Ζάκυνθος

Ο Θεμιστοκλής Βλαχούλης στον -Ε-: Τεράστια η προσπάθεια που καταβάλλουμε στα Στροφάδια

Το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι για να επισκευαστεί και να αναστηλωθεί το καστρομονάστηρο στα Στροφάδια και εντός των ημερών είναι ο διαγωνισμός του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη του εργολάβου που θα αναλάβει το έργο.

Για το θέμα μίλησε στον –Ε- ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού  Θεμιστοκλής Βλαχούλης και είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Κάναμε ότι προβλέπεται για να λειτουργεί αυτόνομα ο εργολάβος


Κάναμε ότι προβλέπεται για να λειτουργεί αυτόνομα ο εργολάβος

Το ποσό που διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού είναι 11 εκατομμύρια ευρώ και στις 16 Νοεμβρίου ανοίγονται οι προσφορές αυτών που ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Μιλώντας στον –Ε- ο Διευθυντής της υπηρεσίας αναστήλωσης μνημείων  του Υπουργείου Πολιτισμού Θεμιστοκλής Βλαχούλης ανέφερε πως «γίνεται μία τεράστια προσπάθεια στα Στροφάδια και έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα χρήματα για το έργο έχουν βγει και είναι συγχρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και από το  Υπουργείο Πολιτισμού.  Στις 16 Νοεμβρίου είναι ο διαγωνισμός με την κατάθεση προσφορών και ελπίζουμε πως θα τύχουμε μιας καλής επιλογής αναδόχου για να ξεκινήσουμε επιτέλους το έργο».

Έλλειψη μηχανικών και προσωπικού στο υπουργείο καθυστερεί τα έργα σε όλη την Ελλάδα

Έλλειψη μηχανικών και προσωπικού στο υπουργείο καθυστερεί τα έργα σε όλη την Ελλάδα

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο κ. Βλαχούλης ταξίδεψε μέχρι τα νησιά και με αφορμή αυτή του την εμπειρία μας είπε: «Πήγα στα Στροφάδια και είδα το μοναστήρι που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και επειδή πρόκειται για κάτι εξαιρετικό και μοναδικό,  πρέπει να το φτιάξουμε και να το τελειώσουμε».

Για την έλλειψη συγκοινωνίας  και πρόσβασης ο κ. Βλαχούλης είπε ότι «έχει κάνει ένα διαγωνισμό η Περιφέρεια  για την κατασκευή ενός μώλου που θα διευκολύνει την πρόσβαση. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το δικό μας έργο. Στα δικά μας τεύχη του έργου προβλέπονται όλα όσα θα πρέπει να κάνει ο  ανάδοχος που θα βγει ώστε να λειτουργεί αυτόνομα. Στα τιμολόγια υπάρχουν αντίστοιχες τιμές για μεταφορά υλικών, για κατασκευή προσβάσεων  που θα φτάνουν μέχρι το μνημείο, για παροχή ρεύματος κι αν χρειαστεί για την παροχή ύδρευσης. Όλες οι προσωρινές εγκαταστάσεις που πρέπει να φτιάξει εκεί ο εργολάβος για το προσωπικό που θα εργάζεται, θα γίνουν.  Για σίτιση, ακόμα και για γιατρό… Το έργο είναι δύσκολο σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό έχουμε ζητήσει και επιπλέον χρόνο. 

Στη σύμβαση που θα γίνει έχουμε δώσει αρκετό χρόνο γιατί γνωρίζουμε πως θα έχουμε προβλήματα λόγω του καιρού. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορείς να πηγαίνεις και να έρχεσαι. Αυτά είναι προβλεπόμενα.

Το μοναστήρι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο και δεν μπορεί να μείνει κάποιος μέσα, απαγορεύεται, μέχρι να στερεωθεί προσωρινά για να ξεκινήσουν οι εργασίες».

Με την ευκαιρία ο κ. Βλαχούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα στελέχη της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται και είπε: «Εγώ είμαι αισιόδοξος γιατί η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων είναι πολύ έμπειρη σε αυτά τα μνημεία και σε αυτά τα έργα. Έχουμε ξανακάνει τέτοια έργα, ασχέτως απόστασης και θέσης, συνεπώς αν ξεκινήσουμε  θα τελειώσουμε με πολύ καλό αποτέλεσμα».

Δόθηκε επιπλέον χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον καιρό

Δόθηκε επιπλέον χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον καιρό

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, προκήρυξε  την με ανοιχτή διαδικασία επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων» (NUTS: EL621) εκτιμώμενης αξίας  11.209.677,42 €  (πλέον ΦΠΑ), το οποίο ανήκει στην κατηγορία έργων ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ και ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ KAI ΟΔΟΠΟΙΙΑ. 

Για τα υπόλοιπα έργα ο κ. Βλαχούλης είπε ότι θα δημοπρατηθεί η Αγία Αικατερίνη των Κήπων μέσα στο Δεκέμβριο μήνα και  δρομολογείται το Κάστρο.

Τέλος για τα προβλήματα στο Υπουργείο Πολιτισμού σημείωσε: «Το κύριο θέμα είναι η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη μηχανικών.  Με 10 μηχανικούς δεν μπορείς να καλύψεις όλη την Ελλάδα. Αυτό θα μας δημιουργήσει προβλήματα και στο μέλλον γιατί όταν έχεις να κάνεις πρόσληψη 10 χρόνια, έχει χαθεί μια γενιά μηχανικών και επιπλέον χάνεται και η τεχνογνωσία και η μεταφορά της γνώσης κι αυτό είναι σοβαρότατο πρόβλημα».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *