Συνάντηση των παραγωγικών φορέων του νησιού με θέμα τις χρηματοδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη του Πάσχα το μεσημέρι στη «Λέσχη ο Ζάκυνθος», με τους πλέον αρμόδιους του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Αρχικά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Φώτης Κόττης που καλωσόρισε στο νησί τους δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης τόνισε αρχικά ότι: «στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Περιφέρεια αναλάβαμε εμείς να έρθουμε στη Ζάκυνθο εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων. Έχουμε μπει πλέον στη νέα προγραμματική περίοδο στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με 26.2 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι σημαντικότατα αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Επίσης, σημαντικά αυξημένο είναι το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων που έρχεται γύρω στα 240 εκ ευρώ επίσης σημαντικά αυξημένο. Σε ότι αφορά το τι έκανε το ΕΣΠΑ θα έλεγα ότι βοήθησε πάρα πολύ στην περίοδο της Πανδημίας. Υπήρξαν και άλλες δράσεις όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός ύψους 300 εκ. ευρώ και η πράσινη μετάβαση ύψους 700 εκ. ευρώ. Σημαντικές επίσης δράσεις θα γίνουν και από το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος τόνισε ότι: «τα περιφερειακά προγράμματα σε μέσο όρο, βρίσκονται πάνω από τα τομεακά προγράμματα. Αυτό δείχνει ότι γίνεται καλή δουλειά. Η ενίσχυση των περιφερειακών προγραμμάτων εκτός από χρηματική θα είναι και ποιοτική. Θα πρέπει να ενισχυθεί το δίκτυο μεταφορών των νησιωτικών περιφερειών. Το κομμάτι της κοινωνικής ένταξης και στήριξης είναι εξίσου σημαντικό και θα υπάρξει ενίσχυση τα επόμενα χρόνια. Τέλος, σημαντική είναι η θωράκιση της πολιτικής προστασίας όπως για παράδειγμα με σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα».
ΑΚΤΥΠΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Από τους φορείς του τόπου, πρώτος το λόγο πήρε ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης: «Υπάρχει μεγάλη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το 2019 μέχρι και σήμερα. Είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 80% σε σχέση με το 25% που ίσχυε πριν. Η Ζάκυνθος μέσα στην επόμενη 4ετία θα πρέπει να ενισχυθεί γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα υποδομών που δε γίνεται να υπάρχουν στον 5ο σημαντικότερο προορισμό της Ελλάδος. Σας αναφέρω ότι υπάρχει ένα μάστερ πλαν για το λιμάνι, μιας και δεν έχουμε μαρίνα. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει το παλιό Νοσοκομείο που ανήκει στην περιφέρεια. Έχουμε πρόβλημα με τα αντιπλημμυρικά μας και χρειάζεται χρηματοδότηση για να προχωρήσουν. Υπάρχει ένα τεράστιο έργο στην περιοχή των Αλυκών που είναι το ρέμα Τσιρογιάννη με μια μελέτη γύρω στις 680.000 ευρώ που πρέπει να ολοκληρωθεί. Να σας πω επίσης ότι είναι πολλά τα χρόνια (25) που δεν έχει φτιαχτεί κάποιο σχολείο στο νησί. Τέλος, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και χρηματοδοτήσεις για τις κατολισθήσεις στην Μπόχαλη και να αποκατασταθεί η παραλία του Αργασίου από τις διαβρώσεις. Βεβαίως έχουμε σοβαρά προβλήματα και με το νερό. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου στην σύντομη τοποθέτηση της ανέφερε: «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της κυρίας Περιφερειάρχη. Θεωρώ ότι συνεργαζόμαστε με το υπουργείο σας σε πολύ καλή βάση. Έχουν φύγει 60 εκατομμύρια από εμάς προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις στα Ιόνια Νησιά. Υπάρχει μεγάλη βοήθεια για να λυθεί το θέμα των σκουπιδιών στη Ζάκυνθο, έχοντας δρομολογήσει και το θέμα του Λίβα. Θέλω να σταθώ σε κάποια σοβαρά θέματα. Το ένα έχει να κάνει με το λιμάνι των Βολιμών για το οποίο χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στον Σκοπό όπου υπάρχει δέσμευση αλλά και συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση και το τρίτο έχει να κάνει με τη σύνδεση του λιμανιού της Ζακύνθου με το αεροδρόμιο και το βόρειο κομμάτι του νησιού. Είναι ένα έργο που ταλανίζει χρόνια τον τόπο μας και την επόμενη περίοδο και θα πρέπει να λυθεί. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ».
AΡΕΤΑΚΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ
Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης τόνισε ότι ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή για την παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου στο νησί μας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε επί μέρους θέματα, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για όσα συμβαίνουν λέγοντας ότι η Ζάκυνθος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Εν συντομία είπε: «Δεν ήξερα ότι θα έρθει ο κ. υφυπουργός και ο κ. Γενικός Γραμματέας, το έμαθα λίγες ώρες πριν. Θα ήθελα να τους συναντήσω και τους δύο στο γραφείο μου, για να τους εκθέσω τους δικούς μου προβληματισμούς. Θα σας παραθέσω εν συντομία κάποια. Βλέπω μπροστά μου την καταστροφή! Δεν έχει καθόλου υποδομές το νησί. Ξεκινώ από τις αποχετεύσεις. Δεν μπορώ τα καλοκαίρια να κλείσω μάτι. Μόνο και μόνο στο ενδεχόμενο να σπάσει ο βιολογικός θα υπάρξουν ολέθριες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους. Δεν έχει γίνει κανένα σωστό έργο. Το 2000 δόθηκαν από την τότε κυβέρνηση πάρα πολλά χρήματα για να γίνει το δίκτυο. Αυτή τη στιγμή η μισή πόλη δεν διαθέτει αποχέτευση. Όταν ζήτησα από τον Υπουργό επιπλέον χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου διαπίστωσα ότι είχε υπογραφεί βεβαίωση τότε από τις τοπικές αρχές ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί και έτσι δε δόθηκαν επιπλέον χρήματα. Έγιναν προσπάθειες να λυθεί το θέμα του Πλάνου με το να κάνουμε έναν καλό βιολογικό. Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα πάρουμε 5,5 εκατομμύρια για να τον φτιάξουμε στον Πλάνο. Δυστυχώς, παρότι το σύνολο των ξενοδόχων ενημερώθηκε δεν μπορέσαμε να βρούμε οικόπεδο. Τα δίκτυα είναι σε αθλία κατάσταση. Αντλούμε λήμματα από τα φρεάτια για να τα πάμε στον βιολογικό. Για την ύδρευση, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι αμιαντοσωλήνες είναι επιβλαβείς για την υγεία των πολιτών. Έχουμε 2.500 καρκινοπαθείς στο νησί, πράγμα ανήκουστο. Έχουμε πληρώσει πανάκριβα το ρεύμα με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΖ να έχει εξαντληθεί οικονομικά. Είναι στις προθέσεις μου να λύσω το πρόβλημα κάνοντας ένα φωτοβολταϊκό πάλκο. Για τα σκουπίδια, γίνεται μια προσπάθεια στο Λίβα για την επίλυση του θέματος. Εάν δεν προσέξουμε το κόστος θα ανεβεί πάρα πολύ. Δε γίνεται με 70 άτομα να μην έχουμε καθαριότητα στην πόλη και να έχουμε με 19. Δε φταίει για ότι γίνεται η Πολιτεία. Μας έχει δώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά δυστυχώς έχει γίνει κακοδιαχείριση. Σε αυτούς τους τρεις τομείς έχουμε μεγάλο πρόβλημα και χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας για λύσεις και όχι μπαλώματα. Να αφήσουμε το ατομικό συμφέρον. Να μη μας νοιάζει μόνο πώς θα τα οικονομήσουμε. Τι θα γίνει άραγε αν σπάσει ο βιολογικός; Μια σακούλα έμεινε πάνω στο Ναυάγιο με σκουπίδια και γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες χρωστάνε στη ΔΕΥΑΖ 150.000 ευρώ και για μια 15ετία δεν έχουν πληρώσει ποτέ. Ρίχνουν το φταίξιμο μοναχά στην Εφορία. Αυτή η τακτική πρέπει να απαλειφθεί και να φύγει από εμάς. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν δώσει δισεκατομμύρια στη Ζάκυνθο. Τα 600 εκατομμύρια είναι το συνάλλαγμα των ξενοδόχων. Που πήγανε αυτά τα λεφτά; Δεν έχουμε τίποτα. Όλα είναι σε πρωτόγονη κατάσταση. Θέλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου την ύστατη ώρα. Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Γιώργος Στασινόπουλος: «Είναι σημαντικό οι παραγωγικοί φορείς να βρίσκονται σε συνεχόμενη επικοινωνία μεταξύ τους. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας παλεύουν καθημερινά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Οι συνολικές πληρωμές ξεπερνούν τα 40 εκ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος εξ’ αυτών να αφορά πληρωμές εντός 2022. Δώσαμε έμφαση σε δύο προγράμματα: 1) την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού, 2) ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid 19 συνολικού ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων που συνολικά φτάνουν τις 2.400 επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν μέχρι και 15.000 ευρώ με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο. Έτσι δώσαμε βαθιά «ανάσα» εν τω μέσω μιας οικονομικής κρίσης. Διαθέσαμε σημαντικούς πόρους και σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια τους. Το τρίπτυχο ελκυστικότητα- βιωσιμότητα- ανθεκτικότητα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό άξονα χάραξης για τις επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν την προηγούμενη περίοδο. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί την άμεση προτεραιότητα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα εργαλεία για να προσαρμοστούν σε όλες τις νέες συνθήκες. Η ψηφιοποίηση τους πρέπει να είναι εξίσου προτεραιότητα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η προώθηση «πράσινων» πολιτικών και κυκλικής οικονομίας. Η καινοτομία πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Τέλος, ο τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και τάσεις. Να στηριχτούν τα τοπικά προϊόντα και η τοπική οικονομία. Το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να προσδώσει μεγάλη δυναμική στην επιχειρηματικότητα για να μεγιστοποιηθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων είναι σημαντική. Η παρουσία σας στο νησί είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς».
ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Τοποθέτηση επί των θεμάτων έκαναν οι Νίκος Τσίπηρας (Πρόεδρος Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου) και Ιάκωβος Κονταράτος (Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου ΤΕΕ). Ο πρώτος τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι υποδομές του νησιού μας έχουν ζοριστεί. Ο μαζικός τουρισμός έφερε πολλά προβλήματα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Πρέπει τα επόμενα 10-20 χρόνια να κοιτάξουμε τα θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος αλλά και το πώς θα αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους. Η ομορφιά του νησιού σε στεριά και θάλασσα είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Να επενδύσουν οι επιχειρηματίες αξιοποιώντας και όχι καταστρέφοντας το φυσικό κάλλος του τόπου. Η Γαλάζια οικονομία είναι εξίσου σημαντική. Μεγάλο κεφάλαιο ο θαλάσσιος τουρισμός για εμάς. Υπάρχουν δεκάδες μικρά λιμανάκια που πρέπει να αξιοποιηθεί και να χρηματοδοτηθεί. Στερούμαστε μελετών για τη λύση των προβλημάτων και αυτό είναι ένα ζητούμενο».
Από την πλευρά του ο κ. Κονταράτος ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε ως Επιμελητήριο που είσαστε εδώ. Ως πρόεδρος του ΤΕΕ θα ήθελα να θέσω κάποια ζητήματα. Αρχίζω με το «εξοικονομώ». Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα αλλά με προβλήματα στις εκταμιεύσεις. Υπάρχει μια μη κανονικότητα σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά. Σε κάθε υποβολή τους υπάρχει όλο και μια καινούργια αξιολόγηση. Το «αυτονομώ» κατά την άποψη μου ήταν πολύ καλύτερο σαν πρόγραμμα. Το καινούργιο ΕΣΠΑ θα πρέπει να έχει δύο άξονες: 1)Τις συλλογικές επιχειρήσεις, 2) τους Δημόσιους Φορείς. Για τους Φορείς πρέπει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και σε αυτό θα πρέπει να ενταχτούν πολλά δημόσια κτήρια με ενεργειακή αναβάθμιση και δομική ανακαίνιση. Να έχουμε προγράμματα για εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, υποδομές για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες οι οποίοι θα πρέπει να διευκολύνονται στην καθημερινότητα τους. Για τα δημόσια έργα πρέπει να εντάξουμε τις μελέτες για ύδρευση, αποχέτευση και λιμάνι. Το 2018 υπήρξε ένα πρόγραμμα για την επιχορήγηση των νέων επιχειρήσεων το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία αλλά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια. Να δώσουμε βάση στον πρωτογενή τομέα και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».
Προς το τέλος το λόγο πήραν οι Νίκος Γκλαβάς (Εκπρόσωπος Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων), Νίκος Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος Τουριστικού Συλλόγου Βασιλικού) και ο Ανδρέας Κοτσώνης (Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων) με τους κ.κ. Τσακίρη και Σκάλκο να κάνουν διάλογο μαζί τους και να απαντούν στις τοποθετήσεις τους όταν το έκριναν σκόπιμο.