Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η τοποθέτηση δύο κολονών της ΔΕΗ με ένα μεγάλο μετασχηματιστή έξω από την ιστορική εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων, στο κέντρο της Πόλης.
Οι κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στον -Ε-και εξέφρασαν την απογήτευσή τους για την αδιαφορία των αρχών με αυτήν την αυθαίρετη ενέργεια, που όπως λένε προσβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και υποβαθμίζει το τοπίο γύρω από ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ζακύνθου.
Επιπλέον είναι γνωστό ότι η τοποθέτηση μετασχηματιστών υψηλής τάσης σε πόλεις και αστικούς χώρους γίνεται μόνο με υπόγειες εγκαταστάσεις για την αποφυγή ατυχημάτων, ενώ το 2021 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητασοτάκης είχε εξαγείλει την προστασία των αστικών χώρων με την εντολή για πλήρη υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων σε όλη τη χώρα.
Tο 2022 το Υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε πρόγραμμα έργων υπογειοποίησης ηλεκτρικών δικτύων με χρηματοδοτήσεις στους Δήμους και ανάμεσα τους είχε συμπεριληφθεί και ο Δήμος Ζακύνθου.
Παλαιότερα οι αρχές κατά τον ίδιο προκλητικό τρόπο αδιαφόρησαν όταν δόθηκε οικοδομική άδεια και χτίστηκε μια πολυόροφη πολυκατοικία δίπλα από την ιστορική εκκλησία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας όλη την περιοχή και το μνημείο.
Η εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων, χτισμένη το 1687 από τη συντεχνία των Νοδάρων (Συμβολαιογράφων) αποτελεί σημαντικό μνημείο για την θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου.
Η τοποθέτηση σύγχρονων και ογκωδών υποδομών, όπως οι κολώνες και ο μετασχηματιστής τους, μπροστά από ένα τέτοιο ιστορικό κτίσμα, δημιουργεί αίσθηση παραμέλησης και αδιαφορίας για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.
Μέχρι στιγμής, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη παρέμβαση, πέραν της διακοπής των εργασιών κατόπιν αιτήματος κατοίκων της περιοχής.
Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα πως δόθηκε η άδεια από το Δήμο χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία.
Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα μέτρα από τoν ΔΕΔΔΗΕ και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βρεθεί εναλλακτική λύση για την ηλεκτροδότηση της περιοχής, χωρίς να επηρεάζεται το ιστορικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρουν, η τοποθέτηση των υποδομών σε άλλο σημείο, λιγότερο εμφανές και πιο λειτουργικό, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων, χωρίς να θυσιάζεται η αισθητική και ο σεβασμός προς το μνημείο.
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας φαίνεται να κλιμακώνονται, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινητοποιήσεις, εφόσον δεν δοθεί σύντομα μια λύση.
Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για έναν πιο συνετό σχεδιασμό των δημοσίων έργων, ιδιαίτερα σε ιστορικές περιοχές.
Η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πολιτιστικής προστασίας είναι αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ