Σε πικρές διαπιστώσεις για τα ατυχήματα στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και για την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων για την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες, οδηγούν τα συμπεράσματα του μη κερδοσκοποπικού Οργανισμού Safe Water Sports, που το διάστημα από το 2017 μέχρι το 2020 καταγράφει κατά μέσο όρο 339 πνιγμούς το χρόνο! Όπως έγραψε πρόσφατα ο Ερμής, στα στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Δήμος Ζακύνθου μαζί με το Δήμο Κέρκυρας αλλά και το Δήμο Αλεξανδρούπολης παρουσιάζονται στην κορυφή της λίστας με τις περιοχές όπου σημειώνονται θαλάσσια ατυχήματα.
Ο μη- κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports δραστηριοποιείται από το 2015 με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων. Οι δράσεις του Οργανισμού αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, πάνω στα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλειά τους στο νερό, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και τις άλλες δραστηριότητες αναψυχής που γίνονται σε αυτό.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014 στην Μύκονο, όταν ένα 10χρονο παιδί, ο Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε την ζωή του κάνοντας θαλάσσια σπορ μαζί με τους φίλους του. Ο πατέρας του Μιχαήλ, Παναγιώτης Πασχαλάκης, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού Safe Water Sports.
Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Ελίζα Καραμπετιάν Νικοτιάν, μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή, τονίζοντας την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και από το Δήμο Ζακύνθου ώστε να υπάρχει ναυγοσωστική κάλυψη στις παραλίες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία των ατυχημάτων γίνονται σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες, Η ίδια τόνισε πως πλέον τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε περίπτωση βεβαίωσης παραβάσεων από το λιμενικό για τις ελλείψεις ναυαγοσωστών είναι πολύ υψηλά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουν καλά υπόψη τους οι Δήμοι σε περίπτωση που επικαλούνται τα υψηλά κόστη για την πρόσληψη ναυαγοσωστών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
«Φέτος για πρώτη φορά εκδώσαμε το στατιστικό παρατηρητήριο των ατυχημάτων και πνιγμών που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά δεδομένα από όλη την Ελλάδα και τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση στην ΔΕΘ. Το νούμερο των ετήσιων πνιγμών είναι πάρα πολύ μεγάλο αν σκεφτούμε ότι είμαστε μια χώρα με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμή» σημείωσε πως θα περίμενε κάποιος πως οι ‘Έλληνες θα είχαν καλύτερες γνώσεις κολύμβησης και καλύτερες γνώσεις για τα μέτρα ασφάλειας στα θαλάσσια σπόρ.
Η εκπρόσωπος του Οργανισμού τόνισε πως καταβλήθηκαν πολύ σοβαρές προσπάθειες ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο «επιβάλλοντας» πιο αυστηρά μέτρα για την παρουσία ναυαγοσωστών , σημειώνοντας πως υπήρχαν πολλά τουριστικά νησιά που δεν είχαν τοποθετήσει ποτέ ναυαγοσώστες!
«Πλέον υπάρχει μια μεγαλύτερη προσπάθεια συμμόρφωσης γιατί αν γίνει έλεγχος από το Λιμενικό και διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι όλο και μεγαλύτερα» ανέφερε η κ. Ελίζα Καραμπετιάν Νικοτιάν σημείωσε πως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η παρουσία ναυαγοσωστών μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Θέτοντας και την παράμετρο του τουρισμού, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Safe Water Sports σημείωσε πως αμέσως μετά τους Έλληνες, από πνιγμό χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα οι Βρετανοί που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών μας.
Εκτός από την ανάγκη για ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, η κ. Καραμπετιάν Νικοτιάν υπογράμμισε την ανάγκη σωστής ενημέρωσης για την ασφάλεια στην κολύμβηση και τα θαλάσσια σπορ, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα την οποία όλοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν. Μέσω της πλατφόρμας, www.safewatersports.gr)όσο και μέσω των δωρεάν εφαρμογών (Apps) για φορητές συσκευές, ο πολίτης μπορεί να πάρει πληροφορίες για Ελλάδα και Κύπρο, (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) σχετικά με τις παραλίες που μπορεί να κολυμπήσει και τα χαρακτηριστικά τους, τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κλπ.) , τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου, για αναψυχή, τα ημερόπλοια που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες, τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε θαλάσσιο σπορ και δραστηριότητα στη θάλασσα.
Συνολικά στα νησιά της ΠΙΝ το 2020, προβλέπονται 55 θέσεις ναυαγοσωστών για 38 παραλίες. Τοποθετήθηκαν 37 ναυαγοσώστες σε 27 παραλίες που υπήρχε υποχρέωση και ένας ναυαγοσώστης σε μια παραλία που δεν υπήρχε υποχρέωση.
Ειδικά για τη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού για το 2020, η ναυαγοσωστική κάλυψη ήταν σε ποσοστό μόλις 13%, ενώ φέτος θυμίζουμε πως τοποθετήθηκε μόλις ένας ναυαγοσώστης που παραιτήθηκε πριν την λήξη της σεζόν.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού, 7 στους 10 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμό, το 79% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60, το 70% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι Έλληνες ενώ το 76% των θανάσιμων ατυχημάτων λαμβάνουν χώρα σε παραλίες “μη φυλασσόμενες” από ναυαγοσώστη