Ζάκυνθος

Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες στη Ζάκυνθο μιλούν στον ΕΡΜΗ

Την πιο θερμή και ασφαλή της  αγκαλιά άνοιξε η Ζάκυνθος τις προηγούμενες ημέρες για να υποδεχτεί μια 5μελή οικογένεια από την Ουκρανία και σύμφωνα με πληροφορίες από τους εθελοντές που φρόντισαν για την φιλοξενία τους, τις επόμενες ημέρες άλλες δύο  οικογένειες θα έρθουν στη Ζάκυνθο αναζητώντας έναν ασφαλή προορισμό και μια διέξοδο στη φρίκη του πολέμου.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής  έφτασε στη Ζάκυνθο ένα ανδρόγυνο με τρία παιδιά, 10,7 και 1,5 ετών, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται μια ακόμη γυναίκα με την 24χρονη κόρη της αλλά και μια ακόμη μαμά μαζί με την 17χρονη κόρη της και τον 9χρονο γιο της.  Η οικογένεια φιλοξενείται ήδη σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στα Πηγαδάκια, ενώ οι εθελοντές έχουν φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες σε τροφή και ρουχισμό. Η οικογένεια ήρθε οδικώς περνώντας την Ρουμανία, την  Βουλγαρία και τον Προμαχώνα 

Η εθελόντρια που ανέλαβε να οργανώσει την ασφαλή τους άφιξη αλλά και παραμονή είναι η κ. Αλίνα Γενοβέζου, Ουκρανή και η ίδια που σήμερα βλέπει την πατρίδα της σε πόλεμο. Καθώς η ίδια βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια μιλάει πολύ καλά Ελληνικά και περιγράφει μέσω του ΕΡΜΗ την αγωνία και την οδύνη του ουκρανικού λαού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εικόνα που δίνεται προς τα έξω για αυτό τον πόλεμο δεν είναι η πραγματική και αυτό που σημειώνει είναι πως στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει το σύνολο της Χώρας.

«Πολεμάμε για την πατρίδα μας γιατί ο Πούτιν θέλει να την καταλάβει. Φοβόμασταν εδώ και χρόνια αυτή την εξέλιξη» ανέφερε η κ. Γενοβέζου, ξεκαθαρίζοντας πως οι Ουκρανοί θέλουν να παραμείνουν ελεύθεροι.

«Δε θέλουμε να είμαστε ούτε Σοβιετική Ένωση ούτε Αμερική. Θέλουμε να είμαστε Ουκρανία» υποστήριξε, μεταφέροντας και την προσωπική της αγωνία για τον 22χρονο γιο της που παραμένει στην Ουκρανία για να πολεμήσει.

Η κ. Γενοβέζου ανέφερε πως οι Ουκρανοί που έχουν έρθει στο νησί μας αναζητούν εργασία για να συνεχίσουν με αξιοπρέπεια ενώ εκτός από την πενταμελή οικογένεια στη Ζάκυνθο βρίσκονται και δύο κοπέλες από την Ουκρανία που είχαν έρθει για διακοπές στη Ζάκυνθο και τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν. 

Συνολικά, 5.421 Ουκρανοί, έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αυτούς 1.690 είναι ανήλικοι.

Συγκέντρωση βοήθειας:

Τόσο για τις οικογένειες που έχουν ήδη φτάσει στη Ζάκυνθο όσο και αυτές που παραμένουν στην Ουκρανία συγκεντρώνεται βοήθεια από την Περιφέρεια, από τη ΝΟΔΕ Ζακύνθου, από την Ομάδα Εθελοντών μέσω του Ερυθρού Σταυρού αλλά και από το Εργατικό Κέντρο.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *