Ελλάδα

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Αιγύπτου και οι κόκκινες γραμμές για την Ανατολική Μεσόγειο

Ενώ η Ευρώπη και ΗΠΑ παρακολουθούν, παράλληλα με τα όσα διαδραματίζονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου είχαν πολύωρες συνομιλίες το Σάββατο για τη νέα αυθαίρετη και παράνομη συμφωνίας της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.


Η συμφωνία που προβλέπει για την εκχώρηση δικαιωμάτων από τη Λιβύη στην Τουρκία για έρευνες και εξορύξεις εντός του παράνομου χάρτη του Τουρκολιβυκού μνημονίου, έχει ήδη απορριφθεί απλό τη διεθνή κοινότητα αλλά ενδέχεται να γίνει σημείο στρατιωτικής συγκρουσης εάν επιχειρηθεί οποιαδήποτε γεώτρηση από τουρκικά πλοία.


Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε στις διεθνείς προκλήσεις και στον ρόλο που έχουν να παίξουν το Κάιρο και η Αθήνα σε γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά και στη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ως κόμβοι μεταφοράς.


Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Σούκρι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα ενώ ξεκαθάρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση που έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2022, δεν έχει την απαιτούμενη νομιμότητα για να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα.


«Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι αναφερόμενος προφανώς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ακόμα δήλωσε ότι μαζί με τον κ. Δένδια συζήτησαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές στη Λιβύη, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες του Καΐρου να παίξει ρόλο γεφυροποιού στις αντιτιθέμενες πλευρές.


Από τη μεριά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής. Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες κανενός είδους» είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».


Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».


ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ


Στο μεταξύ νέα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αναλύουν την κάτασταση στην ανατολική Μεσόγειο και πιθανολογούν στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας Τουρκίας για τον ορυκτό πλούτο στην περιοχή.

Ο γνωστός αμερικανός αναλυτής Michael Rubin αφού αναφέρει ώς πολύ πιθανή μια εσβολή τούρκων πεζοναυτών σε μικρά ελληνικά νησιά, γράφει απευθυνόμενος σε ΗΠΑ και Ε.Ε.


“Είναι απαραίτητο τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες να κινηθούν προληπτικά. Οποιαδήποτε τουρκική κίνηση σε ελληνικά νησιά θα προκαλέσει στρατιωτική απάντηση κατά των τουρκικών τμημάτων στα νησιά αυτά, η οποία θα ταπεινώσει τον Ερντογάν και θα επισπεύσει την πτώση του, είτε γίνουν εκλογές είτε όχι.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *