Ζάκυνθος

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Ο.Ε. της ΠΙΝ ο νέος δρόμος διαφυγής στο Ναυάγιο

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπής της ΠΙΝ που συνεδρίασε την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη, η Προγραμματική Σύμβαση της ΠΙΝ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διάνοιξη του δρόμου στο Ναυάγιο.

Την παραπάνω εξέλιξη είχε προαναγγείλει μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή πριν από λίγες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης, υπογραμμίζοντας πως το θέμα της διάνοιξης ενός δρόμου στην περιοχή είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του Υφυπουργού Προστασίας του Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά και της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου. Η ΠΙΝ αναλαμβάνει την επίβλεψη και την χρηματοδότηση του έργου, ενώ το Υπουργείο μέσω της Διεύθυνσης Δασών είναι αυτό που εκπόνησε την μελέτη.

Δασικός δρόμος με άσφαλτο μήκους 1633 μ. που θα καταλήγει στο δρόμο Αναφωνήτριας – Βολιμών

Το ποσό που θα διατεθεί από την ΠΙΝ ανέρχεται στις 870.652,37 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) και αφορά  την υλοποίηση των έργων δασικής οδοποιίας στη θέση «ΝΑΥΑΓΙΟ», της Π.Ε. Ζακύνθου.

Όπως αναφέρει η εισήγηση του κ. Μηλιώτη που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, από  την υλοποίηση της προτεινόμενης οδοποιίας, οι στόχοι που επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν είναι οι ακόλουθοι:

α) Η μείωση του κινδύνου εγκλωβισμού των επισκεπτών της περιοχής του Ναυαγίου και των εργαζομένων στα δάση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

β) Η αντιπυρική προστασία της δασικής έκτασης με την άμεση προσέγγιση των επίγειων μέσων πυρόσβεσης μικρών και μεγάλων.

γ) Καλύτερη αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής από τη Δασική Υπηρεσία στην προσπάθεια καταπολέμησης των ενεργειών κατά του δάσους (χλωρίδας – πανίδας).

δ) Διευκόλυνση αναδασωτικών εργασιών και εργασιών αναβάθμισης των υποβαθμισμένων δασικών εκτάσεων, όταν απαιτηθεί, από την Δασική Υπηρεσία.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά δασικό δρόμο Α΄ Κατηγορίας συνολικού μήκους 1633 μ. και δρόμο διασύνδεσης Γ΄ Κατηγορίας 75 μ.

Από τα 1633 μέτρα του δασικού δρόμου Α’ Κατηγορίας τα 1200 μέτρα αφορούν διάνοιξη νέου δρόμου και τα 433 μέτρα αφορούν βελτίωση υφιστάμενου δρόμου. Τα 75 μέτρα του δασικού δρόμου Γ΄ Κατηγορίας φορούν βελτίωση υφιστάμενου δρόμου. Η ταχύτητα κυκλοφορίας της συγκεκριμένης οδού θα κυμαίνεται από 20 – 30 χλμ. / ώρα σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

870.652,37 ευρώ θα διαθέσει η ΠΙΝ

Όπως τονίζεται στην εισήγηση ο υφιστάμενος δρόμος που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Βολιμών  – Αναφωνήτριας και καταλήγει στο πλάτωμα του Ναυαγίου, σε  περίπτωση πυρκαγιάς δεν παρέχει τη δυνατότητα εύκολης αναστροφής των οχημάτων και ανάσχεσης της κυκλοφορίας ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί και δρόμο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

 Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη η αναγκαιότητα κατασκευής δασικού δρόμου Α’ Κατηγορίας ο οποίος θα παρέχει πιο γρήγορη διαφυγή έχοντας σαν αφετηρία τον υφιστάμενο δρόμο και  αφού διέρχεται νότια θα καταλήγει στο υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αναφωνήτριας – Βολιμών.

 Σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της ύπαρξης του συγκεκριμένου δρόμου θα έχουν την δυνατότητα να οργανώσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την διαφυγή των επισκεπτών από την δασική έκταση και ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, αφού πλέον η περιοχή θα συνδέεται με ασφαλτοστρωμένους δρόμους με διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίες θα καταλήγουν στην επαρχιακή οδό Μαχαιράδου – Βολιμών.

 Η χρήση του δρόμου αυτού από μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα και επιπλέον από αριθμό οχημάτων Ι.Χ, εξαιτίας και της σύνδεσης του με το υπάρχον οδικό δίκτυο, επιβάλει ως αναγκαιότητα την κατασκευή αυτού με τέτοιο τρόπο, για την αποφυγή γρήγορης φθοράς παρέχοντας συγχρόνως και εναλλακτικό δρόμο διαφυγής, στα οχήματα, από το συγκεκριμένο σημείο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ασφαλτόστρωση.

Προσωρινός μειοδότης για το έργο στον Αγαλά

Στην ίδια συνεδρίαση της οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε και το 1ο πρακτικό του διαγωνισμού για το έργο :«επισκευή παλαιού σχολειού  Αγαλά και διαμόρφωση προαύλιου χώρου», με προϋπολογισμό τις  74.000,00€ (με το Φ.Π.Α.). Προσωρινός μειοδότης ξρίθηκε η εταιρεία  « 3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», με ποσοστό έκπτωσης 17,00 %.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *