Ζάκυνθος

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΠΙΝ και Υπ. Περιβάλλοντος για το δρόμο στο Ναυάγιο

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, πρόκειται να συναφθεί το επόμενο διάστημα με σκοπό την υλοποίηση του πολυσυζητημένου έργου τη διάνοιξης δρόμου διαφυγής στην περιοχή του Ναυαγίου.

Τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και με τη Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου , καθώς το έργο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί είναι αυτό που μελετήθηκε από την Υπηρεσία, προκαλώντας όπως είναι ήδη γνωστό μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Να θυμίσουμε εδώ πως το θέμα απασχόλησε μια από τις τελευταίες επεισοδιακές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι ήδη γνωστές, η μελέτη που συνέταξε πριν από λίγους μήνες η Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου προβλέπει τη διάνοιξη νέου δρόμου κατηγορίας Α΄ που θα ξεκινά από το πλάτωμα του Ναυαγίου, δηλαδή το σημείο όπου τελειώνει ο υφιστάμενος δασικός δρόμος, μέχρι και τη θέση Στόμιο στην Αναφωνήτρια.

Ο δρόμος θα έχει πλάτος από 6 μέχρι 8 μέτρα και μήκος περί τα 1.500 μέτρα.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέσα από τις σελίδες του Ερμή, η ΠΙΝ έχει ήδη εντάξει στον προϋπολογισμό του 2021 τη δαπάνη για τη διάνοιξη του δρόμου στο Ναυάγιο μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καθώς το κόστος του έργου θα είναι πάνω από 800.000 ευρώ, απαιτείται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι η Προϊστάμενη αρχή της Διεύθυνσης Δασών.

Να σημειωθεί τέλος πως οι προβλεπόμενες εγκρίσεις τόσο για την μελέτη βλαστητικής αποκατάστασης όσο και για το έργο της διάνοιξης έχουν εξασφαλιστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΙΝ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου. Ο προϋπολογισμός για την βλαστητική μελέτη είναι λίγο παραπάνω από τις 100.000 ευρώ, ενώ για το έργο της διάνοιξης είναι 745.000 ευρώ.

Στον απόηχο των εξαγγελιών του Υπουργείου Τουρισμού και αναμονή του Νομοσχεδίου που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια, η Κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά πλήρως το έργο της διάνοιξης δρόμου διαφυγής που είναι απαραίτητα προϋπόθεση για να επιτρέπεται με ασφάλεια η πρόσβαση στο δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Ζακύνθου.

Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα των αποφάσεων, φαίνεται να υπάρχει πρόθεση αυτή η εκκρεμότητα να κλείσει πριν το καλοκαίρι.

Ας μην αγνοούμε όμως πως ο παραπάνω σχεδιασμός έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά του Δημάρχου που έφερε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο έναν εναλλακτικό σχεδιασμό που δε θα κατέληγε στη θέση Στόμιο, όσο και από την πλευρά της Μητρόπολης που αντιπρότεινε τη διάνοιξη δρόμου μέσα από τις εκτάσεις που σύμφωνα με την Μητρόπολη ανήκουν στην Μονή.

Η Διεύθυνση Δασών πάντως έκανε γνωστό πως στον σχεδιασμό του 2021 εντάσσεται και η διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου προς το πλάτωμα., που ξεκινά από τη διασταύρωση του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *