Την άποψη ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πρέπει να τα κάνουν όλοι εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Παύλος Καψαμπέλης ο οποίος μιλώντας στον –Ε- επεσήμανε ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα γιατί υπάρχει μακρύς δρόμος να διανύσουμε με τον κορονοϊό.
Αναφερόμενος στη χαλάρωση του πληθυσμού την εορταστική περίοδο ο κ. Καψαμπέλης είπε: «Τις συνέπειες και τις επιπτώσεις λόγω των εορτών, γιατί υπήρξε μία χαλάρωση, θα τις δούμε τα μέσα του Ιανουαρίου γιατί εκείνο το διάστημα θα φανούν τα αποτελέσματα και θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας.
Εγώ είχα πει ότι θα έβλεπα το άνοιγμα μετά τις 10 Ιανουαρίου. Καταλαβαίνω γιατί ανοίξαμε ενωρίτερα αλλά δεν θα έπρεπε. Βλέπουμε μία αύξηση των κρουσμάτων και την σαφή εικόνα από τα ρεβεγιόν θα την έχουμε σε λίγες ημέρες. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν φορούσαν μάσκες και κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί υπάρχει πρόβλημα και δεν γίνεται να έχουμε δίπλα σε κάθε άτομο από έναν αστυνομικό.
Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ήταν διευρυμένες, αν και θα έπρεπε στα τραπέζια να είναι μόνο τα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Έχουμε δρόμο ακόμα και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε γιατί ο ιός είναι εδώ. Στη Ζάκυνθο δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα αλλά ο ιός υπάρχει και βλέπουμε πως τις τελευταίες ημέρες είχαμε αύξηση των κρουσμάτων».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν επίσημα στο νησί μας τέσσερα περιστατικά κορονοϊού που αφορούν συμπολίτες μας και προέρχονται από επαφές άλλων γνωστών κρουσμάτων. Πρόκειται για μία 40χρονη γυναίκα που πήγε χθες στο Νοσοκομείο, μία επίσης 40χρονη που πήγε την Τετάρτη στο Νοσοκομείο και δύο άτομα που πήγαν στο νοσοκομείο στις 2 Ιανουαρίου
Τα εμβόλια
Για τη διαδικασία των εμβολίων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε: «Ο εμβολιασμός δεν ξεκίνησε ακόμα αλλά και να ξεκινήσει θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να είμαστε σε θέση να προφυλασσόμαστε. Θα γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου, θα περάσει ένας μήνας για να ακολουθήσει η δεύτερη δόση και μετά θα δούμε πως αναπτύσσονται τα αντισώματα. Οπωσδήποτε υπάρχει μία καθυστέρηση στην παραλαβή των εμβολίων και αυτό αφορά όλα τα ευρωπαϊκά κράτη κι όχι μόνο την Ελλάδα, γιατί οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και τα μέσα Φεβρουαρίου ο γενικός πληθυσμός, ανάλογα με την ηλικία. Αυτό θα πάρει χρόνο και μέχρι την άνοιξη θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ανεξάρτητα από το εμβόλιο τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και η προφύλαξη πρέπει να υπάρχει. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάναμε το εμβόλιο πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες, ειδικά για τους κλειστούς χώρους! Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
Τα μέσα του μήνα θα ξεκινήσουμε και στη Ζάκυνθο, περιμένουμε να παραληφθούν τα εμβόλια και να αρχίσουν να εμβολιάζονται πρώτα οι υγειονομικοί. Η Ελλάδα παραλαμβάνει εμβόλια αλλά πηγαίνουν σε περιοχές με αυξημένο ιϊκό φορτίο, όπως στη Β. Ελλάδα. Εμείς είμαστε στην τρίτη δέσμη, δηλαδή τα νησιά του Ιονίου όπως και τα νησιά του Αιγαίου γιατί λόγω της νησιωτικότητας δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα και μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Άρα μπορούμε να περιμένουμε. Αυτός είναι ο σχεδιασμός».
Την πατέντα του εμβολίου με κάποιες διακρατικές συμφωνίες θα έπρεπε να την δώσουν στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, αυτές που έχουν την κατάλληλη υποδομή και τεχνολογία ώστε να παράγουν εμβόλια κι αυτές, ανέφερε ο κ. Καψαμπέλης.
Ερωτηθείς για τη στάση που τηρούν όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν ο κ. Καψαμπέλης είπε: «Το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν όλοι και δεν υπάρχουν παρενέργειες. Μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος και αντένδειξη δεν θα γίνει, αλλά αυτό θα το συζητήσει ο καθένας με το γιατρό του. Οι αντενδείξεις είναι πολύ λίγες και σε άτομα που είναι πολύ αλλεργικά και οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες, όπως όλων των εμβολίων, δηλαδή 1,3 στο κάθε εκατομμύριο ατόμων. Μικρή παρενέργεια ακόμα και με το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκύψει. Οποιοδήποτε φάρμακο ή ακόμα και μία αξονική τομογραφία και από το σκιαγραφικό να έχουμε μία αλλεργική αντίδραση. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν δοκιμαστεί σε αριθμό τριπλάσιο από τον προβλεπόμενο»
Ο ιός
Για τη μετάλλαξη του ιού ο κ. Καψαμπέλης είπε ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα επιταχύνεται η μετάδοση του κορονοϊού αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.
Απευθυνόμενος στον πληθυσμό ο κ. Καψαμπέληςο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε:
«Αυτοί που ήταν υπέρ του αντιεμβολιασμού κάνουν ζημιά τόσο στον εαυτό τους όσο και στην κοινωνία και δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που τους πιστεύουν ή που επηρεάζονται. Ο κόσμος πρέπει να ακούει τους γιατρούς και δεν υπάρχει κανένας που να μην συστήνει το εμβόλιο. Η ανθρωπότητα στη διαδρομή της και στην ιστορία της μόνο με τα εμβόλια έχει σωθεί από τις πανδημίες. Μόλις εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα σταματήσει η πανδημία και τα φάρμακα έρχονται δεύτερα για να θεραπεύσουν».
Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ευχήθηκε το έτος 2021 να είναι καλύτερο και πιο ήρεμο από πλευράς υγείας για τους Ζακυνθινούς και για ολόκληρο τον κόσμο