Ζάκυνθος

Πρόεδρος ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας: Με διψήφιο ποσοστό «τρέχει» ο πληθωρισμός

Τις δυσκολίες της εποχής για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ψηφιακή εποχή σχολίασε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως οι εκπτώσεις συνεχίζονται αλλά οι εισπράξεις είναι πολύ χαμηλά.

«Το εμπόριο δεν περνά και την καλύτερη δυνατή εποχή κι αυτό όχι μόνο λόγω κορονοϊού γιατί βρισκόμαστε σε μία μεταβατική εποχή. Ο κορονοϊός λειτουργεί σαν επιταχυντής των εξελίξεων και προ των πυλών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του εμπορίου και η πράσινη μετάβαση. Το μείγμα αυτό δυσκολεύει και η επόμενη μέρα είναι εντελώς διαφορετική. Πρέπει λοιπόν να δούμε την επόμενη ημέρα και να διαχειριστούμε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που τα τελευταία δύο χρόνια με τον κορονοϊό έχει οδηγήσει σε μείωση της επισκεψιμότητας ενώ δεν υπάρχουν κέρδη και μιλάμε μόνο για επιβίωση» είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Για τις εκπτώσεις ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ είπε ότι παρά τις μεγάλες και θεαματικές προσφορές το πρόσημο δεν είναι θετικό, τουλάχιστον για το πρώτο δεκαπενθήμερο που ήδη έχουμε διανύσει.

Ο πληθωρισμός

Ο κ. Καρανίκας έθεσε χωρίς περιστροφές το ζήτημα της έκρηξης του πληθωρισμού και έδωσε στοιχεία για να γνωρίζουν όλοι την πραγματικότητα.

«Η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί  καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφιο νούμερο σε ενέργεια και τρόφιμα.

Αυτό που ανακοινώθηκε μεσοσταθμικά από την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό ότι είναι 5% δεν ισχύει, γιατί το ποσοστό είναι υψηλότερο. Η ενέργεια έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής και όλα τα είδη ανεβαίνουν. Το πορτοφόλι του καταναλωτή έχει μικρύνει και αυτό έχει σαν συνέπεια να υποφέρουν οι έμποροι και οι επιχειρήσεις. Το κοινό είναι διστακτικό σε άλλες αγορές εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης και αυτό αποτυπώνεται από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, καθώς και τώρα στις εκπτώσεις. Οι τζίροι των καταστημάτων έχουν πτωτική τάση».

Ακόμα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ είπε πως «η κυβέρνηση πήρε κάποια μέτρα για τις μικρές επιχειρήσεις όσον αφορά την ενέργεια τα οποία πρέπει να συνεχιστούν, αλλά υπάρχει ένα άθροισμα πολλών πραγμάτων και κινδυνεύει η λειτουργία της μικρής επιχείρησης και περιορίζεται το εισόδημα που είναι διαθέσιμο».

Τουρισμός και εμπόριο

Μιλώντας για την τουριστική σεζόν αλλά και τις εποχιακές επιχειρήσεις ο κ. Καρανίκας είπε: «περιμένουμε την άνοιξη να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα ο τουρισμός ο οποίος μας κάνει να αισιοδοξούμε, αν και η πορεία του ανεκόπη το χειμώνα που είναι «βαρύς» και τώρα είναι δύσκολη η κατάσταση.

Η ΕΣΕΕ κάνει αγώνα για να καθορίσουμε  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης που ήταν αδικημένη από τα μέτρα κατά της πανδημίας γιατί εξαιρέθηκε. Νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο και κάνουμε διαπραγματεύσεις με την ΑΑΔΕ για να καταλήξουμε και να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις τα στοιχεία μίας τουριστικής εμπορικής επιχείρησης για να μετέχουν στα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό τους.

Η κρίση για μας έχει ξεκινήσει από το 2005 και απλά λέμε πως ανασαίνουμε, συν τον κορονοϊό τώρα. Απλά περιμένουμε την ανάπτυξη και την κανονικότητα.

Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι αλλάξει η εποχή και στην πίτα του λιανεμπορίου έχουν τον πρώτο λόγο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Πάνω από 60% είναι στα χέρια 10 με 20 πολυεθνικών που λυμαίνονται το λιανικό εμπόριο».

Το Συνέδριο

Τον Μάιο μήνα θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΕΣΕΕ και, όπως είπε ο κ. Καρανίκας, «εκεί θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις του λιανεμπορίου και θα γίνει προσπάθεια να πειστεί η πολιτεία για την στήριξη του λιανικού εμπορίου για ισονομία στις μικρές επιχειρήσεις που είναι η καρδιά της χώρας μας και δεν πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη. Αριθμούμε 800 χιλιάδες στον κλάδο μας».

A.Ξ.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *