Για το θέμα των δασικών χαρτών ενημέρωσε τους συμπολίτες μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ζακύνθου και Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος Μοθωναίος, ο οποίος έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για την ολική και την μερική κύρωση, για την εξέταση των αντιρρήσεων και για τις περιοχές που έχουμε τα διαφορετικά δεδομένα.
Ο κ. Μοθωναίος έκανε γνωστό ότι «στις 8 και στις 9 Νοεμβρίου είχαμε δύο ΦΕΚ. Αυτό της 9ης-11 αφορά την ολική κύρωση του δασικού χάρτη για 10 κοινότητες της Ζακύνθου και είναι οι εξής κοινότητες: Αγ. Δημήτριος, Αγγερικός, Αμπελόκηποι, Γαϊτάνι, Ζακυνθίων, Καλλιπάδο, Κ. Γερακαρίο, Μ. Γερακαρίο, Σαρακινάδο, Φιολήτι. Γι’ αυτές τις περιοχές ο δασικός χάρτης είναι πλέον οριστικός, καθώς δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τους ιδιοκτήτες που έχουν γεωτεμάχια στα συγκεκριμένα χωριά».
Διευκρινίσεις
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των μηχανικών μίλησε για τις κατηγορίες των δασικών σύμφωνα με τη νομοθεσία και είπε: «Εκείνο που είναι καλλιεργήσιμο ΑΑ έχει παγιωθεί, εκείνο που είναι δασικό, ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΑΝ, έχει επίσης παγιωθεί. Για τα δασικά να αναφέρουμε ότι ΔΔ είναι δάσος παλιά (1945 με αεροφωτογραφία), και δάσος τώρα (με ορθοφωτοχάρτη). ΔΑ είναι εκείνα που παλιά είχε δάσος και τώρα άλλη καλλιέργεια. ΑΔ είναι εκείνα που παλιά είχαν καλλιέργεια και τώρα έχουν δάσος. Αν είναι αναδασωτέα έχουν ΑΝ.
Η διαδικασία για να αλλάξει ο δασικός χάρτης είναι δαιδαλώδης».
Τα ΦΕΚ
Αναφερόμενος στο άλλο ΦΕΚ που έγινε γνωστό ο κ. Μοθωναίος εξήγησε τα ακόλουθα: «Στο άλλο ΦΕΚ έχουμε μερική κύρωση του δασικού χάρτη για τις υπόλοιπες κοινότητες της Ζακύνθου. Αυτό σημαίνει ότι κυρώνεται ο χάρτης για τα ΑΑ, δηλαδή εκείνα που ήταν άλλες καλλιέργειες το 1945 και άλλη τώρα και μένει σε εκκρεμότητα το μέρος που έχουν γίνει αντιρρήσεις. Η ολική κύρωση του χάρτη θα γίνει μόλις εκδικαστούν οι αντιρρήσεις που είναι 1700 με 2000. Αυτές οι αντιρρήσεις αφορούν 30 με 35 κοινότητες και τα πιο πολλά είναι για τις Δημοτικές Ενότητες Ελατίων και Αρτεμισίων, αλλά και στη ΔΕ Αλυκών γιατί υπάρχουν μέρη που ανεβαίνουν στο Βραχιώνα, όπως το Καταστάρι, τα Πηγαδάκια κλπ».
Ενστάσεις
Για τις ενστάσεις ο κ. Μοθωναίος είπε ότι «γίνονται, αν στο γεωτεμάχιο ενός ιδιοκτήτη φαίνεται πως ένα τμήμα του είναι εντός του δασικού χάρτη και άρα προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία. Τότε γίνεται η ένσταση και δεν υπάρχει όριο μεγέθους, όσο μικρό κι αν είναι μπορεί να κατατεθεί η ένσταση».
Για τις καμένες δασικές εκτάσεις ο κ. Μοθωναίος είπε ότι παραμένει δάσος ακόμα κι αν έχει αλλάξει η χρήση του και τώρα είναι καλλιέργεια.
Ο δασικός χάρτης είναι ελεύθερος για όλους που έχουν πρόσβαση να τον δουν μέσω του διαδικτύου.
Αλλαγές στα ακίνητα
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των μηχανικών έδωσε πληροφορίες για ΄σους ενδιαφερόμενους θέλουν να κάνουν αγοραπωλησία με τη γη τους και είπε: «Στις κοινότητες που έχει γίνει μερική κύρωση του χάρτη, για να γίνει η οποιαδήποτε συμβολαιογραφική πράξη (αν υπάρχει δάσος) θα πρέπει ο πολίτης να λαμβάνει ένα πιστοποιητικό από το Δασαρχείο που θα τα αναφέρει όλα, δηλαδή το καθαρό τμήμα και το δασικό. Οι μηχανικοί πρέπει να έχουν το πιστοποιητικό του Δασαρχείου το οποίο για να το πάρουν πληρώνουν ένα ποσό της τάξεως των 20 ευρώ. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μέχρι την ολική κύρωση του δασικού χάρτη.
Να σημειώσουμε πως για τις 10 κοινότητες που έχουμε ολική κύρωση του δασικού χάρτη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δασικά αλλά δεν έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις».
Χρονικά όρια και εκδικάσεις
Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Μοθωναίος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι, αλλά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερωθούν.
Μία ακόμα πληροφορία που έδωσε ο Πρόεδρος των Μηχανικών είναι ότι «τώρα εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό οι αντιρρήσεις που είχαν κατατεθεί το 2018 για τις κοινότητες του κόλπου Λαγανά, δηλαδή το Καλαμάκι, τον Παντοκράτορα, το Βασιλικό και το Αργάσι που έχουν Κτηματολόγιο. Ακόμα δεν έχουν γίνει οι Επιτροπές που θα εξετάσουν τις άλλες αντιρρήσεις για το υπόλοιπο μέρος της Ζακύνθου.
Πιστεύω πως μαζί με το Κτηματολόγιο θα οριστικοποιηθεί και ο δασικός χάρτης, εκεί θα πάμε χρονικά».