Την εκτίμηση πως αυτή τη στιγμή στο νησί μας υπάρχουν 1000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού έκανε ο γιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης ο οποίος ζήτησε από όλους να τηρούν τα μέτρα και να μην ξεχάσουν την 3η δόση του εμβολίου γιατί η νέα μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική.
Αναφερόμενος στην ΟΜΙΚΡΟΝ ο κ. Συγούρος Θεοδόσης σημείωσε: «Αυτό που φοβόμαστε από την αρχή ήταν να μην παρουσιαστεί κάποιος καινούργιος ιός που θα ήταν υπερμεταδοτικός και διαφορετικός από τη ΔΕΛΤΑ, όμως αυτό συνέβη δυστυχώς αλλά λέω και ευτυχώς γιατί αυτή η μετάλλαξη ΟΜΙΚΡΟΝ δεν είναι τόσο σκληρή όπως η προηγούμενη. Η ΔΕΛΤΑ προκαλούσε το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα νεφρά και δημιουργεί τεράστια προβλήματα με πολλές νοσηλείες και διασωληνώσεις.
Η ΟΜΙΚΡΟΝ προκαλεί πιο ήπια νόσηση και έχει συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως ένα κοινό κρυολόγημα και γι’ αυτό μπορεί να μας μπερδέψει. Μοιάζει πολύ με μια κοινή εποχιακή ίωση. Έχει μπούκωμα, καταρροή, λίγο πονοκέφαλο, λίγο βήχα και ίσως κάποια δέκατα. Μέχρι τώρα αυτή η παραλλαγή οδηγεί σπάνια στο Νοσοκομείο και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε ως αυτή τη στιγμή στα χέρια μας και είναι αρκετά».
Ερωτηθείς για τη συμπεριφορά του ιού με τη νέα μετάλλαξη ο γιατρός είπε: «Τα στοιχεία που έχουν τώρα οι επιστήμονες και τα εξετάζουν οι γιατροί προκύπτουν από τη Ν. Αφρική καθώς από εκεί ξεκίνησε το στέλεχος ΟΜΙΚΡΟΝ , αλλά και από άλλες χώρες όπως και από την Αμερική και από την Ευρώπη. Κρατάμε το ότι η μεταδοτικότητα αυτού του ιού είναι απίστευτη κι αν υπάρχει κάποιο άτομο σε κλειστό χώρο μπορεί να μολύνει όλους όσους είναι γύρω του.
Αυτοί οι ιοί προσπαθούν να παρακάμψουν τους μηχανισμούς ανοσίας του οργανισμού μας και αυτούς που παράγονται έτσι κι αλλιώς σε κάθε εισβολέα, αλλά και να παρακάμψει τους μηχανισμούς άμυνας που έχει δημιουργήσει το εμβόλιο».
Οι μεταλλάξεις
Δεν τελειώσαμε ακόμα με τον ιό, ανέφερε ο κ. Θεοδόσης και ακολούθως απάντησε για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.
«Τα εκατομμύρια μολύνσεων που έχουμε καθημερινά στον πλανήτη μπορεί να δημιουργήσουν ένα καινούργιο στέλεχος, που θα έχει στοιχεία από τα υπάρχοντα στελέχη αλλά μπορεί να έχει διαφορετικότητα ως προς την μολυσματικότητα και την μεταδοτικότητά του. Γι’ αυτό είμαστε επιφυλακτικοί. Πρέπει λοιπόν να εμβολιαστούμε. Τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα απέναντι στον κορονοϊό κι αν νοσήσουν δεν θα νοσήσουν βαριά, μεταδίδουν ελάχιστα και μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Είναι θωρακισμένοι και φαίνεται πως τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και που έγιναν για το πρώτο στέλεχος, πιάνουν και τη ΔΕΛΤΑ και την ΟΜΙΚΡΟΝ σε ικανοποιητικό βαθμό, όχι σε υψηλά ποσοστά αλλά έχουν καλή κάλυψη. Γι’ αυτό λέμε πως ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί. Αυτοί που έχουν κάνει και την 3η δόση είναι σε πιο πλεονεκτική θέση συγκριτικά με τους άλλους».
Τα εμβόλια
Ένα από τα ερωτήματα που θέτει ο κόσμος είναι πόσες φορές θα χρειαστεί να κάνει εμβόλιο και ο κ. Θεοδόσης είπε τα εξής: «Βλέπουμε άτομα να νοσούν από την ΟΜΙΚΡΟΝ επειδή υπάρχει μεγάλο διάστημα από τότε που έκαναν το 2ο εμβόλιο και έχουν περάσει 5 ή 6 μήνες.
Με τον ιό θα πάμε όπως μας πάει και όσο πιο πολλές φορές χρειάζεται να εμβολιαστούμε και όσο πιο γρήγορα χτίσουμε το τοίχος ανοσίας, τόσο λιγότερα μέτρα θα λάβουμε για το μέλλον. Αν χρειαστεί θα κάνουμε και τέταρτη και πέμπτη δόση. Η μάχη είναι συνεχής και θα πάμε μέχρι να νικήσουμε ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει με πιο πολλές δόσεις εμβολίου.
Εμείς έχουμε περισσότερα δεδομένα όσο πιο πολλά εμβόλια γίνονται στον πληθυσμό. Τώρα έχουμε πάνω από 9 δισεκατομμύρια εμβολιασμών και τα δεδομένα μας είναι υπέρ των εμβολίων.
Υπάρχουν ιοί που με ένα εμβόλιο τελειώνει ο άνθρωπος που το κάνει, αλλά ο συγκεκριμένος είναι διαφορετικός».
Η διασπορά
Οι γιατροί στο νησί μας εκτιμούν ότι τα πολλά κρούσματα που έχουμε τελευταία σχετίζονται με την άφιξη των νέων για τις γιορτές. Ο κ. Συγούρος Θεοδόσης είπε: «Η διασπορά της ΟΜΙΚΡΟΝ έγινε από τους νέους και ειδικά μετά του Αγίου Διονυσίου ήλθε εδώ νεολαία, φοιτητές, στρατιώτες κλπ., και θέριεψε μετά τις εξόδους των νέων ανθρώπων.
Κατά 95% έχουν προσβληθεί άτομα νεαρής ηλικίας από 15 έως και 35 ετών.
Οι μεγαλύτεροι προστατεύονται από το εμβόλιο και κυρίως αυτοί που έχουν κάνει και την 3η δόση. Βέβαια εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα και να μην συμπεριφερόμαστε επιπόλαια».
Τα κρούσματα
«700 κρούσματα έχουμε ενεργά τώρα στη Ζάκυνθο και εκτιμώ ότι είναι περισσότερα γιατί αρκετοί έχουν κάνει self test στο σπίτι τους και δεν το έχουν δηλώσει. Υπολογίζω ότι ξεπερνούν τα 1000» είπε ο κ. Θεοδόσης και συμπλήρωσε πως «κάθε 3 ημέρες πρέπει να κάνουμε ένα τεστ και είναι πολύ σημαντικό που τα έχουμε στη διάθεσή μας τα τεστ γιατί μπορούμε πρώιμα να διαγνώσουμε αν έχουμε κορονοϊό».