Ζάκυνθος

ΠIN: 1.151 εγκρίσεις από 7.100 αιτήσεις στο Πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων – Covid

Επιβεβαιώνει η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών ότι μόνο μία στις έξι μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Κορονοϊό και υπέβαλλαν ένσταση για την  απόρριψη τους από το χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19” θα τύχει της σχετικής χρηματοδότησης.

Παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία για τη συνολική εξέλιξη του προγράμματος η Περιφέρεια, με ειδικό δελτίο τύπου και με αφορμή δημοσίευμα του ermisnews.gr,  αναφέρει ότι υποβλήθηκαν 7.100 αιτήσεις και συνολικά χρηματοδοτήθηκαν 1.151 επιχειρήσεις  και ότι επίκειται επέκταση του προγράμματος, ώστε να χρηματοδοτηθούν άλλες 1.500 επιχειρήσεις, δίχως όμως να διευκρινίζεται πότε θα αρχίσει η ισχύς της επέκτασης και της υποβολής σχετικών αιτήσεων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών αναφέρει:

“Με αφορμή δημοσιεύματα από μερίδα του Τύπου, που αφορούν στην εξέλιξη της πρόσκλησης «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την CovId-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» και για λόγους αποφυγής παραπληροφόρησης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διευκρινίζει τα παρακάτω:

Υπεβλήθησαν συνολικά πάνω από 7.100 αιτήματα από επιχειρήσεις, με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να ανακοινώνει ότι το εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης ανήρχετο σε μόλις 14.000.000 €, κάτι που συνεπάγετο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν όλες οι αιτούμενες επιχειρήσεις. Όσο για τα κριτήρια μοριοδότησης, αυτά ήταν κοινοποιημένα από την αρχή, όπως είχε γίνει γνωστό ότι για την ικανοποίηση όλων των αιτούντων επιχειρήσεων θα απαιτείτο ποσό 93.000.000 €, κάτι αδύνατο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σε πρώτο στάδιο και με δεδομένο το διατιθέμενο ποσό των 14.000.000 €, μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων από τον ΕΦΕΠΑΕ βάσει των κριτηρίων που είχαν τεθεί, εντάχθηκαν στο εν λόγω πρόγραμμα ΕΣΠΑ 1.084 επιχειρήσεις.

Στην προβλεπόμενη διαδικασία ενστάσεων κρίθηκε ότι από τις 458 επιχειρήσεις, που έκαναν ένσταση, μόνο οι 67 θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές σε αυτό το στάδιο, καθώς για τις υπόλοιπες διαπιστώθηκαν βασικά κενά, όπως έλλειψη υπογραφών, σφραγίδων κλπ σε σχέση με τις αυστηρές προδιαγραφές της πρόσκλησης. Ως εκ τούτου, στο πρώτο στάδιο, που αφορά στα 14.000.000 € εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 1.151 επιχειρήσεων (1084+67).

Ένα δεύτερο στάδιο ξεκινά με ενίσχυση 16.000.000 € (ανώτατο εγκεκριμένο ποσό). Έχοντας γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα η αξιολόγηση των αιτημάτων – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι πλέον η διαδικασία για το δεύτερο στάδιο, θα γίνει με πολύ γρηγορότερο ρυθμό – εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν ακόμα 1.400 με 1.500 επιχειρήσεις. Άρα, ο συνολικός αριθμός των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τον Covid19, αναμένεται να υπερβεί τις 2.500 (συνολικά στο πρόγραμμα των 14.000.000 € και των 16.000.000 €).

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το ποσοστό επί των αιτηθέντων για ενίσχυση επιχειρήσεων, που θα λάβει τελικώς χρηματοδότηση από την πρόσκληση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπολογίζεται περί το 37%, δηλαδή πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις που αιτήθηκαν ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ, θα τη λάβει.

Εν κατακλείδι, φρόνιμο είναι, πριν καταλήγουμε σε συμπεράσματα, τα οποία δημιουργούν παρερμηνείες κι εν τέλει παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας, να γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες και να περιμένουμε την ολοκλήρωσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *