Τις εξελίξεις με το Μουσείο Ρώμα έκαναν γνωστές μιλώντας στον –Ε- η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου, οι οποίες ξεκαθάρισαν πως η πολιτική απόφαση για την αγορά του αρχοντικού έχει ληφθεί και τώρα οι εκτιμητές πρέπει να δώσουν στοιχεία για το ποσό που κοστολογείται το ακίνητο. Σημειώνεται πως το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά των κειμηλίων.
Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων έγινε συζήτηση μετά από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης και τελικά ανακοινώθηκε πως αναλαμβάνει τον έλεγχο της όλης διαδικασίας η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου για να μην έχουμε καθυστερήσεις.

Σε δηλώσεις της στον –Ε- η Περιφερειάρχης είπε αναλυτικά τα ακόλουθα: «Το αρχοντικό Ρώμα, δεν είναι ακόμα μουσείο, για μένα υπήρξε ένας στόχος πριν ακόμα αναλάβω επίσημα τη διοίκηση της ΠΙΝ. Τις συζητήσεις με την οικογένεια τις είχα ξεκινήσει πριν αναλάβω επίσημα.
Η πρώτη μας απόπειρα για να εγκριθεί η δαπάνη από το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν αρνητική. Το ποσό ήταν σημαντικό και το υπουργείο μέσα στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών δεν αποδέχθηκε.
Η προσπάθεια για την έγκριση του πακέτου που ήταν η αγορά του ακινήτου, η αναβάθμισή του, η προετοιμασία για να λειτουργήσει ως επισκέψιμος χώρος , η συντήρηση της συλλογής, δεν ενεκρίθη από το υπουργείο ανάπτυξης γιατί ήταν τελικά μεγάλο το πακέτο και επίσης δεν υπήρχε και προοπτική αυτό να γίνει μετά από λίγο.
Ξεκινήσαμε μία δεύτερη διαδικασία και απευθύνθηκα στο υπουργείο Πολιτισμού για να αγοράσει τη συλλογή. Στην αρχή η κ. Μενδώνη αρνήθηκε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, όμως στη συνέχεια το ξαναείδε και επέτρεψε την αγορά της συλλογής. Τώρα πρέπει να αγοραστεί το κτίριο από την Περιφέρεια αλλά έχουμε διαδικασίες».
Ακολούθως η Περιφερειάρχης περιέγραψε αυτά που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια αλλά και το συντονισμό που απαιτείται μέχρι να λειτουργήσει ο χώρος ως Μουσείο.
«Πήραμε απόφαση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο και από την Οικονομική Επιτροπή ότι αξίζει να αγοραστεί αυτό το κτίριο. Το θέμα είναι ότι δεν αγοράζουμε κτίριο για να αυξήσουμε την περιουσία μας. αλλά το αγοράζουμε για να το προσφέρουμε στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως μαζί με το κτίριο πρέπει να φροντίσουμε για τη συντήρησή του και για τη δημιουργία προϋποθέσων για να υποδεχθεί τη συλλογή. Επίσης πρέπει να δούμε ποιός θα συντηρεί τη συλλογή, το υπουργείο Πολιτισμού ή η περιφέρεια. Κάποια δωμάτια δε ν θα είναι επισκέψιμα. Το θέμα είναι πολύπλοκο κι όλα αυτά γίνονται για να το προσφέρουμε στην κοινωνία κι όχι για να πάρουμε εμείς το κλειδί δικό μας.
Τώρα είμαστε στην πρώτη φάση αγοράς του ακινήτου. Μετά θα δούμε το σχέδιο για να δημιουργήσουμε έναν επισκέψιμο χώρο» κατέληξε η Περιφερειάχης Ρόδη Κράτσα.
*
Η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Μοθωναίου μίλησε για το ίδιο θέμα με αφορμή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να της αναθέσει την ευθύνη να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες για το αρχοντικό Ρώμα.

«Είναι πραγματικό γεγονός ότι προχωράμε στην αγορά του αρχοντικού Ρώμα για να το λειτουργήσουμε ως Μουσείο αλλά πρέπει να γίνουν οι διαδικασίες.
Η Περιφερειάρχης το έθεσε από την αρχή της θητείας της και έχουμε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δέχτηκε και προχωράει στην αγορά της συλλογής που θα κοστίσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Μετά θα ανακαινιστεί το κτίριο για να μπει η συλλογή και ακολούθως να λειτουργήσει σαν μουσειακός χώρος το αρχοντικό Ρώμα.
Ανέλαβα το θέμα σαν χωρικός αντιπεριφερειάρχης και τώρα θα υπάρξει εκτιμητής που θα εκτιμήσει την αξία του ακινήτου και μετά η Οικονομική Επιτροπή θα καλέσει τους ιδιοκτήτες για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να προχωρήσουμε στην αγορά με πόρους της Περιφέρειας από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της ΠΙΝ».
Με την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης η Αντιπεριφερειάρχης έθεσε στο δημόσιο διάλογο ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα που είναι το σπίτι του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού και είπε: «Εκτός από το σπίτι του Ρώμα πρέπει να δούμε και το σπίτι του Σολωμού. Το σπίτι του εθνικού ποιητή έχει την ιστορία του και πρέπει να διασωθεί. Θεωρώ πως ο Δήμος έπρεπε να είχε παρέμβει για να αγοράσει το σπίτι του Σολωμού».
Για την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση να αναλάβει η κ. Μοθωναίου να διεκπεραιώσει το θέμα, η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να προχωρήσω και ο καθένας μας που περνάει από αυτές τις θέσεις πρέπει να αφήνει το στίγμα του και να προσφέρει όσο πιο πολλά μπορεί. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ.
Ερωτηθείς για το χρονοβόρο των διαδικασιών η κ. Μοθωναίου είπε ότι πήρε έναν ολόκληρο χρόνο μόνο η διαδικασία εκτίμησης των κειμηλίων του αρχοντικού Ρώμα. «Αυτές είναι οι διαδικασίες του δημοσίου που δεν είναι όπως ο ιδιώτης που πηγαίνει αμέσως στο συμβολαιογράφο όταν κάνει μία αγορά» εξήγησε η κ. Μοθωναίου.
Η αγορά και η χρήση του “Αρχοντικού Ρώμᨔ ως Μουσείο, είναι το λιγότερο που έχει να κάνει η Πολιτεία ως αναγνώριση για την προσφορά της Οικογένειας Ρώμα στην πατρίδα, ιδίως κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821,αλλά και αργότερα.