Σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής τουρισμού του Δήμου ήλθε προς συζήτηση το θέμα των εργασιών που γίνονται στο Μαραθωνήσι, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 7 Μαρτίου 2025 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου με πολλές παρουσίες υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων φορέων και αιρετών.
Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, η Πολεοδομία μετά από αυτοψία προχώρησε σε διακοπή εργασιών για να κάνει λεπτομερή έλεγχο ενώ ο ιδιοκτήτης του χώρου Δ. Ζαχαριάς ενημέρωσε αναλυτικά για το έργο που θέλει να φέρει σε πέρας.
Οι αυτοδιοικητικοί
Αρχικά πήρε το λόγο η Αντιδήμαρχος τουρισμού Αγγελική Αυγουστίνου η οποία είπε ότι το θέμα έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, καθώς επίσης την τοπική κοινωνία και τους τουρ οπερέιτορς.
«Το Μαραθωνήσει είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς της Ζακύνθου και θεωρώ πως η σημασία αυτού του ζητήματος είναι αυτονόητη καθώς το νησί μας είναι ένας πολύτιμος τουριστικός προορισμός και κάθε εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει την εικόνα και την υποδομή του, απαιτεί άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση από τη Δημοτική Αρχή» είπε αρχικά στην ομιλία της η κ. Αυγουστίνου η οποία συμπλήρωσε ότι κλήθηκαν οι εμπλεκόμενοι με το ζήτημα για να γίνει η ενημέρωση και να μην διαιωνίζεται το θέμα. Επίσης ανέφερε ότι εκτός από την έγκαιρη ενημέρωση στόχος της συνάντησης είναι και η προστασία του φυσικού μας πλούτου.
Το λόγο πήρε και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής τουρισμού Νίκος Γιακουμέλος που ανέφερε ότι σε όποια κρίση και αν προκύπτει θα πρέπει άμεσα ο Δήμος και ο φορείς να το αντιμετωπίζουν κι αυτό για να καταλαβαίνει ο κόσμος ότι προσπαθούν να λύνουν προβλήματα και έχουν τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά για να μην διασύρεται η Ζάκυνθος.
«Αυτό δεν είναι θέμα μόνο της περιοχής του Λαγανά αλλά απασχολεί όλη τη Ζάκυνθο και πρέπει να προφυλάξουμε τον αρχαιολογικό και φυσικό χώρο» είπε ο κ. Νίκος Γιακουμέλος για το Μαραθωνήσι και ζήτησε να είμαστε όλοι οι Ζακυνθινοί ευαίσθητοι και ενωμένοι σε αυτά τα ζητήματα.
Ο σύμβουλος Μ. Φλουρής
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού και νυν ειδικός σύμβουλος του Δήμου στα ζητήματα του τουρισμού Μύρων Φλουρής, που είπε ότι για το ζήτημα με το Μαραθωνήσι υπήρξε δημοσιότητα και δεν θέλουμε κακή δημοσιότητα για το νησί.
«Η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ανάπτυξη είναι κάτι που είναι ζητούμενο και εγώ πρώτος είπα ότι τον τουρισμό στην Ελλάδα τον έφερε η ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι τόσο πολύ το δημόσιο, όμως τα πράγματα πρέπει να γίνονται με κανόνες. Οι επενδυτές πρέπει να μην νοιώθουν ανασφαλείς και οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν γι’ αυτό συζητάμε και ψάχνουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θέλουμε ξεκάθαρους κανόνες για τους μεν και για τους δε. Θέλουμε διαφάνεια και καθαρότητα» είπε ο κ. Φλουρής.
Η Πολεοδομία
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που είναι η Πολεοδομία διατύπωσε τις απόψεις μέσω της Προϊσταμένης κ. Πάστρα η οποία είπε ότι από τα μέσα του Δεκέμβρη του 2024 έχει γίνει ενημέρωση και από τότε προσπάθησαν να βρουν τρόπο να προσεγγίσουν το σημείο που δεν είναι εύκολο γιατί ήταν χειμώνας. Κατάφεραν να πάνε εκεί τα μέσα Φεβρουαρίου και τότε έγινε η πρώτη αυτοψία.
«Διαπιστώσαμε κάποιες αυθαίρετες κατασκευές και τις καταγράψαμε, ενώ γράφουμε πως είναι υπό έλεγχο η οικοδομική άδεια γιατί κάποια πράγματα δεν συμφωνούσαν με αυτήν. Ο ιδιοκτήτης παρέλαβε την έκθεση αυτοψίας και είχε το περιθώριο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να καταθέσει τις αντιρρήσεις του. Την εβδομάδα που είχαμε νέες καταγγελίες δηλαδή στις 6-3, κάναμε και δεύτερη αυτοψία. Την Πέμπτη 6-3 διαπιστώσαμε πως υπήρχαν εργασίες σε εξέλιξη, καταγράψαμε πάλι αυθαίρετες κατασκευές και δώσαμε διακοπή εργασιών στις 7-3 γιατί πρέπει να ελεγχθεί ο φάκελος και να δούμε τις ελλείψεις καθώς και να ελέγξουμε τις συνεχιζόμενες εργασίες. Αυτά έχω να πω εν ολίγοις» είπε η κ. Πάστρα.
Οι οικολόγοι
Στη συνέχεια πήτραν το λόγο οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων αρχής γενομένης από τα «Καθαρά νερά» και τον Γιάννη Κοκκίνη που είπε ότι βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με τις οργανώσεις που έκαναν τις καταγγελίες όπως η WWF κα ο ΑΡΧΕΛΩΝ και απαιτούν την άμεση παύση των εργασιών.
Μέσω τηλεδιάσκεψης μίλησαν οι οικολόγοι και τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος από την WWF Γιώργος Σαμψών που είπε ότι το θέμα έχει ενδιαφέρον και είναι πολύ σημαντική η προστασία του Μαραθωνησιού. «Η Ζάκυνθος και ο κόλπος του Λαγανά είναι υπό την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της μόνιμης Επιτροπής της σύμβασης της Βέρνης που έχουν ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν στο Μαραθωνήσι. Φέτος θα γίνει αυτοψία στο χώρο του ΕΘΠΖ από τη σύμβαση της Βέρνης για να δουν τι συμβαίνει. Η αυτοψία θα γίνει στο Λαγανά και στο Μαραθωνήσι που είναι πολύ σημαντικό μέρος για εμάς» είπε ο κ. Σαμψών.
Η κ. Θεοδώτα Νάντσου από την WWF μετά είπε ότι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το Μαραθωνήσι είναι εθνικό καμάρι για όλη τη χώρα και μεγάλος πόλος έλξης τουριστών. Για τους όρους προστασίας σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η ζώνη Α2 επιτρέπει επισκευή για το εκκλησάκι και άλλες χρήσεις πλην τουριστικής, ανέφερε η κ. Νάτσου. Επίσης απαγορεύεται παραμονή στο νησάκι τη νύχτα χωρίς άδεια, την οποία δίνει μόνο ο ΟΦΥΠΕΚΑ.
«Οποιαδήποτε άλλη χρήση είναι μη επιτρεπόμενη. Καμία οικοδομική άδεια (δεν εκδίδεται) για την ανέγερση κτιρίου που δεν υπάρχει ή δεν υπήρχε μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του 1999. Με κανένα τρόπο και καμία ερμηνεία δεν μπορεί να εννοηθεί ως επισκευή η ανέγερση κτίσματος πάνω σε πέτρες. Ζητήσαμε την πλήρη και ολοκληρωτική επανεξέταση του ζητήματος από την υπηρεσία Δόμησης μέσω επιστολής και την ακύρωση της οικοδομικής άδειας γιατί δεν είναι σύμφωνη με το ΠΔ» εξήγησε η κ. Νάτσου.
Η εκπρόσωπος του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ Παναγιώτα Θεοδώρου είπε πως είναι θετικός που διεξάγεται διάλογος και η τοπική κοινωνία προβληματίζεται γι’ αυτά τα ζητήματα και αποδεικνύει ότι αγαπάει τη χελώνα και τους βιοτόπους της. Αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η παραλία στο Μαραθωνήσι για τις χελώνες και έκανε γνωστό ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, η συγκεκριμένη παραλία δίνει αρσενικά χελωνάκια. Αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του είδους καθώς οδηγούμεθα σε θηλυκοποίηση του πληθυσμού (δηλαδή θα παράγονται όλο και περισσότερες θηλυκές χελώνες) και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είπε η κ. Θεοδώρου.
Ο ιδιοκτήτης
Στο βήμα κλήθηκε και ο ιδιοκτήτης του Μαραθωνησιού Διονύσης Ζαχαριάς ο οποίος και είπε ότι υπάρχουν δύο δημοσιεύσεις για το πλάνο υλοποίησης του έργου. Η μία έγινε με την έκδοση της οικοδομικής άδειας και η άλλη αργότερα και συγκεκριμένα πριν την έναρξη των εργασιών.
«Δεν είναι ένα έργο άγνωστο, ούτε έπρεπε να προκαλέσει τόση αναστάτωση και έκπληξη, ιδιαίτερα στις οικολογικές οργανώσεις. Στο παρελθόν επισκέφθηκα τη Δημοτική αρχή και ενημέρωσα για την εξέλιξη της μελέτης την οποία είχε εξετάσει η Επιτροπή τουρισμού. Το Μαραθωνήσι σιγά-σιγά αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη τουριστική σημασία για το νησί και τα τελευταία 5 με 10 χρόνια είναι ο νούμερο 2 προβαλλόμενος χώρος στη Ζάκυνθο. Περίπου 1000 άτομα την ημέρα επισκέπτονται το βιότοπο» είπε ο κ. Ζαχαριάς και συμπλήρωσε ότι, τόσο ο ίδιος που είναι αρχιτέκτονας όσο και η οικογένειά του, ενδιαφέρθηκαν όσο λίγοι για τη συντήρηση του περιβάλλοντος στο Μαραθωνήσι. Ακόμα έκανε γνωστό ότι στο παρελθόν ήθελαν να οικοδομήσουν μία τουριστική μονάδα εκεί και έλαβαν αποζημίωση, γιατί ενώ πήραν έγκριση από την πολιτεία μετά αυτό ακυρώθηκε και το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδίκασε το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ σαν αποζημίωση, ενώ ζητούσαν 21 εκ. € για διαφυγόντα κέρδη και για την ανακολουθία της διοίκησης.
«Δικαιωθήκαμε 2 φορές στο Στρασβούργο και πρόσφατα δικαιωθληκαμε για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστήρια και είναι απόφαση σταθμός του ΣτΕ πριν 3 μήνες, με την οποία καλεί το ελληνικό δημόσιο να αντιμετωπίσει το ζήτημα που το έχει αγνοήσει και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η ισονομία» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάς που αναρωτήθηκε γιατί οι οικολογικές οργανώσεις κάνουν τέτοια φασαρία τη στγμή που πρόκειται να γίνει ένα ήπιο έργο χωρίς να θέλει να επιβαρύνει το χώρο.
Και ερωτήματα
Ο Δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κόττης είπε ότι πρέπει να προστατευτεί το Μαραθωνήσι γιατί έχει θρησκευτική και πολιτιστική αξία.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γιώργος Μοθωναίος ανέφερε πως υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το υπουργείο Πολιτισμού και το κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επίσης ρώτησε γιατί δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος του ΟΦΥΠΕΚΑ αν και πήρε πρόσκληση για να λάβει μέρος στη συνάντηση.
Η συζήτηση, που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έκλεισε με την Αντιδήμαρχο τουρισμού να ευχαριστεί όλους για την πολιτισμένη συζήτηση και να σημειώνει πως οι λέξεις που έχουν σημασία είναι σεβασμός στο περιβάλλον, βιωσιμότητα και τοπόσημο.
Η πολιτισμένη συζήτηση δείχνει και το ήθος των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο.Τέτοια συζήτηση ομως δεν μπορει να γίνει το καλοκαίρι με τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες σκαφών (οι περισσότεροι χωρίς άδεια) που καταστρέφουν το οικοσύστημα του Κόλπου του Λαγανά στο βωμό του κέρδους.