Ελλάδα

Όλα δείχνουν πως οι εκλογές θα γίνουν το προσεχές Φθινόπωρο

ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ για τη χώρα, με ανοιχτά πολλά ζητήματα στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς μας σχέσεις ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δείχνουν την πρόθεση τους να διαχειριστούν τον εναπομείναντα πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης έως τις επόμενες εθνικές εκλογές με τα συνταγματικά μέτρα και σταθμά αλλά παράλληλα έχουν ανάψει το πράσινο φως της προετοιμασίας για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Η επίσημη ανακοίνωση των πρώτων υποψηφιοτήτων για τη Νέα Δημοκρατία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, 12 μήνες πριν αυτή διεξαχθεί που έγινε την Τετάρτη 8 Ιουνίου, δεν αποτελεί σύνηθες πολιτικό φαινόμενο και κατά το παρελθόν έχει συμβεί μόνο όταν οι αρχηγοί κομμάτων εξαγγέλλουν την “μεταγραφή” κάποιου πολιτικού από άλλο κόμμα.


Οι εκτιμήσεις σε πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα, μετά και από αυτή την ανακοίνωση αναφέρουν ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη μια πρόσωρη προσφυγή στις κάλπες συνεπεία των εξελίξεων που θα έχουν προκύψει στην οικονομία και τα εθνικά μας θέματα.


Εδώ και μέρες στα παρασκήνια των κομμάτων συζητείται ως ανεπίσημη διαρροή ότι πιθανή ημερομηνία μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης είναι η 2 Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με ορισμένες άλλες πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισήγηση να προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου και μάλιστα ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει μια τέτοια προοπτική. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, και με δεδομένο ότι δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλο- γικής, οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (νόμος Θεοδωρικάκου).


Όμως κατά τα φαινόμενα η επιλογή του Φθινοπώρου κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο χρονισμός της κυκλοφορίας των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών καταδεικνύει, ότι η συνολική εικόνα τροποποιήθηκε σημαντικά από τη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.


ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ


Την ίδια στιγμή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται, ουσιαστικά, σε προεκλογικό πυρετό.
Εξάλλου, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, μέσω των πρόσφατων συνεδριακών διαδικασιών τους, κινήθηκαν σαν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.


Οι δημοσκοπήσεις, εξάλλου, μπορεί να δείχνουν κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στις περισσότετες η διαφορά είναι πλέον μονοψήφια, ωστόσο, η ΝΔ δεν παύει να κυριαρχεί σε όλα τα πεδία, καθώς επίσης και η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πολιτικού αρχηγού.


Επιπλέον, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε διψήφια μεν, αλλά χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που ακολούθησαν την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αξιοποιηθεί και από τα δύο πρώτα κόμματα.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *