Κοινωνία

Παύλος Καψαμπέλης: Αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων από τον Αύγουστο!

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου στον –Ε-

Αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού το επόμενο διάστημα, εκτιμά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Παύλος Καψαμπέλης, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των επισκεπτών μας από χώρες του Εξωτερικού και ενδεχομένως από επισκέπτες που μπορεί να ταξίδευαν σε άλλους προορισμούς όπως η Ισπανία.

Ο ίδιος σημείωσε πως αν δεν προσέξουμε με την τήρηση των μέτρων και προσπαθήσουμε να κάνουμε … «αρπαχτές» θα πρέπει να αντιληφθούμε πως αντιμετωπίζουμε έναν ορατό κίνδυνο για τοπικό lock down, ενώ υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη για πρόληψη, προσοχή και υπευθυνότητα.

«Τα τελευταία κρούσματα είναι αναμενόμενα όπως αναμενόμενα είναι και τα νέα κρούσματα που θα υπάρξουν με την αύξηση του τουρισμό. Θεωρώ πως και τον επόμενο μήνα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων καθώς θα διοχετευτούν περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα. Όσο τα κρούσματα εξελίσσονται όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, δηλαδή χωρίς συμπτώματα ή χωρίς σοβαρή νόσηση, είμαστε σε καλό δρόμο. Φυσικά όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να τηρούμε τα μέτρα και να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις και των συγχρωτισμό» σημείωσε.

«Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους»

Προτροπή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου ήταν η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτική, τονίζοντας πως εφόσον η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω της αναπνευστικής οδού θα πρέπει να υπάρχει ένας φραγμός.

Σημείωσε δε πως ο ίδιος διατηρεί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την χρήση της νέας μάσκας που ήδη χρησιμοποιείται σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με διαφανές πλαστικό.

«Η μάσκα είναι σημαντικό μέτρο προστασίας και δυστυχώς δεν την φοράμε. Δεν είναι δυνατόν να τη φοράμε κάτω από τη μύτη ή στο σαγόνι, γιατί έτσι επιμολύνεται και η μάσκα» ανέφερε, ζητώντας υπεύθυνη στάση από όλους και όχι πατέντες που μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Έλεγχος των τουριστών πριν την άφιξη στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στον έλεγχο των εισερχόμενων τουριστών, σημειώνοντας πως κατά τη γνώμη του ο έλεγχος δεν είναι αυτός που θα έπρεπε.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν πιστοποιημένα κέντρα του Εξωτερικού, στα οποία ο τουρίστας θα κάνει το τεστ. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικό τεστ στη χώρα προέλευσης, από πιστοποιημένο φορέα και στην Ελλάδα δειγματοληπτικοί έλεγχοι» ανέφερε, σημειώνοντας πως τα τεστ από τις χώρες προέλευσης θα επέτρεπαν να γίνεται διαχείριση μόνο στα τοπικά κρούσματα.

Ο κ. Καψαμπέλης επανέλαβε πως το σοβαρό πρόβλημα είναι η εμφάνιση σωρείας κρουσμάτων που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. «Αυτό που επιδιώκεται είναι μια διαχωρίσιμη εξέλιξη γιατί το πρόβλημα είναι μπροστά μας, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή» ανέφερε

Τέλος υπογράμμισε πως αν όλη προσέξουμε τότε ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος. Αν όμως ξεχάσουμε τα μέτρα και προσπαθήσουμε να κάνουμε αρπαχτές, τότε θα καταρρεύσει ότι έχουμε χτίσει με πολύ κόπο το προηγούμενο διάστημα.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *