Ζάκυνθος

Πάνω από 1 εκ ευρώ σε 454 νοικοκυριά στη Ζάκυνθο

Ο Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στο έργο που διεκπεραιώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, επιβραβεύοντας δημόσια τους αρμόδιους υπαλλήλους για το έργο που έφεραν σε πέρας :

«Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου η οποία είχε ορισθεί με απόφασή μας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η διαδικασία για την οικονομική ενίσχυση των πολιτών για την αποκατάσταση των ζημιών οικοσκευής και για μικρής κλίμακας επισκευαστικές εργασίες στις κύριες κατοικίες τους που επλήγησαν από το πέρασμα, από το νησί μας, του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» κατά την 18 η και 19 η Σεπτεμβρίου 2020.

Μετά την προετοιμασία από την επιτροπή του σχετικού φακέλου με το σύνολο των προβλεπομένων δικαιολογητικών και την υπογραφή από εμάς των σχετικών αποφάσεων με τις οποίες επικυρώνουμε τις οικονομικές ενισχύσεις προς τους πληγέντες, καταρτίσθηκε σχετικό αίτημα για το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει την αρμοδιότητα, προκειμένου ναεπιχορηγηθεί ο Δήμος μας με το συνολικό ποσόν 1.079.744€ , προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε 454 νοικοκυριά του Δήμου Ζακύνθου. Για την όλη αυτή επιχείρηση που άρχισε από την επομένη εργάσιμη ημέρα του περάσματος του κυκλώνα «ΙΑΝΟΣ» εργάστηκαν επί τετράμηνο πολλά άτομα από το Δήμο Ζακύνθου, συντονισμένα, γρήγορα και οργανωμένα, υπό το συντονισμό της αρμόδιας επιτροπής» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

Βήμα προς βήμα περιέγραψε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ο κ. Πέττας , τονίζοντας πως η διαδικασία ξεκίνησε την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ. Για ακόμη μια φορά επανέλαβε πως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν αφορούν τις κύριες κατοικίες και τις οικοσκευές, ενώ σημείωσε πως από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, καμία δεν απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, αλλά μόνο για περιπτώσεις που αφορούσαν ζημιές σε μη κύρια κατοικία.

Ειδική αναφορά από τον κ. Πέττα έγινε και στην αγαστή συνεργασία που υπήρχε με το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ σε ότι αφορά τις αιτήσεις για αυτοψία που δεν αφορούσαν το Τμήμα Πρόνοιας, αλλά το Υπουργείο Υποδομών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπηρεσία του Δήμου συγκέντρωσε αιτήσεις και για λογαριασμό της ΔΑΕΦΚ αναγνωρίζοντας πως πρέπει να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των δημοτών που έχουν υποστεί ζημιές από την σφοδρή κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον κ. Πέττα συνολικά υποβλήθηκαν 1.102 αιτήσεις αυτοψιών, εκ των οποίων οι 533 αφορούσαν το Δήμο και 569 την ΔΑΕΦΚ.

«Μετά τον έλεγχο του φακέλου που απέστειλε ο Δήμος  από το Υπουργείο Εσωτερικών περιμένουμε την έγκριση του ποσού το επόμενο διάστημα» ανέφερε ακόμη, διευκρινίζοντας πως οι πληρωμές που θα γίνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών αφορούν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις: τους συμπολίτες μας που έμειναν χωρίς στέγη λόγω σοβαρών ζημιών στα σπίτια τους από τον ΙΑΝΟ. Επρόκειτο για 7 περιπτώσεις που θα λάβουν εφάπαξ το ποσό των 600 ευρώ. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την κοινότητα Ρομά στον Αγγερικό  ( νοικοκυριά) των οποίων τα παραπήγματα καταστράφηκαν και προβλέπεται επίσης ένα μικρό ποσό ως αποζημίωση.  Τέλος, η  Τρίτη και  μεγαλύτερη κατηγορία αφορά τις ζημιές σε κύρια κατοικία ή οικοσκευές.

«Ανάλογα με κατηγορία ζημιάς, την έκταση του ακινήτου, τα μέλη του νοικοκυριού, αποδίδεται και το ανάλογο ποσό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πέττας προβλέποντας πως αν τα χρήματα έρθουν προς τα τέλη  Γενάρη , θα αποδοθούν άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *