«Καθοριστικό το παράδειγμα των γονιών στους μικρούς μαθητές για την τήρηση των μέτρων»
Η χρήση της μάσκας είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την επιστροφή στο σχολείο τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα μας ο τ. Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Π. Διακάκης σημειώνοντας πως σε αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό οι ενήλικοι γονείς και κηδεμόνες να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά που πολλές φορές προσαρμόζονται πιο εύκολα και ακολουθούν μιμητικά τους μεγαλύτερους.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- χθες το πρωί, ο παιδίατρος χαρακτήρισε αναγκαία την επιστροφή στο σχολείο, όχι μόνο για να μην υπάρχουν ελλείμματα στην μάθηση, αλλά και για την σωστή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.
Τονίζοντας τα όσα έχουν ήδη ξεκαθαριστεί και από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, επανέλαβε πως η μάσκα δε δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή, δεν παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων και δεν εξασθενεί το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών. Το γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα είναι η μη σωστή χρήση της μάσκας, δηλαδή το να μην είναι καθαρά τα χέρια όταν χρησιμοποιείται, ενώ υπογράμμισε πως η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, Covid-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που ταλαιπωρούν τα παιδιά και πολλά από αυτά χάνουν δεκάδες ώρες διδασκαλίας.
Ο κ. Διακάκης πρότεινε στους γονείς ή τους κηδεμόνες να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να εξηγήσουν στα παιδιά την αναγκαιότητα της μάσκας και να τους διδάξουν την σωστή χρήση της, κάνοντας δοκιμές μαζί τους μπροστά στον καθρέφτη ή χρησιμοποιώντας ένα λούτρινο ζωάκι ως …μοντέλο επίδειξης. Ακόμη σχολίασε πως μια υφασμάτινη μάσκα με ευχάριστα χρώματα και σχέδια, θα
είναι ακόμη πιο ελκυστική για τα παιδιά.
Τέλος, ο παιδίατρος τόνισε πως με ψυχραιμία και ενημέρωση τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις ενώ υποστήριξε πως η περίοδος αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που αφορούν την σχολική στέγη και την ανάγκη να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.