Γνώμες

Oι “ανατροπές” μιας συμφωνίας

Η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδος και Αιγύπτου για τον καθαρισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο πλευρών, αποτελεί τη δεύτερη σοβαρή κίνηση της χώρας μας, μετά την υπογραφή της ανάλογης συμφωνίας με την Ιταλία, προ μηνών και μετά από πολυετή καθυστέρηση. 

Αναμφίβολα τα εύσημα ανήκουν στη σημερινή κυβέρνηση που δείχνει να λειτουργεί με ισχυρά αντανακλαστικά σε μια εποχή έντονης κινητικότητας και μεγάλης ρευστότητας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Στη διπλωματία και στις διεθνείς σχέσεις συμβαίνουν πολλά που δεν προαναγγέλλονται και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν ανακοινώνονται. Γι αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι και σχετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις μας, πριν δούμε την τελική έκβαση στο χειρισμό κάθε ζητήματος. 

Ομολογουμένως πολλούς ξένισε ο ελληνοτουρκικός διάλογος που παρασκηνιακά συμφωνήθηκε και προφανώς θα αρχίσει σε λίγες ημέρες.

Είναι βέβαιο πως στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτει πλέον βαριά η σκιά της χθεσινής συμφωνίας η οποία, όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους,  αποτελεί πλέον διεθνή συμφωνία, δίχως τα βαρίδια και τις ελλείψεις του τουρκολιβυκού κειμένου για συμφωνία περί της μεταξύ τους  ΑΟΖ.  

Φ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *