώ και πέρα…
Η σοβαρή υποστελέχωση
Ο κ. Νίκος Ποταμίτης, Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την κατάσταση που βρέθηκε η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου:

«Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Παιδιατρική Κλινική έμεινε με μόνο μια γιατρό ( η Διευθύντρια της κλινικής), η οποία εφημέρευε καθημερινά επί 45 μέρες. Όπως ήταν αναμενόμενο η κόπωση επήλθε σε αυτή την παιδίατρο και χρειάστηκε να πάρει μια αναρρωτική άδεια. Όμως, το ζητούμενο είναι γιατί μέχρι τότε δεν είχε γίνει όλη αυτή η κινητοποίηση που έγινε μετέπειτα;
Εμείς είχαμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις γι’αυτό το θέμα και ζητούσαμε να έρθουν άμεσα 2 γιατροί. Τελικά είδαμε ότι ήρθαν αυτοί οι 2 παιδίατροι! Πιο συγκεκριμένα, οι παιδίατροι ήρθαν στη Ζάκυνθο μετά την παρέμβαση που κάναμε εμείς μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων. Πραγματικά, θέλω να δώσω συγχαρητήρια για την προσπάθεια και του Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά και όποιων άλλων έκαναν κάποιες κινήσεις, αλλά δεν γίνεται έτσι…».
Οι 2 παιδίατροι
Ο κ. Ν. Ποταμίτης μίλησε στον –Ε- σχετικά με την προσωρινή στελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής με 2 γιατρούς:
Αυτή την στιγμή η Παιδιατρική Κλινική λειτουργεί κανονικά με 2 γιατρούς. Παρόλα αυτά η κλινική θα μπορέσει να λειτουργήσει, χωρίς προβλήματα, μόνο μετά την τοποθέτηση 3 μόνιμων γιατρών. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των νοσηλευομένων, τακτικών περιστατικών και αυτών των Επειγόντων, χρειαζόμαστε 3 παιδιάτρους. Αν δεν είναι μεγάλος αυτός ο αριθμός, τότε ας αποφασίσουν να κλείσουν την Παιδιατρική Κλινική!
Για να παραμείνει η κλινική ανοιχτή θα πρέπει κάποιος να αναλαβει την ευθύνη! Ακόμα και 1 περιστατικό να περάσει από την κλινική, κατά την διάρκεια μιας εφημερίας και να μην μπορέσει να αντιμετωπιστεί, τότε θα πρέπει να πάρουν κάποιοι την πολιτική ευθύνη.
Εγώ έχω ενημερωθεί ότι έχει δρομολογηθεί η μεταφορά ενός παιδίατρου στο Νοσοκομείο Ζακύνθου το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι 2 παιδίατροι που στάλθηκαν μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού θα φύγουν τις επόμενες μέρες. Πιο συγκεκριμένα, ο ένας παιδίατρος θα φύγει από το Νοσοκομείο αύριο και η άλλη συνάδελφος θα αποχωρήσει στις 13 Μαΐου. Αυτές ήταν κάποιες βραχυχρόνιες μετακινήσεις παιδιάτρων. Με λίγα λόγια, μετά την αποχώρηση των 2 παιδιάτρων τις επόμενες ημέρες, η Παιδιατρική Κλινική θα παραμείνει με μόνο 1 γιατρό ( την παιδίατρο που πήρε αναρρωτική άδεια).
Πρέπει να σημειωθεί, ότι αν αρρωστήσει ξανά η γιατρός της Παιδιατρικής, τότε θα ξανακλείσει η κλινική! Πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο ένας ή δυο γιατροί δεν φτάνουν για την Παιδιατρική Κλινική. Αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε 3 γιατρούς».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ