Κοινωνία

Πιστώσεις για τη διευθέτηση του ρέματος Τσιρογιάννη

Ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Περιφέρειας το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε πιστώσεις για να διευθετηθεί το ρέμα Τσιρογιάννη και ήδη έγινε γνωστό ότι δεσμεύτηκε πίστωση  για την επικαιροποίηση μελέτης αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Η απόφαση της Διεύθυνσης αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες και δεσμεύτηκε πίστωση από τον προϋπολογισμό  για να  εκπονηθεί μελέτη. Τίτλος της μελέτης είναι:  «Επικαιροποίηση μελετών αντιπλημμυρικών έργων για την διευθέτηση του ρέματος Τσιρογιάννη στη νήσο Ζάκυνθο».  Το ποσό που διατίθεται είναι 680 χιλιάδες ευρώ.

Ποσό 680 χιλ. € για μελέτη αντιπλημμυρικών

Σημειώνεται πως το έργο με τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα για την διευθέτηση του ρέματος Τσιρογιάννη στη νήσο Ζάκυνθο», έχει χαρακτηριστεί ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν είχαν γίνει έργα στην επίμαχη περιοχή και στο ίδιο ρέμα, τα οποίας ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν πλήρως και δεν ήταν χρηστικά.

Τώρα η κατασκευή των νέων έργων  αποσκοπεί στην αντιπλημμυρική προστασία των παραρεμάτιων περιοχών της χερσαίας ζώνης νοτιοανατολικά της παράκτιας ζώνης των Αλυκών, στη Δ.Ε. Αλυκών και ειδικότερα στους οικισμούς Αλικανάς και Αλώνια. Στα πλαίσια του έργου «Αντιπλημμυρικά έργα για τη διευθέτηση του ρέματος Τσιρογιάννη στη νήσο Ζάκυνθο», απαιτείται η ολοκληρωμένη διαχείριση των μελετών που έχουν εκπονηθεί για το υπόψη ρέμα, προκειμένου να προκύψει ένα λειτουργικό δίκτυο εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων και στόχο την προστασία του ρέματος από τις αστικές πιέσεις που δέχεται, αλλά και την προστασία του αστικού περιβάλλοντος. Στη λεκάνη απορροής του ανωτέρω ρέματος έχουν σημειωθεί και σημειώνονται σημαντικές και εκτεταμένες πλημμύρες, αποτέλεσμα της ανεπαρκούς διατομής του ρέματος και της αδυναμίας αυτού να παραλάβει τις παροχές των κατά περιόδους εμφανιζόμενων ακραίων πλημμυρικών φαινομένων.

Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και αίτημα την ΠΙΝ

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, αντικείμενο της προς ανάθεση σύμβασης είναι η μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων ρέματος Τσιρογιάννη Ζακύνθου και συγκεκριμένα:

  • Επικαιροποίηση οριστικής υδραυλικής μελέτης διευθέτησης ρέματος Τσιρογιάννη με τίτλο «Αντιπλημμυρική Προστασία ρέματος Τσιρογιάννη – Κατασκευή Πεζοδρομίων & Πεζογέφυρας»
  • Υδρολογική μελέτη στο σύνολο της λεκάνης απορροής του ρέματος Τσιρογιάννη με χρήση κατάλληλου υδρολογικού μοντέλου διόδευσης πλημμύρας.
  • Μελέτη διευθέτησης νέου τμήματος ρέματος Τσιρογιάννη, ανάντη του μήκους διευθέτησης της υπάρχουσας μελέτης.
  • Μελέτη οριοθέτησης ρέματος Τσιρογιάννη στο συνολικό μήκος του διευθετούμενου τμήματος, κατόπιν εκπόνησης νέας υδρολογικής και υδραυλικής μελέτης και επικαιροποίησης-ανασύστασης της υφιστάμενης μελέτης.
  • Μελέτη αποχέτευσης καταστρώματος οδού για την απρόσκοπτη απορροή των ομβρίων προς το ρέμα Τσιρογιάννη.
  • Εκπόνηση συνοδών μελετών (αρχιτεκτονικά, στατικά, γεωτεχνικά, Η/Μ, τοπογραφικά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά)

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *