Mε ανακοίνωση της η Ενωση Ζακυνθίων της Αθήνας γνωστοποιεί το περιεχόμενο επιστολής που απέστειλε στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, με την οποία προτείνει, όπως αποδοθεί το όνομα του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού σε πλατεία στο κέντρο της Πόλης.
Έπειτα από δεκαετίες αφοσιωμένων προσπαθειών, η Ένωση Ζακυνθίων «Ο Άγιος Διονύσιος» επανέρχεται με επίσημο αίτημά της προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ζητώντας τη μετονομασία του δημόσιου χώρου επί της οδού Ακαδημίας 50, έμπροσθεν του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, σε «Πλατεία Διονυσίου Σολωμού».
Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί μια απλή ονοματοδοσία, αλλά μια πράξη βαθιάς πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα που εστάλη στις 25 Ιουνίου 2025, η τοποθεσία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φέρει το όνομα του Εθνικού μας Ποιητή: βρίσκεται στον πνευματικό πυρήνα της Αθήνας, δίπλα σε ιδρύματα όπως η Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και παραπλεύρως της παλαιάς Δημοτικής Βιβλιοθήκης – όλα σημεία που συνδέονται άρρηκτα με την παιδεία και τον πολιτισμό.
Η Ένωση υπενθυμίζει πως το αίτημα αυτό εκκρεμεί εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, χωρίς να έχει βρει ακόμη την πολιτική και θεσμική ανταπόκριση που του αρμόζει. Μέσω της νέας της παρέμβασης, τονίζεται η αναγκαιότητα να καλυφθεί το «συμβολικό και πολιτιστικό κενό» που αφήνει η απουσία μιας κεντρικής πλατείας αφιερωμένης στον δημιουργό του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»
Ο Διονύσιος Σολωμός, γεννημένος στη Ζάκυνθο το 1798, αποτελεί όχι μόνο κεντρική μορφή της Επτανησιακής Σχολής, αλλά και έναν από τους θεμελιωτές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο του –από τον «Κρητικό» έως τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»– εξακολουθεί να εκφράζει τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της πνευματικής ανάτασης.
Η Ένωση Ζακυνθίων εκφράζει την πρόθεσή της να καταθέσει εκ νέου πλήρη φάκελο με το ιστορικό των ενεργειών της προς τις μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές, ενώ δηλώνει ανοιχτή σε προσωπική συνάντηση με τον Δήμαρχο ή τους εκπροσώπους του για περαιτέρω διάλογο.
Η πρωτοβουλία αυτή, εφόσον εγκριθεί, θα σημάνει μια ουσιαστική δικαίωση τόσο για την ίδια την Ένωση όσο και για όλους όσοι τιμούν τη μνήμη και το έργο του Διονυσίου Σολωμού. Πάνω από όλα, όμως, θα αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό στον ποιητή που συνέδεσε την τέχνη με την Ελευθερία, θέτοντας τα θεμέλια της πνευματικής μας ταυτότητας.