Ζάκυνθος

Προ των πυλών οι αποφάσεις για το άνοιγμα του Ναυαγίου

Έκτακτο Δημοτικό Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα

Μπορεί η πανδημία να καθυστέρησε και να καθυστερεί την έλευση των τουριστών αλλά καθώς η φετινή σεζόν εκτιμάται ότι – εκτός απροόπτου – θα ανοίξει μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, το νησί μας πρέπει να προετοιμαστεί και να δώσει έμφαση στο χώρο του Ναυαγίου που είναι επισκέψιμος από εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε ετήσια βάση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα και το πιο σημαντικό θέμα είναι το άνοιγμα του Ναυαγίου στο κοινό.

Συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων

Από τα τέλη του Μάρτη το Υπουργείο Τουρισμού έχει ενημερώσει εγγράφως το Δήμο να προχωρήσει σε εφαρμογή του σχεδίου του για την εν λόγω περιοχή και σύμφωνα με τη μελέτη αξιοποίησης που έχει παρουσιάσει.

Εκείνο που επισημαίνει το Υπουργείο Τουρισμού είναι ότι «το Ναυάγιο έχει τεράστια προβολή, επισκεψιμότητα και αναγνωρισιμότητα, όμως η έλλειψη βασικών υποδομών κάνει μη ασφαλή την παραμονή των τουριστών στο χώρο. Οι τουρίστες κατακλύζουν αθρόα και άναρχα την περιοχή. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και έργα στις συγκεκριμένες εκτάσεις για την ασφάλεια στη ροή τουριστών και οχημάτων».

Ο Δήμος μπορεί τώρα να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για την περιοχή του Ναυαγίου και το δεδομένο των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού δίνει την ευχέρεια κινήσεων αφού υπάρχει χρόνος για την υλοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο του Δήμου περιλαμβάνει φύλαξη, πυρασφάλεια και προσωπικό που θα επιτηρεί το άνω μέρος του Ναυαγίου, το γνωστό πλάτωμα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναμονή στη συντήρηση του πλοίου

Εκείνο που πρέπει να αναφερθεί είναι η αδράνεια δεκαετιών που επέδειξαν οι τοπικές αρχές για ένα χώρο σύμβολο του τουρισμού τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν τώρα η δημοτική αρχή πρέπει να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα για να καλύψει τα κενά των προκατόχων της. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι οι κατά καιρούς υποσχέσεις που έδινε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού για βοήθεια, έμειναν λόγια τα αέρα!

Το σκουριασμένο πλοίο χρειάζεται επειγόντως συντήρηση πριν διαλυθεί και δεν πρέπει να περάσει άλλος χειμώνας χωρίς να αναληφθεί πρωτοβουλία. Εκείνο που μπορούν να συναποφασίσουν οι τοπικές αρχές είναι το κλείσιμο της στεριάς για να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται και οι τουρίστες να βλέπουν το πλοίο από μακριά χωρίς να κατεβαίνουν στην αμμουδιά.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου με αφορμή άφιξη τηλεοπτικού συνεργείου στη Ζάκυνθο πριν από λίγες ημέρες, που έκανε τουριστική προβολή και εστίασε στην παραλία του Ναυαγίου, δήλωσε στον –Ε- ότι η Περιφέρεια Ιονίων νήσων και η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου είναι σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους για να γίνει η συντήρηση του πλοίου «Παναγιώτης».

Το πλοίο έχει υποστεί μεγάλη φθορά από το χρόνο και από το σημείο στο οποίο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

«Ο χώρος και το σκουριασμένο πλοίο έχει γίνει σημείο παγκόσμιας τουριστικής έλξης και είναι πλέον κάτι σαν μνημείο, γι’ αυτό θα το συντηρήσουμε πριν χαθεί» είπε η κ. Μοθωναίου που σημείωσε ότι η ΠΙΝ θα βρεθεί δίπλα στο Δήμο σε ότι χρειαστεί καθώς έχει αναλάβει την ασφάλεια του χώρου, τη φύλαξή του και την αξιοποίησή του.

Της Αγγελικής Ξενόφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *