Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός είναι έτοιμος για την διαδικασία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών που αρχίζει στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον –Ε- ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης ο οποίος ανέφερε ότι θα τηρηθούν τα μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η διασπορά του κορονοϊού.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή πρόσφατα, η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει τα μέσα Απριλίου.
Θα οργανωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφύγουμε το συνωστισμό
Αναφορικά με τη χρονική υστέρηση που έχουμε φέτος ο κ. Βισβάρδης είπε: «Φέτος έχει καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας για το ΟΣΔΕ. Αυτό συνέβη γιατί στις 31-12 έληξε η σύμβαση που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την τεχνική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο και τώρα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χρονική περίοδο 2021 έως 2027. Όμως υπήρξε κάποια εμπλοκή με ενστάσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Κινδυνεύει το σύστημα να μείνει στον αέρα γιατί αυτό δεν οργανώνεται σε σύντομο διάστημα ώστε να μην έχουμε απώλειες. Βλέποντας λοιπόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι περνάει ο καιρός και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, έκανε ανάθεση για ένα χρόνο στην εταιρεία που συνεργαζόταν μέχρι τις 31-12-2020 το τεχνικό μέρος και στη ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ το μέρος του ενδιάμεσου φορέα».
Γιαν τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Βισβάρδης εξήγησε: «Η λήξη της περιόδου για την κατάθεση των αιτήσεων είναι στα τέλη του Μαΐου και δίνεται ένας μήνας επιπλέον για να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι λίγος ο χρόνος, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε πριν από τις 15 Απριλίου γιατί η οργάνωση του συστήματος, ώστε να δεχτεί τις αιτήσεις, θέλει κάποιο χρονικό διάστημα.
Η διαδικασία για τα επόμενα 6 χρόνια πρέπει να γίνει έγκαιρα και όχι το Δεκέμβριο μήνα. Πρέπει να ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, να οριστεί εκείνος που θα αναλάβει το έργο και να προχωρήσουμε».
Για τις αντίστοιχες προθεσμίες στον ΕΑΣΖ ο Διευθυντής είπε τα εξής: «Εμείς στο Συνεταιρισμό αναμένουμε την εγκύκλιο η οποία θα μας καθοδηγεί για τις αιτήσεις και ελπίζουμε ότι θα είναι απλά τα πράγματα για όσους δεν έχουν αλλαγές. Μεγάλο μέρος των παραγωγών, γύρω στο 80% δεν έχει αλλαγές. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να απλουστευτεί η διαδικασία και να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία ή να είναι για λίγο διάστημα.
Μεγάλο μέρος των παραγωγών, γύρω στο 80% δεν έχει αλλαγές και χρειάζεται απλούστευση της διαδικασίας
Σε κανέναν δεν αρέσει να έχουμε τον κόσμο να περιμένει έξω, στον ήλιο ή στην βροχή, που είναι προσβλητικό. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό και δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους σε μία αίθουσα να περιμένουν. Είναι επικίνδυνο γιατί η εποχή που διανύουμε με την πανδημία δεν είναι καθόλου εύκολη. Θα οργανωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφύγουμε το συνωστισμό.
Από την 1η του μήνα κάλεσα το προσωπικό να έλθει να συζητήσουμε για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης του κόσμου. Εμείς χρειαζόμαστε τους κωδικούς ΤΑΧΙΣ για να μπούμε στο σύστημα αλλά είναι το θέμα με τα προσωπικά δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το λέω γιατί θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς ακόμα και τηλεφωνικά. Θα κληθούμε λοιπόν να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».
Η διαδικασία έχει καθυστερήσει γιατί έγινε νέος διαγωνισμός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ενστάσεις
Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες μπορούν να φέρουν σε πέρας την διαδικασία μόνοι τους ηλεκτρονικά.
«Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει η δυνατότητα να κάνει ο κάθε αγρότης την αίτηση μόνος του αλλά το κάνουν ελάχιστοι γιατί δεν είναι απλό. Αν γίνει λάθος δεν θα λάβουν τις επιδοτήσεις» εξήγησε ο κ. Βισβάρδης.
Σημειώνεται πως η πιστοποίηση στα ΚΥΔ γίνεται κάθε χρόνο.
Ο ΙΑΝΟΣ
Για τις αποζημιώσεις αναφορικά με τις ζημιές του ΙΑΝΟΥ που δεν δόθηκαν σε όλα τα χωριά, ο κ. Βισβάρδης είπε ότι έχουν γίνει ενστάσεις από εκείνους που δεν πήραν χρήματα και ξεκίνησαν εκ νέου οι έλεγχοι στις ελαιοκαλλιέργειες.
«Σε κάποιες περιοχές της Ζακύνθου που έπεσε παγετός τις τελευταίες εβδομάδες, προκλήθηκε ζημιά σε καλλιέργειες στον κάμπο. Έγιναν αναγγελίες από τους ανταποκριτές του ΟΓΑ στον ΕΛΓΑ και οι πληγέντες πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους» είπε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής.
Το λάδι
Αναφερόμενος στην πορεία της παραγωγής λαδιού φέτος ο κ. Βισβάρδης είπε: «η παραγωγή ελαιολάδου φέτος ήταν μέτρια σε ποσότητα και εξαιρετική σε ποιότητα. Η τιμή δεν ήταν εκείνη που περιμέναμε και ακόμα και τώρα δεν μας ικανοποιεί γιατί είναι πολύ συγκρατημένη. Το 2,60 που είναι ο μέσος όρος τιμής για φέτος δεν μας ικανοποιεί γιατί οι τιμές που είναι κάτω από 3 ευρώ δεν είναι καλές για τον παραγωγό, ειδικά σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος που υπάρχει μικρός αγροτικός κλήρος.
Το νησί μας θα μπορούσε να γίνει ολόκληρο ένα μεγάλο βιολογικό κτήμα και το λάδι να έχει καλύτερη τιμή. Πιστεύω πως ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι ήπια τουριστική ανάπτυξη και καλή αγροτική παραγωγή».