Μετά τον Απρίλη «βλέπει» οριστική βελτίωση σε σχέση με την πανδημία ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Παύλος Καψαμπέλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή με αφορμή τη νέα έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού και στη Ζάκυνθο. Για ακόμη μια φορά τόνισε πως ανεξάρτητα από το αν το νησί μας βρίσκεται στο «κόκκινο» ή το « πορτοκαλί» θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα με μεγάλη προσοχή και χωρίς χαλάρωση.
«Το πρόβλημα στον εμβολιασμό αφορά τη χώρα συνολικά και όχι τη Ζάκυνθο συγκεκριμένα»
«Είναι θετικό ότι περάσαμε στο πορτοκαλί, αλλά ο κόσμος χαλαρώνει πολύ εύκολα και αυτό θεωρώ πως είναι ευθύνη και δική μας, δηλαδή των ειδικών που είναι μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου. Τη μια μέρα μιλούν για σκληρά μέτρα και την άλλη για την προοπτική να ανοίξει η αγορά με αποτέλεσμα και οι πολίτες να μπερδεύονται. Τα μέτρα όμως από τους πολίτες θα πρέπει να τηρούνται και δεν είναι δυνατόν η συντριπτική πλειοψηφία να φοράει την μάσκα στο πηγούνι για διακοσμητικούς λόγους ή υπό το φόβο ότι θα πέσει σε έλεγχο της Αστυνομίας» τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου υποστηρίζοντας πως η ατομική ευθύνη παραμένει μεγάλη, ειδικά αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων.
«Μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις θα είναι αναγκαία για αρκετό διάστημα» υπογράμμισε σημειώνοντας πως η βελτίωση της κατάστασης θα έρθει εφόσον ανέβουν οι θερμοκρασίες, περιοριστούν οι δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους και φυσικά προχωρήσει ικανοποιητικά ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Για τον εμβολιασμό επανέλαβε πως ο αριθμός των εμβολιασμένων παραμένει πολύ μικρός και σίγουρα δεν έχει σχέση με τις αρχικές πολύ αισιόδοξες προβλέψεις του Υπουργείου Υγείας.
Ο πρωτοβάθμιος τομέας υγείας να αναλάβει τον εμβολιασμό
«Υπάρχουν λάθη προβλήματα και ολιγωρίες ως ένα βαθμό» ανέφερε υποστηρίζοντας πως τα Νοσοκομεία δε θα έπρεπε να είναι εμβολιαστικά κέντρα, αφού η αρμοδιότητα ανήκει στον Πρωτοβάθμιο Τομέα της Υγείας που πρέπει να ενισχυθεί. Σύμφωνα με τον κ. Καψαμπέλη πλέον έχει εξασφαλιστεί πως το εμβόλιο δεν είναι επικίνδυνο.
«Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας και ιατρεία. Τα Νοσοκομεία πρέπει να απαλλαγούν από αυτή την επιβάρυνση. Κατανοώ την ανάγκη και για ψυχολογικούς λόγους να γίνουν τα πρώτα εμβόλια στα Νοσοκομεία, αλλά πλέον δεν υπάρχει φόβος. Τα εμβόλια ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που πρέπει όμως να είναι σωστά οργανωμένη και στελεχωμένη. Αν υπήρχε σωστά οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα είχαμε μικρότερη επιβάρυνση στα Νοσοκομεία και λιγότερα κρούσματα» δήλωσε.
Για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών στη Ζάκυνθο σημείωσε πως η μη έναρξη της διαδικασίας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα εμβόλια.
«Αιτία για τις καθυστερήσεις σε όλη την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων. Όποια ποσότητα έρχεται απορροφάται. Οι ευθύνες είναι μοιρασμένες και στις φαρμακευτικές εταιρείες και στα αρμόδια όργανα της ΕΕ αλλά και σε χειρισμούς των εθνικών κυβερνήσεων Κρατών Μελών . Αν είχαμε περισσότερα εμβόλια, θα είχαμε περισσότερα κέντρα και περισσότερους πολίτες εμβολιασμένους» ανέφερε ενώ για τη Ζάκυνθο σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα στον κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό και δεν υπάρχει κάποια αιτία που λείπει το εμβόλιο ειδικά στο νησί μας.,
«Από την Astra Zeneca καλύφθηκαν κάποια εμβολιαστικά κέντρα και όχι το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων. Προφανώς η Ζάκυνθος ήταν μεταξύ αυτών που δεν πήραν. Υπάρχει ζήτημα με τον σχεδιασμό που γίνεται γενικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.