Για την κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος με τα φάρμακα στο νησί μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου Ανδρέας Βίτσος ο οποίος επιβεβαίωσε ότι και εδώ είχαμε ελλείψεις κυρίως σε αντιβιοτικά.

Με την ευκαιρία ο κ. Βίτσος ανέφερε ότι ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε στο πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς δύο από τα θύματα ήταν φαρμακοποιού.
«Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος γιατί είχε απώλειες και η φαρμακευτική κοινότητα θρηνεί το χαμό δύο μελών της που ήταν στο τραίνο. Είμαστε συγκλονισμένοι και ο Σύλλογος ήταν σύσσωμος στην κινητοποίηση που έγινε προχθές στο νησί μας» είπε ο Πρόεδρος.
Τα φάρμακα
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο κ. Βίτσος είπε ότι φέτος διανύουμε μία δύσκολη χρονιά.
«Ο κόσμος το βλεπει και υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, κυρίως σε αυτά που χρησιμοποιούνται για τις κοινές λοιμώξεις όπως είναι τα κοινά αντιβιοτικά ή τα φάρμακα του αναπνευστικού.
Αυτό εμείς το γνωρίζαμε εγκαίρως και είχαμε ειδοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Ακόμα και τοπικά ο Σύλλογός μας είχε μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης της Ζακύνθου εδώ και ένα χρόνο.
Ελήφθησαν κάποια μέτρα, έστω και αργά, αλλά δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή» είπε ο κ. Βίτσος.
Αναφορικά με τα ισχύοντα στον τόπο μας ο Πρόεδρος είπε: «Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο κορυφώθηκε το πρόβλημα αν και εμείς εδώ στη Ζάκυνθο το βιώσαμε με λιγότερη ένταση απ’ ότι άλλες περιοχές γιατί στα φαρμακεία της Ζακύνθου κρατάμε μεγαλύτερα αποθέματα απ’ ότι ένα μέσο φαρμακείο της πρωτεύουσας γιατί δεν έχουμε φαρμακαποθήκη. Αναγκαστικά λοιπόν έχουμε επάρκεια τουλάχιστον 15 ημερών, μπορεί και παραπάνω γιατί κάποιοι έχουν επάρκεια μηνών. Για εμάς λοιπόν δεν ήταν τόσο οξύ το θέμα όσο σε άλλα φαρμακεία της Ελλάδας. Όμως κι εδώ ο κόσμος αντιμετώπισε θέμα κυρίως με τις αντιβιώσεις και ειδικότερα τις αντιβιώσεις για τα μικρά παιδιά.
Ακόμα και η Αμερική που είναι η πιο ανεπτυγμένη αγορά στον κόσμο έχει ελλείψεις σε αμοξυκιλίνη».
Οι ποσότητες
Σε ερώτημα γιατί δεν παράγουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων ο κ. Βίτσος είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις πρώτες ύλες και αυτό είναι πριν από 2 με 3 χρόνια. Ακόμα συμπλήρωσε πως πριναπό δύο χρόνια σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας είχαν ανακοινώσει πως τα αντιβιοτικά θα δίνονται αυστηρά μόνο με ιατρική συνταγή. «Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν η αποτροπή της μη ορθολογικής χρήσης τους και η μείωση της ζήτησής τους.
Η κατάσταση ομαλοποιείται γιατί ο βαρύς χειμώνας στη βόρεια Ευρώπη σιγά-σιγά υποχωρεί. Ελπίζουμε να μην το ξαναζήσουμε αυτό» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.
Μία ακόμα επισήμανση είναι ότι «Τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν καταργηθεί και αυτό δημιούργησε αύξηση ιώσεων. Αυτά για το Φεβρουάριο και το Μάρτιο μήνα αλλά και τον Απρίλιο έχουμε ιώσεις.
Φέτος ήταν καλή η προσέλευση για αντιγριπικό εμβολιασμό και μακάρι του χρόνου να είναι ακόμα καλύτερη».
Για τις τιμές ο κ. Βίτσος είπε ότι έπεσαν από τα τέλη Ιανουαρίου και το νέο δελτίο τιμών έδειξε αυτή τη μείωση που ήταν περίπου 7% κατά μέσο όρο.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι έχει μειωθεί πολύ, σχεδόν έχει μηδενιστεί η προσέλευση για τον εμβολιασμό κατά της Covid κι αυτό οφείλεται στο ότι έχει μειωθεί η νοσηρότητά της.