Ζάκυνθος

Π. Καψαμπέλης: Από τους οικογενειακούς γιατρούς ο εμβολιασμός

Το γεγονός ότι στο νησί μας υπάρχουν φορείς του ιού covid  χωρίς συμπτώματα και μπορεί να τον μεταδίδουν, επισημαίνει μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Π. Καψαμπέλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιός είναι εδώ και είναι επικίνδυνος και απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας να συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα χωρίς εφησυχασμό.

Για το θέμα του εμβολιασμού, ανέφερε πως πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου είναι να τον αναλάβουν οι οικογενειακοί γιατροί κάθε πολίτη που γνωρίζουν το ιστορικό σε κάθε περίπτωση.

«Καλό είναι να μη βιαζόμαστε και επαληθεύομαι όταν έλεγα πως δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από τον ιό. Ο αριθμός των ασθενών και των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους, παραμένει υψηλός. Ακόμη και αν συνεχιστεί η βελτίωση των αριθμών, η κατάσταση είναι πολύ ευάλωτη και μπορεί και πάλι τα κρούσματα να εκτιναχθούν στα ύψη. Εμείς είμαστε αντίθετοι στο «χαλάρωμα» της αγοράς και δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι και να χαλαρώνουμε τα μέτρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχουν ασυμπτωματικοί που έχουν τον ιό αλλά δεν το γνωρίζουν και τον μεταδίδουν,

«Σε όλα τα νησιά δεν είχαμε πρόβλημα γιατί υπάρχει μια γεωγραφική προστασία» τόνισε.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό, θύμισε πως δεν είναι υποχρεωτικός αλλά τόνισε πως καλό να εμβολιαστούμε.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα και όλες τις διαβεβαιώσεις που έχουμε, το εμβόλιο είναι ασφαλές και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών βοήθησε στο να έχουμε το καλύτερο προϊόν. Οι κλινικές δοκιμές έχουν γίνει σε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών. Αυτό που αναμένουμε να δούμε είναι αν η κάλυψη θα είναι η αναμενόμενη, μετά την Β΄ δόση» υποστήριξε σημειώνοντας πως οι συμπολίτες μας να συμβουλεύονται τον οικογενειακό τους γιατρό που σίγουρα ξέρει καλύτερα το ιστορικό του ασθενούς και το οικογενειακό περιβάλλον.

«Η δική  μας πρόταση είναι αυτοί να αναλάβουν και στον εμβολιασμό των ασθενών τους. Δεν ξέρω πόσο θα υπάρχει η δυνατότητα σε ένα περιφερειακό ιατρείο να υπάρχει ο χρόνος για να λάβει ο γιατρός το ιστορικό του ασθενή» σημείωσε.

Τέλος για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με τα αναγκαία φάρμακα., σημείωσε πως όσο καλά φάρμακα και να βγουν στην πορεία, η πανδημία εξαφανίζεται από τα εμβόλια., «Σίγουρα υπάρχουν φάρμακα που γεννούν ελπίδες αλλά είναι σημαντικό να δούμε τον εμβολιασμό που είναι η μόνη λύση για την απάλειψη της πανδημίας» δήλωσε.

Ο κ. Καψαμπέλης κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα.

«Δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα και ευησυχασμός, Με υπευθυνότητα να ανοίξει η αγορά αλλά μετά τις γιορτές. Θα πρέπει να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν, τις συνεστιάσεις και να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας. Ας γίνουμε για λίγο αντικοινωνικοί. Να είμαστε προσεκτικοί γιατί το 3ο κύμα θα είναι πολύ πιο σφοδρό» κατέληξε.,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *