Ζάκυνθος

Οι Εβραίοι της Ρωσίας στέλνουν βοήθεια στη Ζάκυνθο σε ένδειξη σεβασμού για την διάσωσή τους στην διάρκεια της κατοχής

Το Ρωσικό Εβραϊκό Κογκρέσο (RJC) ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων για τους κατοίκους της Ζακύνθου.

«Εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πληγέντες από την καταστροφή, αλλά πρέπει να έχουμε μια ιδιαίτερη στάση και μια ιδιαίτερη δέσμευση απέναντι στους κατοίκους της Ζακύνθου. Με απλά λόγια, τους χρωστάμε. Σήμερα οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σχεδόν όλοι τους υπέφεραν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Νομίζω ότι αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που τώρα, όλοι μαζί, μπορούμε να τους το ανταποδώσουμε για την καλοσύνη και κουράγιο τους », αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του προέδρου του RJC Γιούρι Κάννερ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέλη της εβραϊκής κοινότητας θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον ευγενή σκοπό.

Ο Kanner υπενθύμισε ότι η Ζάκυνθος ονομάζεται “Νησί των Δικαίων”: είναι η μόνη εδαφική οντότητα της κατεχόμενης από τους Ναζί Ευρώπης, όπου ούτε ένας Εβραίος δεν πέθανε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Τον Δεκέμβριο του 1943, ο διοικητής της γερμανικής φρουράς κάλεσε τον δήμαρχο του νησιού, Λούκας Καρέρα, και τον διέταξε να του δώσει μια λίστα με ντόπιους Εβραίους με ονόματα και διευθύνσεις. Ο δήμαρχος ζήτησε χρόνο, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τρεις ημέρες αργότερα υπέβαλαν τον απαιτούμενο κατάλογο. Αποτελούνταν από δύο μόνο ονόματα – τον δήμαρχο και τον μητροπολίτη.

«Όλοι οι Εβραίοι του νησιού ήταν κρυμμένοι με ασφάλεια από τους ντόπιους κατοίκους και κανένας από τους Χριστιανούς της Ζακύνθου δεν πρόδωσε κανέναν που έκρυβε ή κρυβόταν. Ο δήμαρχος και ο μητροπολίτης γλίτωσαν ως εκ θαύματος την εκτέλεση, μετά τον πόλεμο τους απονεμήθηκε ο τίτλος του “Δίκαιου Ανάμεσα στα Έθνη”, αλλά όλοι οι τότε κάτοικοι της Ζακύνθου δικαίως άξιζαν αυτόν τον τίτλο. Μαζί έσωσαν όλους τους Εβραίους. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία του Ολοκαυτώματος», θυμάται ο Kanner.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, η RJK βρίσκεται τώρα σε συνεχή επαφή με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα. Στο εγγύς μέλλον, το RJC θα δημοσιεύσει έναν ειδικό λογαριασμό αυτής της κοινότητας, στον οποίο θα είναι δυνατή η μεταφορά φιλανθρωπικής δωρεάς και η βοήθεια της Ζακύνθου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ “ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ”

Ένα σχόλιο

  1. Να ναι καλά οι άνθρωποι,αλλά δεν έχουμε πάθει και καμμιά μεγάλη καταστροφή στο νησί,τόση που να χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση.
    Τώρα αν θέλουν να χρηματοδοτήσουν κάποιο έργο στο νησί,είναι ευθύνη των αρχών του νησιού να έλθουν σε επικοινωνία μαζί τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *