Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων για τα σχολεία
Στην κατάσταση των σχολικών διδακτηρίων και σε προγραμματισμό που γίνεται αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσης Γεωργάνος, ο οποίος με δηλώσεις του στον –Ε- επεσήμανε πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος των καλοκαιρινών διακοπών για να γίνουν οι επισκευές στα κτίρια.
«Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε βάλει ένα πλάνο μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας και έχουμε καθορίσει τους στόχους μας στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια για όλα τα σχολεία. Οι παρεμβάσεις είναι από το ΦΙΛΟΔΗΜΟ κι ελπίζουμε να τα καταφέρουν οι εργολάβοι. Το ενεργειακό του 3ου επίσης πρέπει να ολοκληρωθεί. Τα σχολεία πρέπει να έχουν το φάκελο νομιμοποίησης για να μπορούμε να τρέξουμε τα προγράμματα. Το λέω από το 2010 διαμαρτύρομαι και είναι γνωστό αυτό. Οι Τεχνικές υπηρεσίες χρειάζονται άλλα 60 τοπογραφικά για τα σχολεία (από τα 77 συνολικά) και δρομολογήσαμε μαζί με τον κ. Νικήτα Σπίνο να τα αναλάβουν ιδιώτες γιατί αυτό τον όγκο δουλειάς δεν τον αναλαμβάνουν οι Τεχνικές υπηρεσίες. Θα γίνουν τα τοπογραφικά και μετά θα μπούμε στην πλατφόρμα για τη νομιμοποίηση των σχολείων για να μπορέσουμε να έχουν άδειες» ανέφερε ο κ. Γεωργάνος.
Για την πορεία των επισκευών στο 1ο σχολικό συγκρότημα ο κ. Γεωργάνος έκανε γνωστά τα ακόλουθα:
«Για το 1ο σχολικό συγκρότημα πρέπει να αναφέρουμε ότι το εντάξαμε στις Κτιριακές Υποδομές για να προχωρήσει πιο γρήγορα. Στην τελευταία μας συνάντηση που έγινε στο Δήμο προστέθηκαν άλλα 100χιλ. € για τα ηλεκτρολογικά και φτάσαμε συνολικά στις 365 χιλιάδες ευρώ. Είμαστε κοντά στην έγκριση αυτού του κονδυλίου και πρόσφατα έμαθα πως ήλθαν οι μηχανικοί που ελέγχουν το 1ο σχολικό συγκρότημα για να εντάξουν στη μελέτη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση όλου του σχολείου. Αυτή είναι μία θετική εξέλιξη».
Μια μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η κατασκευή του σχολείου της Δερματούσας, θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος ανέφερε: «Το άλλο σοβαρό θέμα είναι να δούμε πού έχουμε φτάσει με τη χρηματοδότηση της Δερματούσας, έργο που είχε κολλήσει και δεν ξεκολλάει. Είναι έργο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εγώ δεν ξέρω ποιος φταίει αλλά πρέπει να προχωρήσουμε».
Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται και με την απαλλοτρίωση της γης για την είσοδο στο 6ο Δημοτικό της πόλης και ο κ. Γεωργάνος είπε τα εξής: «Για το 6ο Δημοτικό σχολείο της πόλης που παραδόθηκε το 1992, πρέπει να πούμε ότι εγκαινιάστηκε αλλά η είσοδος δεν ήταν κανονική καθώς ήθελε απαλλοτριώσεις. Η είσοδος δεν έγινε από τον κεντρικό δρόμο γιατί είναι ταχείας κυκλοφορίας και θα υπήρχε κίνδυνος για τους μαθητές. Έγινε λοιπόν μια είσοδος από την πίσω πλευρά αλλά δεν προχώρησε από το 1992 η αναγκαστική απαλλοτρίωση. Γιατί έπρεπε να τα φέρουμε εμείς τώρα αυτά τα θέματα, δηλαδή μετά από τόσα χρόνια;»
Για το νεκρό χρόνο των καλοκαιρινών διακοπών που τα σχολεία είναι κλειστά ο κ. Γεωργάνος είπε:
«Αυτά που έπρεπε δεν τα έκαναν για τα σχολεία και πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο του καλοκαιριού. Αν και πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο δεν θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω κορονοϊού. Εμείς εδώ έχουμε πρόβλημα και ενώ άλλοι Δήμοι παίρνουν χρήματα, εμείς έχουμε ανοίξει μία ομπρέλα και δεν περνάει τίποτα, ούτε σταγόνα. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε την ομπρέλα και να έλθουν χρήματα γιατί το κάθε σχολείο έχει ανάγκες. Κάθε χρόνο έρχεται έγγραφο στα σχολεία και ζητείται λίστα για τις ελλείψεις, αλλά ποτέ δεν έχει γίνει συζήτηση. Το μόνο που κάνουν οι διευθυντές είναι να ζητούν προκάτ αίθουσες για τους επιπλέον μαθητές. Δεν ζητούν την κατασκευή νέων διδακτηρίων. Εμείς προτείνουμε να γίνει ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ. Επίσης είπαμε να γίνει το νέο 5ο Δημοτικό σχολείο στην Παναγούλα, εκεί που είχε προγραμματιστεί κολυμβητήριο αλλά δεν έφτανε ο χώρος. Εκεί να γίνουν και νηπιαγωγεία γιατί ο Δήμος δεν έχει κτίρια και πληρώνει χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια. Χρειάζεται όραμα και προγραμματισμός. Είναι κορεσμένα τα σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια-Λύκεια».
Της Αγγελικής Ξενόφου