Κοινωνία

ΠΟΞ: “Χάος στους Δήμους με τις απαλλαγές ”

Πάντως όπως φαίνεται ο Δήμος Ζακύνθου δεν αποτελεί εξαίρεση σε ότι αφορά τον χειρισμό των διαδικασιών με τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Το θέμα αναδεικνύει σε πανελλαδικό επίπεδο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων που με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ζητά να μπει τάξη στο θέμα της απαλλαγής των ξενοδοχείων από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς όπως αναφέρει “επικρατεί το απόλυτο χάος, καθώς ο κάθε Δήμος πράττει κατά το δοκούν”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση που υπογράφει η διοίκηση της ΠΟΞ αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Με την παράγραφο 9 της από 20-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α 68) προβλέφθηκε πως: «9. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής». Από τη ψήφιση της παραπάνω ρύθμισης μέχρι σήμερα επικρατεί σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα (της απαλλαγής των επιχειρήσεων από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού) το απόλυτο χάος, καθώς ο κάθε Δήμος πράττει κατά το δοκούν.

Πολλοί Δήμοι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η ανωτέρω διάταξη είχε δυνητικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ εισέπραξαν τη σχετική οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν προέβησαν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Άλλοι, ενώ έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις, δεν τις εφάρμοσαν μέχρι σήμερα. Ορισμένοι απάλλαξαν πράγματι τις επιχειρήσεις μας από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, μόνο όμως για την περίοδο που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Τέλος ελάχιστοι Δήμοι, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, πράγματι απάλλαξαν τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής των τελών καθαριότητας και φωτισμού για όλη την περίοδο που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *