Τα ζητήματα της ασφάλειας στις μεταφορές απασχολούν όλους μας μετά την τραγωδία στα Τέμπη κι αυτό σχετίζεται με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Διονύσιος Κακολύρης μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και ζήτησε να αφήσουμε τους ειδικούς να τοποθετούνται επί αυτών των ζητημάτων, ενώ σημείωσε ότι οι οδηγοί πρέπει να περνούν από εξετάσεις πιο συχνά, αναφερόμενος στους οδηγούς των λεωφορείων.

Ειδικότερα ο κ. Κακολύρης σημείωσε: «Πάντα στις μεταφορές το πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια. Υπάρχει και ο παράγοντας τύχη, όπως και η αμέλεια που την είδαμε στην τραγωδία των Τεμπών. Ακούω όλο αυτόν τον καιρό ανθρώπους να μιλάνε στα μέσα ενημέρωσης και να εκφράζουν τη γνώμη τους, όμως πρέπει να μιλήσουν οι ειδικοί, αυτοί που γνωρίζουν, που είναι η δουλειά τους και άρα ξέρουν καλύτερα».
Τα λεωφορεία
Για τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ο κ. Κακολύρης είπε ότι εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια για να έχουν καλά και σύγχρονα λεωφορεία που περνούν ελέγχους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς που τους γίνονται συχνά ιατρικές εξετάσεις.
Για τις εξετάσεις των οδηγών των λεωφορείων ο κ. Κακολύρης είπε: «Υπάρχει ένα τεράστιο κενό γιατί κάθε 5 χρόνια ανανεώνεται το δίπλωμα ενός επαγγελματία οδηγού. Αυτό είναι απαράδεκτο και νομίζω ότι μία φορά το χρόνο έπρεπε να ελέγχονται καθώς είναι μόνοι τους στο κάθε δρομολόγιο και δεν έχουν συνοδηγό. Οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται συχνότερα.
Στο βαθμό που μπορούμε στο ΚΤΕΛ Ζακύνθου κάνουμε τις εξετάσεις πιο γρήγορα από ότι λέει ο νόμος. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορούμε λοιπόν να παρέχουμε μία ασφάλεια στο επιβατηγό κοινό.
Ο νόμος ορίζει συνοδηγό όταν κλείνει ο οδηγός το ωράριο που έχει κάθε μέρα. Αφορά μακρινά ταξίδια. Αυτά που κάνει το ΚΤΕΛ Ζακύνθου θέλουν έναν οδηγό».
Σε ερώτημα για τη συντήρηση του οχήματος ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ είπε πως είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη και ανέφερε. «Οι έλεγχοι γίνονται σε συνεργασία με τον οδηγό και όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί πρέπει να φτιαχτεί γιατί το ΚΤΕΛ χρειάζεται το λεωφορείο να είναι άμεσα διαθέσιμο για τα δρομολόγια.
Εγώ από τη θέση μου γνωρίζω πως κάθε ζημιά επισκευάζεται άμεσα και δεν αφήνουμε τίποτα. Αν χρειαστεί κόβουμε από αλλού κι αυτό παρά τη μεγάλη ζημιά που πάθαμε την περίοδο του κορονοϊού.
Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ περνάνε κάθε χρόνο από ΚΤΕΟ. Εκεί εξετάζονται όλα τα μηχανικά κομμάτια και το εσωτερικό του. Μετά παίρνεις έγκριση. Αν βρεθεί κάτι και σου γράψουν παρατήρηση, τότε πρέπει να φτιαχτεί, αν είναι κάτι σοβαρά τότε ακινητοποιείται το όχημα».
Ηλεκτρονικός έλεγχος
Για την ανάγκη να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα στα μέσα μεταφοράς ο κ. Κακολύρης είπε: «Μέχρι στιγμής με τα ΚΤΕΛ που λειτουργούν κάθε μέρα, δεν έχουν συμβεί μεγάλα ατυχήματα. Το τραίνο πρέπει να μπει από την αρχή σε μία σειρά. Στην Αθήνα παραγγέλνεις ένα καφέ και με μία εφαρμογή βλέπεις που βρίσκεται ο καφές σου μέχρι να φτάσει στα χέρια σου. Είναι τελείως παράλογο να έχουν μια τέτοια εφαρμογή οι ντελιβαράδες και να μην γνωρίζουμε τι γίνεται με τα τραίνα. Η τεχνολογία βοηθάει πάρα πολύ. Εμείς στα ΚΤΕΛ γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται το κάθε λεωφορείο, με πόσα χιλιόμετρα πηγαίνει και ακριβώς τι γίνεται. Η εταιρεία τραίνων που είναι η μεγαλύτερη και η μοναδική στη χώρα μας, γιατί δεν είχε ένα τέτοιο σύστημα ;»
Οι δρόμοι
Τέλος για το οδικό δίκτυο ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ είπε ότι «στον εθνικό τα πράγματα έχουν φτιάξει, εκτός από ένα μικρό τμήμα από Κυλλήνη έως Πάτρα που θα ετοιμαστεί σε ενάμιση χρόνο περίπου. Στη Ζάκυνθο σε γενικές γραμμές έχουμε καλό οδικό δίκτυο κι αν κάποιος επισκεφθεί άλλα νησιά θα το διαπιστώσει. Υπάρχουν όμως μερικά που θέλουν να τακτοποιηθούν όπως αυτά με το κλάδεμα των δέντρων και η επισκευή του δρόμου στον Αγ. Σώστη Λιθακιάς».
Στις 28 Μαρτίου φτάνει το πρώτο αεροπλάνο και ας κάνουμε τουλάχιστον τα βασικά γιατί από τον τουρισμό περιμένουμε να ζήσουμε, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ζακύνθου.
Επειδή έχω ταξιδέψει με πολλά ΚΤΕΛ ανα την Ελλάδα,θεωρώ οτι τα Ζακυνθινά λεωφορεία ειναι απο τα πιο ασφαλή.
Το μόνο μειονέκτημα που βλέπω ειναι το wifi και η άνεση στα καθίσματα.