Οικονομία

ΠΙΝ: Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης για την κάλυψη των εξόδων τους μέχρι 50%

Στην προκήρυξη προγράμματος με τίτλο «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ» και προϋπολογισμό τα 14 εκατομμύρια ευρώ προχωρεί τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και προορίζονται για  την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους.

Ανάλογα προγράμματα έχουν ήδη ξεκινήσει από τις Περιφέρειες   Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας και στην περίπτωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οι αιτήσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν περί τις αρχές Οκτώβρη.

Χθες το μεσημέρι, δημοσιογράφοι τοπικών ΜΜΕ από όλα τα νησιά της ΠΙΝ παρακολούθησαν από τις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες την Συνέντευξη Τύπου της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, που από κοινού με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΙΝ Κ. Ασπιώτη ανακοίνωσαν την προκήρυξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος και κάποιες πρώτες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση, που δεν περιορίζεται μόνο σε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων. 

Η Περιφερειάρχης προανήγγειλε σειρά συναντήσεων με τους παραγωγικούς φορείς όλων των νησιών ώστε να μπορούν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία. Η ίδια ξεκαθάρισε πως αν και το πρόγραμμα αποτελεί μια αναγκαία τονωτική ένεση και για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία, δεν έχει σχέση με τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν σε αυτές από την Κυβέρνηση.

«Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης. Μπορέσαμε να στηρίξουμε το αίτημα για την προκήρυξη αυτού του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, γιατί η κρίση δεν ήταν ενδογενής, αλλά οφειλόταν σε εξωγενείς παράγοντεςΑκόμη και υγιείς επιχειρήσεις, προετοιμασμένες για τις διακυμάνσεις της τουριστικής αγοράς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός»  σημείωσε,  τονίζοντας πως πρόκειται για μια στοχευμένη δράση για τις επιχειρήσεις της ΠΙΝ και πως υπάρχει πλήρης συναίσθηση για το πόσο η αγορά περιμένει αυτή την τόνωση.

«Θέλουμε να δώσουμε το πολιτικό μας στίγμα πως αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί την κρίση και τις ανάγκες που υπάρχουν» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Ακολούθως ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Κ. Ασπιώτης  έδωσε κάποια πρώτα στοιχεία για το πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει μια προδημοσίευση. 

Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19. Πρωταρχικός στόχος της  δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. 

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης, δηλ. επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, είναι οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που : 

•    κατά το έτος 2019 απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζόμενους,

•    νομίμως λειτουργούν στη Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών,

•    έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 01/01/2019,

•    δεν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019,

•    έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης και στον οποίο να δραστηριοποιούνται αδιαλείπτως τουλάχιστον από 31/1/2020 και έως την ημέρα υποβολής της πρότασης.

Η δράση χρηματοδοτεί το Κεφάλαιο Κίνησης των επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. 

Πιο συγκεκριμένα επιχορηγεί μια επιχείρηση με ποσό ίσο με το 50% των εξόδων του έτους 2019.

Αυτό που τονίστηκε είναι πως μια από τις βασικές προϋποθέσεις του προγράμματος είναι η επιχείρηση που θα χρηματοδοτηθεί , κατά την τελευταία ημέρα του μήνα καταβολής του κεφαλαίου, να απασχολεί τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε και τον ίδιο μήνα πέρυσι και αυτή η προϋπόθεση διασφαλίζει το να διατηρηθούν θέσεις εργασίας αλώβητες.

Η καταβολή της χρηματοδότησης θα γίνει το διάστημα από 1/1/2021 μέχρι 31/3/2021, ενώ τα αιτήματα συμμετοχής στο πρόγραμμα το διάστημα από 8 μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Τόσο η Περιφερειάρχης όσο και ο κ. Ασπιώτης υπογράμμισαν πως η χρηματοδότηση καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα ΚΑΔ ενώ η  κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης θα γίνει αναλογικά στους τομείς δραστηριότητας ως εξής: 

πρωτογενής- δευτερογενής τομέας:             20%

τριτογενής τομέας:  εμπόριο-παροχή υπηρεσιών      40%

τριτογενής τομέας: τουρισμός- εστίαση            40%

Ο αρχικός προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τον αριθμό των αιτημάτων που θα πληρούν προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Ο  κ. Ασπιώτης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συγκεντρώσουν από τώρα μια σειρά από απαραίτητα δικαιολογητικά για την αίτησή τους, που είναι πιστοποιητικό μη πτώχευσης ή μη θέσης σε υποχρεωτική διαχείριση ( χορηγείται από το ΓΕΜΗ ή το Πρωτοδικείο), μια συγκεντρωτική κατάσταση μισθοδοσίας αλλά και φορολογική ενημερότητα.

Ενίσχυση 2 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια για τη θεομηνία 

Μια σύντομη αναφορά έγινε από την Περιφερειάρχη και στις σοβαρές συνέπειες της πρόσφατης θεομηνίας στα νησιά, με πολλά από τα ερωτήματα να τίθενται από τους συναδέλφους στην Κεφαλονιά. Η Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση της από την ανταπόκριση των μηχανισμών της ΠΙΝ, επανέλαβε πως χρειάζεται περαιτέρω θωράκιση για τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε πλέον, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην έκτακτη κατάσταση και ανακοίνωσε πως στην ΠΙΝ θα διατεθεί ως έκτακτη χρηματοδότηση το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες συγκαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για την κατανομή των χρημάτων ανάλογα με τις ανάγκες των νησιών. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *