Οριστική λύση για το μείζον θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που για πολλά χρόνια δημιουργεί προβλήματα στην διαβίωση των κατοίκων της Ζακύνθου, ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Αναλυτικότερα, η ΠΙΝ επισημαίνει ότι «με την πρόσφατη απόφαση του σχετικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνεται “πράσινο” φως για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία και την έναρξη κατασκευής του νέου κλειστού σύγχρονου εργοστασίου απορριμμάτων και του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής».
Ακολούθως, όσο αφορά τον χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης του μεγάλου έργου για την Ζάκυνθο, επισημαίνει ότι «τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων, σε 19 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και η Ζάκυνθος πλέον θα μπει στο πάνελ των περιοχών της ελληνικής επικράτειας που θα διαθέτει μια σύγχρονη και Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)».
«Με σταθερά βήματα και την αποφασιστικότητα της προέδρου του νέου ΦοΔΣΑ, περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα στην διαχείριση των απορριμμάτων σε μια νέα εποχή προς όφελος της ποιότητας ζωής και των Ζακυνθινών. Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της υπογραφής σύμβασης για την κατασκευή του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Ζακύνθου” που αφορά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και του χώρου της υγειονομικής ταφής, το οποίο μετά από χρόνια θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της Ζακύνθου, σίγουρα αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα στο μέλλον που δικαιούμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές» δήλωσε το μέλος του ΔΣ του νέου διαβαθμιδικού περιφερειακού ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, Aντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Κατερίνα Μοθωναίου.
#_ΈΠΕΣΕ_Η_ΥΠΟΓΡΑΦΉ_ΣΤΟΥ_ΚΑΣΊΔΗ_ΤΟ_ΚΕΦΆΛΙ…
☆ Η τήρηση της “τυπικής” νομιμότητας, από την έγκριση και μόνο του νομότυπου, απ’ το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν απότρεψε -όπως φάνηκε- και την παταγώδη αποτυχία των -έως & σήμερα- προηγηθεισών προσπαθειών για την “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων”. Και δεν μπορεί, η τυπική αυτή διαδικασία, να συγκαλύψει και την επερχόμενη νέα αποτυχία μας, στο θέμα, με την απουσία, μάλιστα, των προαπαιτούμενων, επίκαιρων κι εμπεριστατωμένων σχετικών μελετών. Όπως είναι κι αυτές που θα έπρεπε να συγκροτούν τα “Τοπικά Σχέδια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων”. Μια προϋπόθεση, δηλαδή, που στερεί τη σκοπιμότητα για έγκριση δράσεων, όπως κι εκείνων που αποκλείουν -εξ ορισμού- την επίτευξη των στόχων και του αντικειμενικού σκοπού της “Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην Ζάκυνθο”, παρά τα τεράστια κόστη και τη νέα σπατάλη πολύτιμου χρόνου, που επιχειρείται, ξανά τώρα, με τον ίδιο και περισσότερο από πριν, λαθεμένο βηματισμό μας…
☆ ☆ Και την προώθηση του “Ολοκληρωμένου” -από το σύστημα της “Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στη Ζάκυνθο”- δεν την βλέπω, από πουθενά, να ‘ρχεται…
Άλλωστε, η αποσπασματικότητα της -ματαίως προβαλλόμενης- προσέγγισης, στη συγκεκριμένη υπόθεση εργασίας, ούτε ακόμα κι αυτήν την προσωρινότητα -για την επίλυση του προβλήματος της “ολοκληρωμένης διαχείρισης” των απορριμμάτων- δεν μπορεί να ικανοποιήσει!!!
– Αν κάτι θα μπορούσε να προηγηθεί από τώρα -χωρίς το άμεσο οικονομικό κόστος και απέναντι στην χωρίς προοπτική επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, όπως ήδη συμβαίνει, αλλά με βέβαιη την μακροπρόθεσμη επωφελή οικονομική του συνέπεια- αυτό είναι:
(α) Η αποκατάσταση της χαοτικής πολυδιάσπασης της επιτελικής ευθύνης, στη διαχείριση των απορριμμάτων, με την επιστροφή της αποκλειστικής διαχείρισης στον φυσικό του αποδέκτη, το Δήμο Ζακύνθου…
(Εξάλλου, το χαρακτηριστικό της “Ολοκληρωμένης Διαχείρισης” -στο προβλεπόμενο νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων- περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε, μόνο με το ενιαίο, τόσο της διοίκησης όσο και της διαχείρισής τους, μπορεί να εξυπηρετείται. Και το οποίο, νέο σύστημα, φαίνεται καθαρά πλέον, να υπονομεύεται με την επελθούσα, πρόσφατα, διαρθρωτική πολυδιάσπαση, τη διοικητική ασάφεια και τη λειτουργική απροσδιοριστία, του αχρείαστου και περιττού, λεγόμενου “διαβαθμιδικού ΦΟΣΔΑ”.)!
(β) Η εκπόνηση μιας άλλης νέας -προσήκουσας, κατάλληλης ή/και επικαιροποιημένης, εκείνης του Ι. Φρατζή- επιστημονικής μελέτης, για το απαιτούμενο “Νέο Τοπικό Σχέδιο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στη Ζάκυνθο”… και
(γ) Η άμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (Νόμος Κλεισθένη), με την “διαλογή στην πηγή”. Με την εφαρμογή, ακριβώς, των προβλεπόμενων διατάξεων, της παραγράφου 1 κι όλου του άρθρου 185, του Νόμου 4555/2018. Με την εισαγωγή, των κινήτρων και αντικινήτρων, στη λειτουργία της μεθόδου, “διαλογή στην πηγή”, μέσω της σύννομης θέσπισης και του κατάλληλου προσδιορισμού των “Τελών Καθσριότητας και Οδοφωτισμού”, από τον Δήμο Ζακύνθου…