Κοινωνία

Προς παράταση η προθεσμία για αίτηση στεγαστικής συνδρομής για τους σεισμόπληκτους της Ζακύνθου

Μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος – 31/6 έληξε η αρχική προθεσμία

Υπουργική απόφαση με την οποία θα παρατείνεται η καταληκτική προθεσμία για αίτηση στεγαστικής συνδρομής κτιρίων που έχουν πληγεί από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στην Π.Ε. Ζακύνθου αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

Θυμίζουμε πως η σχετική προθεσμία είχε εκπνεύσει στις 21 Ιουνίου, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στο ΦΕΚ 162/Β/30.01.19 προβλέπονταν αναλυτικά οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή κτιρίων πληγέντων από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με βάση τις αυτοψίες που έχουν ήδη γίνει και στο ίδιο ΦΕΚ προβλεπόταν η δυνατότητα παράτασης αυτής της προθεσμίας μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργού. Αυτή την απόφαση αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και η παράταση που θα δοθεί θα είναι τουλάχιστον 6μηνη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Β. Αϊβαλής, το αίτημα για παράταση της προθεσμίας διατυπώθηκε από πολλούς μηχανικούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τους φακέλους των κτηρίων και να τους υποβάλουν εγκαίρως στη ΔΑΕΦΚ.

«Στο πλαίσιο της συνεργασία μας με τους συναδέλφους μας στη Ζάκυνθο αλλά και λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν λόγω του κορονοϊού, θέσαμε το ζήτημα στο Υπουργείο Υποδομών. Τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν μας αιφνιδίασαν όλους και αποτέλεσμα ήταν πολλοί μηχανικοί και μελετητικά γραφεία να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν φακέλους που είχαν ξεκινήσει να συντάσσουν για τα σεισμόπληκτα κτήρια. Έτσι δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν οι συμπολίτες που ανέμεναν τις σχετικές άδειες για τα κτήρια τους.

Η απάντηση που είχαμε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών ήταν πολύ θετική και σύντομα θα έχουμε την υπογραφή αλλά και το χρόνο της παράτασης» ανέφερε ο κ. Αϊβαλής συμπληρώνοντας πως αίτημα του ΤΕΕ ήταν η παράταση να είναι για ένα έτος.

«Οι οχλήσεις από συναδέλφους στη Ζάκυνθο ήταν πολλές αλλά δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε τον αριθμό γιατί κάποιοι ξεκίνησαν να συλλέγουν τα χαρτιά για τον φάκελο, αλλά δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση» συμπλήρωσε.

Ας σημειωθεί πως μια άλλη εκκρεμότητα αφορά τη διαδικασία χορήγησης του εφάπαξ επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ σε δικαιούχους των οποίων είχε πληγεί η πρώτη κατοικία ή η επαγγελματική στέγη.

Την 1η Ιουλίου επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΜέΡΑ25, σχετικά με την ανάγκη άμεσης καταβολής των εφάπαξ ενισχύσεων στους σεισμοπαθείς της Ζακύνθου.

Στην ερώτηση της η κα Σακοράφα επισημαίνει ότι δύο χρόνια σχεδόν μετά το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ της 26ης Οκτωβρίου 2018 που έπληξε τη Ζάκυνθο δεν έχει καταβληθεί ακόμη η προβλεπόμενη από το νόμο έκτακτη εφάπαξ Ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, ποσού: α) πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ και β) χιλίων (1.000) ευρώ, στους σεισμοπαθείς της Ζακύνθου, με τις προϋποθέσεις της Υπουργικής Απόφασης.

Η ερώτηση ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *