Κοινωνία

Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου: Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να φτάσουν ούτε μέχρι την κατάθεση ένστασης

Tης Αγγελικής Ξενόφου

Το θέμα της λειτουργίας του ΟΑΕΔ στη Ζάκυνθο και την ανάγκη εξυπηρέτησης των εργαζομένων φέρνει στο προσκήνιο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου ο οποίος με δηλώσεις του στον –Ε- σημειώνει πως πουθενά αλλού μία δημόσια υπηρεσία δεν λειτουργεί με τις πόρτες κλειστές.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χρόνια της πανδημίας οι εργαζόμενοι είναι ότι δεν μπορούν ούτε ένσταση να καταθέσουν σε αυτά για τα οποία διαφωνούν και άρα εκ προοιμίου είναι χαμένοι.

«Αυτά είναι ανεπίτρεπτα και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να αναδείξουμε το θέμα» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του στον –Ε- ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η χρονιά ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες και υπάρχει μία ομάδα εποχιακών επιχειρήσεων που ο ΟΑΕΔ δεν τις αναγνωρίζει ως εποχιακές επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για επιχειρήσεις του αεροδρομίου και άλλες τουριστικές που έχουν πανελλαδική εμβέλεια και κάποιες έχουν προσλάβει λιγότερο προσωπικό λόγω της πανδημίας. Αυτές λοιπόν ο ΟΑΕΔ δεν τις θεωρεί εποχιακές και οι εργαζόμενοι που δούλεψαν σε αυτές και έχουν πάνω από 50 ένσημα, δεν τους απαντούν στα ερωτήματα που θέτουν και ο ΟΑΕΔ στη Ζάκυνθο είναι κλειστός και κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα στην υπηρεσία. Ούτε εργαζόμενος, αλλά ούτε και οι εκπρόσωποί τους (δηλαδή τα σωματεία) δεν μπορούν να μπουν, ενώ δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ούτε στα ηλεκτρονικά αιτήματα που κατατέθηκαν. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Εμείς θέλουμε να υπάρχει προστασία από τον κορονοϊό αλλά κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι επί ξύλου κρεμάμενοι και να αδυνατούν να φτάσουν μέχρι την κατάθεση ένστασης. Μάλιστα υπάρχουν και κάποια σχόλια ότι σε ένα χρόνο θα εξεταστούν οι ενστάσεις που μπορεί να βρίσκονται στην Πάτρα, στην Άρτα, στην Κοζάνη κλπ.» είπε ο Πρόεδρος.

Το επίδομα

Το Εργατικό Κέντρο ζητά να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους καθώς οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται έξω από το ταμείο ανεργίας λόγω των προϋποθέσεων που μπαίνουν για την εποχικότητα σε εταιρείες που λειτουργούν όλο το χρόνο.

Οι εποχικά εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα ζουν στην κυριολεξία σε μεσαιωνικές συνθήκες. Παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους με χαμηλότερα, λιγότερα ή και καθόλου εισοδήματα φέτος. Τα επιδόματα πείνας (όσοι τα πήραν) που μοίρασε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2020 δεν έφτασαν φυσικά ούτε για τα απολύτως απαραίτητα καθώς οι υποχρεώσεις “τρέχουν” κανονικά σα να μη συμβαίνει τίποτα (ενοίκια, λογαριασμοί, φόροι κλπ).

Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά άθλια κατάσταση ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και το κερασάκι στην τούρτα. Σε εποχικά εργαζόμενους του αεροδρομίου και τουριστικών επιχειρήσεων που δούλεψαν το πολύ 3 μήνες και ενώ φέτος εκδόθηκε σχετική διάταξη που προβλέπει την χορήγηση του ταμείου ανεργίας σε εργαζόμενους που συμπλήρωσαν μόλις 50 ένσημα, ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις για χορήγησή του.

Η αιτιολογία είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες 12μηνης λειτουργίας φέτος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εποχικότητας.

Ας μας απαντήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πως θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με 3 μηνιάτικα για όλο το χρόνο.

Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί εισόδημα χωρίς καμία καθυστέρηση και προϋπόθεση για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι.

Αυτά φυσικά η κυβέρνηση τα έκανε γαργάρα στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών. Τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη και προσφάτως στην απαγόρευση και την καταστολή των συγκεντρώσεων και ας τηρούνται αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα.

Οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη δουλειά μας χτίσαμε το λεγόμενο θαύμα του Τουρισμού από το οποίο τελικά τίποτα δεν κερδίσαμε. Αντ’ αυτού είδαμε τους μεγάλους επιχειρηματίες να βγάζουν αμύθητα κέρδη από τη δουλειά μας, ξεζουμίζοντάς μας για ένα ξεροκόμματο. Οι εργαζόμενοι στον αντίποδα, όσοι ήμασταν τυχεροί και δουλέψαμε φέτος, είδαμε με πρόφαση τον ιό να παίρνονται νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος μας. Απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση λόγω του πολύ μειωμένου προσωπικού είναι ορισμένα από αυτά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν τον Ιούνη, σχεδόν σε όλες τις εταιρείες του αεροδρομίου, υπήρχαν βάρδιες που τις κάλυπταν ένας ή δύο εργαζόμενοι που έτρεχαν για τα πάντα. Αλλά και μετά που αυξήθηκε η κίνηση οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες.

Γίνεται πλέον πιο καθαρό ότι και την ανάπτυξη και τη κρίση την πληρώνουμε εμείς. Έγινε ακόμη πιο καθαρό πως το μόνο που ενδιαφέρει τη κυβέρνηση είναι η διασφάλιση των κερδών των ομίλων στους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *