Ζάκυνθος

Περιπολίες στα δάση όλο το 24ωρο για εντοπισμό εμπρηστών

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν κινητοποιήσει την Πολιτική Προστασία και τις υπηρεσίες που έχουν στην ευθύνη τους την προστασία του πληθυσμού. Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με πληροφορίες , πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου που εστιάζουν στον ορεινό όγκο του νησιού για να αποτραπεί το ενδεχόμενο δασικής πυρκαγιάς.

Καθώς η πορεία του τουρισμού είναι καλή και υπάρχουν χιλιάδες τουρίστες αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο που κάνουν τις διακοπές τους, οι αρχές περιπολούν σημεία που είναι τουριστικού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς. Οι περιπολίες γίνονται από βορρά προς νότο και παράλληλα βοηθούν οι εθελοντικές οργανώσεις.

Η Ζάκυνθος είναι σε πορτοκαλί συναγερμό και οι ίδιες συνθήκες θα επικρατούν μέχρι και την Παρασκευή, άρα οι περιπολίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 ) για τη Ζάκυνθο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε Κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Υπενθυμίζεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, από ώρες 18:00 το απόγευμα έως 06:00 το πρωί  της επομένης ημέρας, καθώς και το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου κάθε φορά που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβλέπει για την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) και 5 (Κατάσταση Συναγερμού)  καθ΄ όλη τη  διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021 στους κάτωθι δασικούς δρόμους και στις περιοχές :

Βασιλικός, Βουγιάτο, Λαγκαδάκια, Φιολίτι, Γαλάρο, Άγιοι Πάντες, Δράκας, Σκουλικάδο, Καλλιθέα, Πηγαδάκια, Λαγοπόδο,  Μαχαιράδο, Καταστάρι, Κερί, Μαραθίας, Απελάτι, Αγαλάς, Λιθακιά, Κοιλιωμένο, Μαριές, Αγ. Λέων, Γύρι, Εξωχώρα, Λούχα, Ορθονιές, Αναφωνήτρια, Βολίμες, Άνω Βολίμες, Καλαμάκι, Μπόχαλη, Γαϊτάνι, Ζακυνθίων,  

ή μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *