Από την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Zακύνθου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Η επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Ζάκυνθο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για ειλικρινή αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες του νησιού. Αντί γι’ αυτό, εξελίχθηκε σε μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα εξαγγελιών και υποσχέσεων, με τον κ. Ακτύπη να επιχειρεί για ακόμη μία φορά να παρουσιάσει ως επιτυχία όσα εδώ και χρόνια παραμένουν άλυτα.
Η πιο αποκαλυπτική στιγμή της επίσκεψης δεν ήταν οι δηλώσεις του Υφυπουργού, αλλά η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου. Ενός ανθρώπου που βιώνει καθημερινά την πραγματικότητα της Δικαιοσύνης στο νησί και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες, δικηγόροι και δικαστικοί λειτουργοί.
Παρά τις συναντήσεις, τις παρεμβάσεις και τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων ετών, η κυβερνητική ανταπόκριση αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη φράση:«Πόρτες ανοιχτές, αλλά μηδενική ανταπόκριση». Μια φράση που συνοψίζει εύγλωττα την πραγματικότητα της Δικαιοσύνης στη Ζάκυνθο. Πίσω από ανακοινώσεις περί ψηφιακού μετασχηματισμού, πίσω από εξαγγελίες για μελλοντικές προσλήψεις και πίσω από επικοινωνιακές επισκέψεις, η εικόνα παραμένει σταθερά προβληματική.
Εδώ και χρόνια, οι δικηγόροι της Ζακύνθου αναγκάζονται να προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες αποχές και κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναδείξουν τα σοβαρά αδιέξοδα στις δικαστικές υπηρεσίες του νησιού.
Την ίδια ώρα, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι συνεχείς κινητοποιήσεις δικαστικών υπαλλήλων και φορέων της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα δεν είναι ούτε συγκυριακά ούτε τοπικά, αλλά βαθιά και διαρθρωτικά.
Τα προβλήματα δεν αμβλύνονται. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν καλύπτονται. Οι ανάγκες ενίσχυσης της Εισαγγελίας παραμένουν. Και η αγωνία των λειτουργών της Δικαιοσύνης συνεχίζει να εκφράζεται με κάθε τρόπο.Και όμως, η κυβέρνηση επανέρχεται διαρκώς με νέες διαβεβαιώσεις ότι θα αντιμετωπίσει αύριο όσα δεν κατάφερε να επιλύσει επί σειρά ετών.
Ακούσαμε τον Υφυπουργό να δηλώνει ότι «τα προβλήματα δεν είναι μεγάλα».
Αν δεν είναι μεγάλα τα προβλήματα, γιατί η ίδια η Εισαγγελία ζητά επιπλέον εισαγγελικό λειτουργό; Αν δεν είναι μεγάλα τα προβλήματα, γιατί οι δικηγόροι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις; Αν δεν είναι μεγάλα τα προβλήματα, γιατί ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου μιλά δημόσια για «μηδενική ανταπόκριση»;
Καθώς η πολιτική περίοδος εξελίσσεται, οι επισκέψεις, οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις πληθαίνουν. Οι πολίτες όμως γνωρίζουν.
Μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η Ζάκυνθος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο, στην Αστυνομία και στις δικαστικές υπηρεσίες, ενώ κρίσιμα ζητήματα υποδομών – όπως το λιμάνι και οι σχολικές εγκαταστάσεις – παραμένουν χωρίς ουσιαστική πρόοδο.
Ο κ. Ακτύπης εμφανίζεται κάθε φορά ως ο άνθρωπος που φέρνει λύσεις. Όμως τα ίδια προβλήματα επανέρχονται διαρκώς. Οι ίδιες δεσμεύσεις επαναλαμβάνονται.Και οι ίδιες υποσχέσεις ανακυκλώνονται. Η Ζάκυνθος δεν χρειάζεται άλλες εξαγγελίες. Δεν χρειάζεται άλλες φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται άλλες υποσχέσεις. Χρειάζεται αποτελέσματα. Και αυτά, δυστυχώς, παραμένουν ζητούμενο.
Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά την καθημερινή πραγματικότητα. Γνωρίζουν την κατάσταση στο Νοσοκομείο. Γνωρίζουν τις ελλείψεις στην Αστυνομία.Γνωρίζουν τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη. Γνωρίζουν τις καθυστερήσεις στα έργα και στις υποδομές του νησιού. Και όταν έρθει η ώρα της κρίσης, θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις …με την ψήφο τους.