Ζάκυνθος

Πονοκέφαλος για το Δήμο η ναυαγοσωστική κάλυψη όλων των ακτών!

Το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών επανέρχεται στο προσκήνιο και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης του Δημάρχου με το Λιμενάρχη  Ευάγγελο Τζούρτζο και τον Προϊστάμενο της Λιμενικής Αστυνομίας Σπ. Μαμφρέδας έγινε συζήτηση για αυτό το σοβαρό ζήτημα που ο Δήμος διαχρονικά αδυνατεί να λύσει!  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα ωστόσο έγινε αναφορά και στο θέμα των ναυαγοσωστών αλλά για το θέμα του Ναυαγίου, καθώς πρόθεση του Δημάρχου είναι να επισκεφτεί  την περιοχή μαζί με τον Λιμενάρχη για να αποφασίσουν από κοινού τα μέτρα ασφάλειας. Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες η επίσκεψη στην ακτή θα πραγματοποιηθεί. 

Σε ότι  αφορά τους ναυαγοσώστες όλα δείχνουν πως ο Δήμος μετά την νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή προστίμων θα πρέπει από τώρα να σχεδιάσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού για το καλοκαίρι του 2022.

Θυμίζουμε πως η αρμόδια Επιτροπή όρισε τον ίδιο αριθμό ναυαγοσωστών και για το 2022 με κάποιες επιφυλάξεις να διατυπώνονται από το Δήμο για το Κερί τον Άγιο Νικόλαο Βολιμών. Προκειμένου όμως Δήμος να προσλάβει λιγότερους ναυαγοσώστες σε αυτές τις παραλίες θα πρέπει να προσκομίσει νέα στοιχεία και μετρήσεις.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Σύμφωνα με το ισχύον Π.Δ οι υποχρεώσεις των Δήμων, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, είναι μεταξύ άλλωνπροσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσώστων. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή επόπτη ναυαγοσώστων. Οι υποχρεώσεις αφορούν ακόμη τον εξοπλισμό  που περιλαμβάνει μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, φορητή συσκευή VHF.φακό, κιάλια, ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, φαρμακείο, σημαντήρες, φορείο και άλλα πολλά, όπως για παράδειγμα ένα σωστικό σκάφος εξοπλισμένο με φαρμακείο, φορητό απινιδωτή.

 Ως πολυσύχναστες περιοχές για τη Ζάκυνθο έχουν χαρακτηριστεί ο Άγιος Νικόλαος Βασιλικού με 2 ναυαγοσώστες, η παραλία Μπανάνα με 3 ναυαγοσώστες και έναν επόπτη, η παραλία στο Τσιλιβή με 4 ναυαγοσώστες και έναν επόπτη, η παραλία του Αλυκανά με 3 ναυαγοσώστες και ‘έναν επόπτη, η παραλία των Αλυκών  με 3 ναυαγοσώστες και έναν επόπτη, η παραλία του Λαγανά ( από τον κεντρικό δρόμο μέχρι το Λούις)  με 3 ναυαγοσώστες και έναν επόπτη, η παραλία του Γέρακα με 3 ναυαγοσώστες και έναν επόπτη, του Καλαμακίου με  3 ναυαγοσώστες και έναν επόπτη, της Λίμνης Κερίου με 2 ναυαοσώστες, του Λαγανά (Βεζάλ) με έναν ναυαγοσώστη, ενώ από πέρυσι  υποχρεωτική είναι η παρουσία Ναυαγοσώστη και στην παραλία του Ναυαγίου. 

Αξίζει να θυμίσουμε πως σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Safe waters συνολικά στα νησιά της ΠΙΝ το 2020, προβλέφθηκαν  55 θέσεις ναυαγοσωστών για 38 παραλίες. Τοποθετήθηκαν 37 ναυαγοσώστες σε 27 παραλίες που υπήρχε υποχρέωση και ένας ναυαγοσώστης σε μια παραλία που δεν υπήρχε υποχρέωση.

Ειδικά για τη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για το 2020, η ναυαγοσωστική κάλυψη ήταν σε ποσοστό μόλις 13%, ενώ το 2022  θυμίζουμε πως τοποθετήθηκε μόλις ένας ναυαγοσώστης που παραιτήθηκε πριν την λήξη της σεζόν.

Μ.Π.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *