Η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στα τεκταινόμενα στο Λίβα και στην λειτουργία της εγκατάστασης για την ενδιάμεση λύση των απορριμμάτων ωστόσο οι τοπικές αρχές τις τελευταίες ημέρες έχουν επικεντρωθεί στην υπόθεση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό που παραμένει μια «ανοιχτή πληγή» για το περιβάλλον.
Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν συναντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών με το Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο, τόσο από το Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη όσο και από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα και την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Κ. Μοθωναίου. Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών βρέθηκε η χρηματοδότηση των έργων για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, έργο για το οποίο υπάρχουν ήδη οι πρώτες μελέτες.
«Είμαστε μπροστά στο χειμώνα και υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος τα στραγγίδια να φτάσουν στον Λαγανά. Την Τρίτη θα έρθει στη Ζάκυνθο ο μελετητής του έργου κ. Φραντζής και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υποβληθεί η μελέτη για έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Υπάρχει χρηματοδότηση και η αποκατάσταση του Σκοπού έχει μπει στις ράγες. Πρόκειται για ένα έργο που θα γίνει επί των ημερών μας γιατί κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε αντιμετωπιστεί» σημείωσε ο Βουλευτής σχετικά , υπογραμμίζοντας πως ένα έργο αυτό του είδους θα προταχθεί.
«Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης για αυτά τα έργα. Υπήρχε για πολλά χρόνια αδράνεια» τόνισε.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου σημείωσε πως την Τρίτη θα γίνει η παρουσίαση της προμελετής του έργου προϋπολογισμού 3,5 ευρώ και στο Υπουργείο Εσωτερικών έγιναν επαφές τόσο με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πέτσα, όσο και με τον κ. Γραφάκο σε σχέση με την χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων.
«Θα υποβάλουμε ένα πλήρη φάκελο με τις προμελέτες, τα τεχνικά δελτία αλλά και την αλληλογραφία που αφορά την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε δείξει ενδιαφέρον για την λύση στο πρόβλημα.
Ο μελετητής του έργου Ι. Φραντζής περιγράφοντας πριν αρκετό διάστημα στο ραδιόφωνο του Ερμή τις παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στο ΧΥΤΑ στο Σκοπό είχε αναφερθεί στην εσωτερική μετακίνηση των απορριμμάτων, ώστε το απορριμματικό ανάγλυφο να έχει μια πιο σωστή κλίση, στην ενίσχυση του τοιχίου αντιστήριξης, στην αποκατάσταση του δικτύου συλλογής των στραγγισμάτων και στην λειτουργία της μονάδας στραγγισμάτων, στην κατασκευή συστήματος άντλησης του βιοαερίου και στην κατασκευή έργου συλλογής και διαχείρισης των ομβρίων.
Αφού ολοκληρωθούν τα έργα αυτά θα γίνει μια επιφανειακή στεγανοποίηση με γεωσυνθετικά υλικά.
Το πιο σοβαρό έργο που σχεδιάζεται είναι η ενίσχυση του τοιχίου που μετά βίας σήμερα συγκρατεί τα απορρίμματα και αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο κόστος του έργου της αποκατάστασης. Ο ΧΥΤΑ είχε κατασκευαστεί με την προοπτική να λειτουργήσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεχόταν σκουπίδια μέχρι το 2017.
ermisnewsroom