Κοινωνία

Παρά τις πιέσεις – Aρνητική η Ε.Ε. για την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας

Για ακόμη μια φορά η πολιτική ηγεσία του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας και αντιπαραθέτει  άλλα μέτρα για την ενίσχυση του προϊόντος, όπως η δημιουργία ομάδας εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος αλλά και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ.Λίβανο δόθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν τον περασμένο  Δεκέμβρη  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας ενημέρωση για την απόσυρση του προϊόντος αλλά και για την εξαίρεση της από το πρόγραμμα συνδεδεμένων επιδοτήσεων για την νέα περίοδο.

Η απάντηση του Υπουργείου σε σχέση με την απόσυρση του προϊόντος ξεκαθαρίζει πως παρά τις πιέσεις προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η Κομισιόν αρνείται μια τέτοια ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα στην απάντηση του ο Υπουργός αναφέρει: 

«Όσον αφορά στο αίτημα του Υπουργείου μας για ένταξη του εν λόγω κλάδου σε πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας εσοδείας 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πολιτική ηγεσία, πήρε αρνητική θέση, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα απόσυρσης. Επίσης, δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση της ΕΕ για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας μέσω της αξιοποίησης του τριετούς προγράμματος για τη διανομή φρούτων, γάλακτος και λαχανικών στα σχολεία, διότι έχουν βγει οι προκηρύξεις για την υλοποίηση του προγράμματος, κάποιες είναι ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και τυχόν ανατροπή με την προσθήκη νέου προϊόντος, θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα»

Ο κ. Λίβανος σημειώνει πως  μετά τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου, δόθηκε παράταση στην προθεσμία παράδοσης της σταφίδας στις μεταποιητικές μονάδες, ενώ για το μείζον θέμα που αφορά τις επιλέξιμες καλλιέργειες για την ΚΑΠ 2022-2027 ξεκαθάρισε πως η πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι το προϊόν να συνεχίσει να περιλαμβάνεται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για την νέα περίοδο.

«Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) της ΚΑΠ 2023-2027, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση του τεχνικού Συμβούλου του ΥΠΑΑΤ για την κατάρτιση του Σ.Σ. της ΚΑΠ 2023-2027 που αφορά στη συνδεδεμένη στήριξη, η κορινθιακή σταφίδα, δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των επιλέξιμων προϊόντων/τομέων, στη βάση της swot ανάλυσης, της αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για την υποβολή του Σ.Σ. της ΚΑΠ στην Ε. Επιτροπή για έγκρισή του.

Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ, λαμβάνοντας υπόψη την εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, την αξιολόγηση της συμβολής της συνδεδεμένης στήριξης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των διαφόρων τομέων και προϊόντων, την ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά και της παραγωγής ζωοτροφών προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, πρότεινε τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων στους τομείς: αιγοπρόβειο κρέας, βόειο κρέας (τρία μέτρα), πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, σκληρό σιτάρι, μαλακό σιτάρι, κριθάρι και σπόροι σποράς. Εντούτοις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας, ήδη από τις 29/11/2021, στο πλαίσιο της 13ης Ημερίδας Διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ στη Λαμία, ανακοίνωσε ότι, παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών συμβούλων του ΥΠΑΑΤ, διατηρούνται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις,  λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται από την κλιματική αλλαγή και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *