Quantcast

Γνώμες

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

Η Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες υπέγραψε δύο στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με τη Γαλλία και της ΗΠΑ αντίστοιχα. 

Τα κείμενα εμπεριέχουν όρους και διατάξεις που υπαγορεύονται από τη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, όπως η στροφή των ΗΠΑ στα προβλήματα του Ειρηνικού και η αναπλήρωσή του κενού που αφήνει στην περιοχή μας, από συμμαχίες χωρών, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γαλλία κλπ. 

Είναι ακόμα δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες αυτής της νέας τάξης πραγμάτων αλλά είναι βέβαιο ότι για την πατρίδα μας αποτελεί σημαντική  εξέλιξη όχι μόνο η αναπλήρωση των όποιων κενών αφήνουν οι πάσης φύσεως ανακατατάξεις, αλλά κυρίως η ενίσχυσης της ασφάλειας με στρατιωτικούς όρους, έτσι ώστε να αποτρέπεται κάθε επιβουλή σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Προφανώς στο νέο αυτό πεδίο ενδέχεται στο μέλλον να προστρέξουν και να ενταχθούν κι άλλες  χώρες από το Βαλκάνια ή και από αλλού. Αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα βρουν την πόρτα ανοιχτή, αυτές οι χώρες που δεν έχουν προσαρμοστεί στην διεθνή έννομη τάξη και συνεχίζουν να λειτουργούν με την πολεμοχαρή και επεκτατική διάθεση του προπερασμένου αιώνα.

Είναι αλήθεια πως από το 1974 και μετά η πατρίδα μας έχει ανεχθεί την διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας κατά τρόπο υπερβολικά ενοχλητικό.

 Δεν αντέδρασε διότι προτάσσει πάντα τα αγαθά της ειρήνης και της ευημερίας των λαών σε βάρος ακόμα και των εθνικών μας συμφερόντων. Στις μέρες μας οι ειδικοί εκτιμούν ως πολύ πιθανόν να προκληθούν στρατιωτικά επεισόδια με τη γείτονα και ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να μην αντιδράσουν στα όσα γίνονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.  Ως εκ τούτου η πολιτική εξωτερικών και άμυνας της κυβέρνησης είναι η σωστή απάντηση στις προκλήσεις των καιρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *