Από τα πιο σημαντικά προβλήματα στο χώρο του τουρισμού είναι οι κενές θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται παρά την προσφορά που υπάρχει, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, η οποία μίλησε και για τις επαφές στα υπουργεία ώστε να δοθεί η δυνατότητα να έλθουν άτομα από τρίτες χώρες.
Στα σοβαρά καταγράφεται επίσης η αύξηση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων που προέκυψε από τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και σε όλα τα άλλα προϊόντα.
Ερωτηθείσα για την εικόνα που αφήνει η χρονιά που φεύγει, η πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη δήλωσε στον –Ε-: « κάνοντας την αποτίμηση του 2022 αναφερόμαστε όλοι σε μία χρονιά που ξεκίνησε με πολλά ερωτηματικά, αλλά κατέδειξε την ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει από τις κρίσεις. Επίσης φάνηκε πόσο μεγάλη ήταν η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία και στην κοινωνία.
Το 2022 θα λέγαμε πως είναι μία μεταβατική χρονιά γιατί βγαίνουμε από μία διετή παγκόσμια κρίση, όμως σαν χώρα εισπράξαμε όλα τα θετικά του ισχυρού ονόματος που έχει δημιουργήσει η χώρα μας».
Αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα η κ. Τετράδη είπε: «Οι επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους μία πολύ μεγάλη εξωγενή πρόκληση για να καταφέρουν να επιβιώσουν κι αυτή δεν είναι άλλη από το πολύ υψηλό κόστος στην ενέργεια και σε όλα τα προϊόντα που καταναλώνονται.
Το θέμα το βάζουμε επίσημα γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε από τη μία τα κόστη κι από την άλλη τις αυξήσεις των τουρ οπερέιτορς. Το κόστος της ενέργειας φτάνει το 100% και τα λοιπά κόστη είναι στο 35 με 40% για τις αγορές μας και όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτό δεν μπορεί να το καλύψει η αύξηση του 10% που πήραμε από τους τουρ οπερέιτορς. Όμως κάτι άλλο θα έβαζε εκτός συναγωνισμού το ελληνικό προϊόν. Χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος αλλά και όλα τα βόρεια παράλια της Αφρικής που είναι εκτός ευρωζώνης, έχουν ανακάμψει και προσφέρουν φθηνές και καλές διακοπές».
Οι μελέτες
Στην προσπάθεια να γνωρίσουμε σε βάθος όλα τα δεδομένα του τουρισμού γίνονται μελέτες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, θέμα για το οποίο η κ. Τετράδη είπε: «Το ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) του ΞΕΕ έχει προχωρήσει όλο το καλοκαίρι σε μία αναλυτική καταγραφή των δεδομένων πληρότητας, τιμών, κόστους, εργατικού κόστους κλπ., και θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα. Επίσης θα καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις γιατί πρέπει να απαντηθούν οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων».
Εργαζόμενοι
Για τις ελλείψεις των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού η κ. Τετράδη δήλωσε: «Η αγορά εργασίας είναι ένα πολύ δύσκολο ζητούμενο στις μέρες μας. Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Εμείς είχαμε ελλείψεις σε 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όταν σε επίπεδο Μεσογείου και Ευρώπης είναι πάνω από 700 χιλιάδες οι κενές θέσεις. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα με τις αερομεταφορές και ακυρώθηκαν πτήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το συζητάμε με το Υπουργείο Εργασίας και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να δούμε πως μπορεί να έχουμε εισαγωγή από τρίτες χώρες, αλλά αυτό δεν φτάνει γιατί χρειάζεται και εκπαίδευση. Δεν θέλουμε να πέσει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ειδικά τώρα που κατακτήσαμε ένα ισχυρό όνομα. Η Ελλάδα είναι το νούμερο τρία στις αναζητήσεις κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Φορείς, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, κυβέρνηση, όλοι μαζί τα καταφέραμε και βλέπουμε μία συστράτευση και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.
Τις ημέρες της πανδημίας του κορονοϊού δείξαμε με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει ασφάλεια και τι σημαίνει φιλοξενία!»
Η επόμενη χρονιά
Για το 2023 η κ. Τετράδη είπε ότι «έχουμε περάσει σε μία άλλη εποχή και έχουμε ξεφύγει από την πανδημία, όμως πρέπει να δούμε πόσο πλήττονται τα νοικοκυριά των πελατών μας από την αύξηση του κόστους και την ακρίβεια».
Τέλος η Πρόεδρος των ξενοδόχων ενημέρωσε για την έκθεση ΞΕΝΙΑ και είπε: «Περισσότερα θα πούμε στην έκθεση ΞΕΝΙΑ που είναι αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι και πρόκειται για μία έκθεση εξοπλισμού που μας ενδιαφέρει πολύ. Θα ακούσουμε τα προβλήματα όλων των περιοχών και θα δώσουμε απαντήσεις όπου μπορούμε να τις δώσουμε».
“Στου κρεμασμένου την αυλή,σχοινί δεν μελετάνε”.